Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Háromszögű sós keksz

Háromszögű sós keksz
Háromszögű sós keksz
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon egyszerű, gyors sütemény, csak a lyuggatás vesz fel időt, ez el is maradhat, de ettől lesz különleges. A szívószálat 5-6 cm-re vágtam, így könnyen ki lehet nyomni a tésztát, amikor megtelik. Időnkét lisztbe mártom a szívószál végét, hogy ne ragadjon, így szépek lesznek a lyukak. A kör széléről leeső részekből rudacskákat és tallérokat készítettem.

Ötlet a Topreceptek.hu oldalról

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kockára vágott hideg vajat gyors mozdulatokkal a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a sót és a tojások sárgáját. Összegyúrjuk, három egyenlő részre osztjuk, gombócokat formálunk, és legalább fél órára hűtőbe tesszük.
  2. Egyszerre csak egy gombócot veszünk ki a hűtőből, kör alakúra nyújtjuk (kb. 20 cm átmérőjű). Ráborítunk egy kistányért, derelyevágóval körbevágjuk, hogy szép kört kapjunk.
  3. Vonalzó segítségével félbevágjuk, majd ezt is felezzük. A negyed cikkeket még három részre osztjuk. Egy körből 12 szelet lesz, de lehet kisebb szeletekre is vágni, tetszés szerint.
  4. A háromszögeket szívószállal kiszurkáljuk, lekenjük vékonyan tojásfehérjével, amit fűszerezhetünk paprikával, borssal, köménymaggal stb. Ezt mind a három gombóccal elkövetjük. 180 -200 fokon aranysárgára sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 4 376
elküldve: 1
receptkönyvben: 59
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
226 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, uzsonna
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi receptek, szilveszter
diéta: cukormentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kategória: sós süti
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sós ropogós

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gál Kata
Gál Kata Fri, 2020-07-10 15:50

Érdeklődi szeretnék, hogy meddig áll el? Valamint hogyan érdemes tárolni? Egy nagyobb adagot szeretnék sütni belőle, melyet kb 2 héttel a sütés után osztanánk szét, mint esküvői köszönőajándék része.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2020-07-10 21:26

Sajnos nem tudom megmondani, mert nálam 2-3 nap alatt mindig elfogy. Ebben a nagy melegben merész vállalkozás olyan nagy adagot sütni, mert ez egy nagyon vajas tészta. Amint írtam a hűtőben kell tartani a tésztát amíg a többivel dolgozunk, mert a lyuggatás időt vesz fel és könnyen puhul a tészta. Különben én csak a kamrában tartom, de általában télen sütöm. Őszintén én nem ajánlom 2 hétig tartani ebben a hőségben.

dadimami
dadimami Sat, 2017-12-30 00:45

Kedves Piroska!
Délután nekiálltam és megsütöttem, finom lett, valóban így roppanós, ropiszerűbb, de nem olyan szép mint a tied, az itt a fotón csodaszép. A lyukak is lehet, hogy a szívószál megfelelőbb lyukakat csinál mint az én hengerem, mert az én kekszemen a lyukak szinte összesülnek, alig látszanak, de lehet, hogy előbb kellett volna lekenni és azután lyukasztgatni, de a lyukak mérete is számít bizonyára.
üdvözlettel: Margó

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2017-12-30 08:40

Kedves Margó!
Számít a lyukak mérete és az is fontos, hogy a gombócok a hűtőben várakozzanak amíg a másikkal dolgozunk. A tojással csak a lyuggatás után kell lekenni, különben ragadni fog a szívószálhoz.
Üdvözlettel: Piroska

dadimami
dadimami Sat, 2017-12-30 19:54

Kedves Piroska!
A tészta hűtése is megtörtént, az apróbb lyukak nem érvényesülnek úgy mint nálad, igazán díszítő elemek. A kenés is lyukasztás után történt, azért gyanakodtam arra, hogy amiatt esetleg eltömődtek, és azért látszik kevésbé. Legközelebb kipróbálom egy részét szívószállal, másik részét pedig gázsütőhöz való hosszú, nagy arasznyi gyufával (foszforos végét eltávolítva), lyukaszgatni, utóbbinál legalább nem tömődik el a lyuk, a végeredményt majd megírom.
Üdvözlettel:
Köszönve jókívánságodat én is Boldog Új Évet kívánok neked és szeretteidnek.

dadimami
dadimami Fri, 2017-12-29 11:23

Kedves Piroska!
Köszönöm válaszodat, látod nem gondoltam rá, hogy ez nem a reklám helye, így linket nem célszerű elhelyezni, de remélem láttad, hogy néz ki a lyukasztó henger, lehet, hogy előbb, utóbb nálatok is lesz aki készít és forgalmaz ilyet, vagy ha Budapesten jársz meg lehet rendelni, célszerű megjelölni egy jó elérhetőségű helyet az átvételre, hogy ne terhelje szállítási költség, ami majd ugyanannyi lenne mint a termék ára.
Persze ez sem maga a tökély, mert mint írtam a használhatóságot, befolyásolja a tészta állaga, ha puhább a tészta feltekeredik a hengerre.
Majd elkészítés után beszámolok, hogy sikerült a keksz!
Üdvözlettel: Margó

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2017-12-28 08:27

Kedves Margó!
Köszönöm az észrevételt, javítottam. Nálunk így becézik a szívószálat. Köszönöm a linket is, megnéztem tényleg nagyon praktikus. Ezzel valóban pár perc alatt elkészül. Sajnos itt Erdélyben nem kapható. Ha elkészíted kevesebb vajjal, kérlek írd meg az eredményt.
Üdvözlet: Piroska

382
finomliszt 15 dkg
vaj 15 dkg
sajt 15 dkg
tojássárgája 2 db
1 teáskanál
tojásfehérje 1 db