Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hatlapos Eszterházy-torta

Hatlapos Eszterházy-torta
Hatlapos Eszterházy-torta
195 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A burgenlandi kirándulásunk után szereztem meg a receptet, nem is akárhonnan, az Eszterházy szakácskönyvből. Ennek ellenére nem állítom, hogy ez az eredeti, hiszen máig tisztázatlan, hogy pontosan hogyan köthető a családhoz. Minden esetre azért érdekes ez a változat, mert a nálunk ismert idős változattal szemben ebbe mandula kerül. Én most 15 centis tortaformát használtam, ha nagyobbal készítjük, 22-23 centissel, akkor négy lap jön ki ebből a mennyiségből.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni. Amikor már alakul a hab és kezd keményedni, akkor folyamatos keverés mellett kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük, amíg teljesen kemény nem lesz.
  2. A darált mandulához (vagy mandulaliszthez) hozzáreszeljük a citrom héját, elkeverjük.
  3. 3 részletben, óvatosan hozzákeverjük a mandulát a felvert tojásfehérjéhez, és összeforgatjuk.
  4. 15 centis tortaformában hat lap kijön ebből a mennyiségből: a tortaformát kivajazzuk, kimandulalisztezzük, és 185 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütjük, és megismételjük a műveletet a többi lap esetében is.

A krémhez

  1. A tojássárgáját alaposan elkeverjük a cukorral és a keményítővel.
  2. Közben a tejet felmelegítjük. Nem kell forrjon, még előtte kapcsoljuk le a lángot alatta.
  3. A tejből egy keveset hozzáadunk a tojásokhoz, elkeverjük, és ha kicsit fellazult, akkor folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk a maradék tejet is.
  4. Az egészet visszaöntjük az edénybe, majd közepes lángon melegíteni kezdjük.
  5. Folyamatosan kevergetjük addig, amíg puding sűrűségű nem lesz.
  6. Félrehúzzuk a krémet, időnként alaposan átkeverjük, és megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl. Ekkor hozzáadjuk a puha vajat és egy-két csepp mandulakivonatot, és addig keverjük, amíg szép fényes, sűrű nem lesz a krém, majd félretesszük.

A tetejére

  1. Egy tortalapot megkenünk krémmel, rátesszük a következőt, és addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a lapok. A maradék krémmel pedig bevonjuk a tortát.
  2. A vizet felmelegítjük, és elkeverjük benne a kakaóport, majd forrón ráöntjük az étcsokira, és addig keverjük, amíg fel nem olvad. Félretesszük, hogy hűljön és sűrűsödjön kicsit.
  3. A csokikrémet körkörösen rácsurgatjuk a torta tetejére. Ha igazán profik akarunk lenni, akkor megvárjuk, amíg tényleg egészen sűrű nem lesz a csoki (de még folyós), majd habzsákba töltjük, és vékony köröket csurgatnunk a krémre.
  4. Egy fogpiszkálóval kívülről befelé haladva pókhálómintázzuk a tortát.
  5. A külsejét száraz serpenyőben pirított mandulával díszítjük. A ráadás pedig a tetejére habzsákkal kinyomott krém, egy-egy szem egész mandulával megspékelve.
  • sütési hőfok: 185°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 15 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 83 872
elküldve: 40
receptkönyvben: 1 086
elkészítve: 52/52
Facebookon megjelent: 1

szakács

Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
336 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes
konyha: osztrák
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

mandulalisztes Eszterházy-torta, mandulás-csokis hatlapos

Hozzászólások (31)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

divica
divica Mon, 2017-02-27 18:52

Dupla adagot sütöttem, fele-fele arányban mandula liszttel, ill. darált dióval. Nagyon finom lett, bár nekem nagyon édes. (Legközelebb csökkentem a cukor mennyiségét.) Nagy gáztepsiben sütöttem 2 lapot, mindegyiket háromfelé vágtam, így jó magas lett. Tetszetősebb a kerek eredeti forma, de most pont a hosszúkás volt megfelelőbb, mivel a születésnapos évei számát római számokkal "írtam", ami 8 elemből állott.

erica78
erica78 / erica78 Thu, 2016-12-22 14:05

Kedves izhuszàr.
Èn elkészitettem ragacsos tészta "ami nem elvetendö bioboltban vàsàrolt mandula liszt kell hozzà arany àron" amit megis vettem:
Szoval nyulos tészta a krém ugy szànalmas ahogy van!!
De remélem sokan megsütik.....
Kellemes ünnepeket!!

vincere
vincere Mon, 2016-10-31 12:41

soha nem szoktam ilyen bonyolult tortákat sütni, de ez nagyon tetszik, kipróbálom! a diétássá tételnél a fő kérdés itt a Cukor, 200+80 gramm kissé sok. mivel lehetne kiváltani/csökkenteni/keverni?

divica
divica Mon, 2017-02-27 19:01

Egyébként egyáltalán nem bonyolult, csak elsőre tűnik annak. Nagyon finom, érdemes megcsinálni. :)

divica
divica Mon, 2017-02-27 18:57

A lapokba fele cukor helyett erytritet tettem, a krémbe fele cukor helyett nyírfa cukrot. Így is nagyon édes lett, mindkettőnél 5-5 dkg-ot lehet csökkenteni, ami a minőségét még nem befolyásolja, - csak gondolom, mert még nem próbáltam ki.

