Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hatfonatú kalács

Hatfonatú kalács
Hatfonatú kalács
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A New York Times ezer éves receptje, második kedvencem anyukám foszlós-vajasa után. Kicsit macera a fonása, de csináltam hozzá videót, úgyhogy csak kövessétek. :)

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

A fonást technikáját ezen a linken találjátok.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a kézmeleg vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk.
  2. Ha kész, nagyobb tálba ötjük, hozzáadjuk a 2 tojást, az olvasztott vajat, és a maradék cukrot.
  3. Elkezdjük keverni, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztet egy csipet sóval, és tésztát gyúrunk belőle. Ha kész, letakarva félreállítjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.
  4. Ha megkelt, kicsit átnyomkodjuk, hogy levegő kerüljön bele, letakarjuk, és még fél órát kelesztjük.
  5. Ha ismét megkelt, kicsit átgyúrjuk, hengeresre, majd 6 egyforma részre vágjuk. Ügyeljünk rá, hogy tényleg egyforma legyen, mert ha nem az, csámpás lesz a kalács.
  6. Mind a hatból kis gombócot gyúrunk, majd hosszú rudat, úgy, hogy mindegyik egyenlő hosszú legyen. Ha ez megvan, a végüket fogjuk, és nyomkodjuk össze, hogy egyben legyen. Bal oldalról indulva nevezzük el őket A, B, C, D, E, F szárnak. Az A és F szárat vegyük kicsit a szélére (terpesszük ki a copfokat) F szálat rakjuk át A fölé, úgy, hogy keresztbe menjen az összenyomott végek felett. A-t ugyanúgy tegyük keresztbe oda, ahol az előbb még F volt. A középső négy copfot kissé távolítjuk el egymás közeléből, úgy, hogy kettő-kettő közelebb legyen egymáshoz (B és C, illetve D és E) de C és D között legyen egy nagyobb távolság. Ekkor fogjuk meg F cofot, amit már keresztbe dobtunk a kalácson, és hajtsuk középre, C és D közé. A jobb felső szélen lévő A copfot hajtsuk középre ugyanúgy, hogy most E legyen a legszélén. A fonás technikája a következő logikán alapul: mindig a legszélén lévő copf megy be középre, és az ellentétes irányban lévő, szélétől számított második az ellentétes oldalra. Az az értésem, hogy ennél érthetőbben a fonás technikáját sajnos képtelen vagyok leírni, de az ajánlatban lévő videóban megtalálható. :)
  7. Ha megfontuk, takarjuk le, még fél órát pihentessük, majd kenjük le egy tojással, és ízlés szerint díszítsük magokkal vagy mákkal (én most az utóbbit tettem).
  8. 180 fokra előmelegített sütőbe tolva 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 590
elküldve: 2
receptkönyvben: 116
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, reggeli
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: zsidó
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

mákos fonott kalács, hatos fonott kalács, fonott kalács mákkal

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

322
finomliszt 500 g
tojás 2 db
vaj 56 g
cukor 50 g
instant élesztő 1 tasak (7 gr)
1 csipet
víz 100 ml