pannimanni
pannimanni Sat, 2015-07-11 16:31

Kedves ízHUSZÁR!
Most sütögetem a lapokat hozzá, viszont szép lapok helyett óriás habcsókokat kapok, amik nagyon cukik, de nem túl célravezetőek :D Mit bénázhattam el szerinted? :)

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Wed, 2015-07-15 12:48

Ajjaj! Én csak arra tudok tippelni, hogy a mandulával (vagy ha dióval sütötted, akkor azzal) lehetett a gond. Esetleg kicsit többet kellett volna beletenni. Más ötletem sajnos nincs. :(

ízHUSZÁR

pazmandiagi
pazmandiagi Tue, 2015-03-24 12:48

Kedves Ízhuszár!
Én már rég kinéztem ezt a tortát, külön tetszett hogy a krém nem pudingporral, habtejszínnel meg hasonlókkal készül.. a hétvégén meg is csináltam, a lapok jól sikerültek de a krém sajnos nagyon folyós lett. Pontosabban - mindenben ragaszkodva az instrukciókhoz - a margarin "grízes" lett és nem elegyedett rendesen a krémmel. Te vajjal vagy Ramával csináltad a krémet? Sajnos lehet hogy a kockaRáma nem volt jó választás, mert az utóbbi időben szinte minden próbálkozásnál grízessé válik :-(
Nem baj, végül Eszterházy-pohárkrém lett belőle :-P Amúgy isteni!

bija
blange / bija Mon, 2015-05-04 02:36

A kocka Rámával volt a gond, hidd el nekem.. Az ilyen vajas krémeket tényleg célszerű rendes vajjal csinálni, akkor nem lesz grízes. :)
Nagyon margarin-ellenes vagyok, semmilyen sütihez nem használom már, mert műíze és természetellenes állaga van. Bár tudom, a vaj sajnos drágább itthon. A francia cukrászatban például a margarint nem ismerik, a boltok polcán csak mint laktózmentes termék található meg. :)

pazmandiagi
pazmandiagi Mon, 2015-05-04 22:13

Kedves bija,
köszi a választ, igazából én voltam a naiv, mert pl bármikor amikor kevert tésztát kezdek bekavarni, a margarin grízes lesz, és csak a liszt hozzáadásától megy szét... Szóval gondolhattam volna előre hogy ez lesz... Na de sebaj, majd legközelebb! :-)

Csamanda
Csamanda Sat, 2015-02-28 16:39

Csak dícsérni tudom :-) Kókusztejjel készítettem a krémet - látom másnál is felmerült a "mentesség" kérdése. Kicsit megszaladt a mandulaaroma, de nem rontott rajta, nagy sikere volt! Ja, és dupla adag hozzávalókkal szép nagy torta lett belőle :D

anyanéna
anyanéna / anyanéna Sat, 2015-02-07 19:36

Hogyan lehetne ezt diétássá tenni? Jó kérdés, ugye? :) :)
Liszt érzékenynek és laktóz érzékenynek egyben????
Tudom, hogy akkor már egészen más lesz, de mégis?

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Tue, 2015-02-10 21:31

Liszt ebben sincs, úgyhogy ez a kérdés megoldva. A krémben a hozzávalókat pedig ki lehet váltani laktózmentes termékekkel. A mandulatej nem tudom hogy viselkedik, ilyen jellegű tapasztalatom nincs, úgyhogy én a tehéntejet mondanám.

ízHUSZÁR

szmari
szmari Sat, 2015-02-07 17:10

Nagyon jól néz ki. De nem fog összeesni a piskótatészta a várakozásban? Ha jól számolom az utolsók már 1 órát, meg annál is többet várakoznak.

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Tue, 2015-02-10 21:28

Nekem is ez volt a félelmem, hogy mire az utolsó lapot sütöm, addigra összeesik a maradék tészta, de gond nélkül kibírta. Ha elég keményre verjük a fehérjét, akkor az utolsó lap is olyan jól sikerül, mint az első!

ízHUSZÁR

pannimanni
pannimanni Tue, 2015-02-10 21:07

Szerintem itt nem kell habos-magas piskótára számítani, mint ahogy más olajosmagvas tésztánál sem (pláne, ha így több lapban sül). Diós eszterházyt ettetek már? Annak is elég tömör a tésztája, hála a sok 'olajnak'...

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Tue, 2015-02-10 21:29

Így van, főleg, hogy kis mennyiségeket kell sütni egy-egy nap esetében, úgyhogy már csak azért sem lesz vastag a tésztalap.

ízHUSZÁR

591
tojásfehérje 6 db
1 csipet
cukor 200 g
citromhéj 1 citromból nyert
mandulaliszt 200 g
tojássárgája 6 db
cukor 80 g
kukoricakeményítő 25 g
tej 2.5 dl
mandulaaroma 2 csepp
vaj 200 g
mandulapehely 10 dkg
mandula 12 g
víz 0.5 dl
cukrozatlan kakaópor 1 ek
étcsokoládé 40 g