Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hatlapos Fekete Évától

Hatlapos Fekete Évától
Hatlapos Fekete Évától
145 perc / előkészület: 40 perc főzés: 15 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a sütemény régi családi recept. Sokféleképpen készítik, de Anyukám mindig azt mondta, hogy ez az eredeti Hatlapos. Lehet névnap, születésnap, ünnepnap, ez a sütemény soha nem maradhat ki a repertoárból.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, és a többi anyag hozzáadásával tésztát gyúrunk.
  2. Hat egyenlő részre osztjuk, és lisztezett tepsi hátán sütjük, egyenként 15 percig.
  3. A krémhez a cukrot világosbarnára pirítjuk. Hozzáöntünk ¾ dl vízet és 3 dl tejet, és feloldjuk.
  4. A lisztet a többi tejjel elhabarjuk, és a karamellhez öntve sűrűre főzzük, mint a tejbegrízt.
  5. Langyosra hűtjük, és hozzáadjuk darabokban a margarint, a vaníliás cukrot. Kavarjuk, és még langyosan megtöltjük a lapokat. Tetejét vastagon megszórjuk porcukorral. Másnap szeleteljük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x40 cm
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 30 052
elküldve: 30
receptkönyvben: 584
elkészítve: 24/45
Facebookon megjelent: -

szakács

Fekete Éva

Mióta szakács: 2012.01.18.
11 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

hatlapos sütemény, karamellás sütemény, réteges sütemény

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mesike
mesike Sat, 2014-11-15 01:04

Kedves Éva!

Tökéletes receptet kaptunk! Köszönöm szépen. Én harmadnyival több krémet készítettem és így a tetejére is maradt. Megszórtam durvára őrölt pirított dióval és nagyon finom lett! :-)
Üdv: Mesike

vagevi44
vagevi44 Fri, 2014-10-24 18:23

Kedves Druszám!
Életem első hatlaposához a Te receptedet választottam, mert nem használsz szalalkálit és zsírt hozzá. Nagyon jó a recept, a tészta könnyen összeállt, pihentetés után jól nyújtható volt. A lapok egész szépek lettek, egy sem tört el. Annyit "könnyítettem", hogy öt lapot készítettem és csoki pudinggal töltöttem meg. A végeredmény egy nagyon finom, és szép sütemény lett. Hálás vagyok , köszönöm szépen a receptet.
Üdv: Éva

F-Éva
Fekete Éva / F-Éva Fri, 2014-10-31 19:38

Kedves Druszám!
Van amikor nekem is csak öt lap lesz belőle. Legközelebb próbáld ki az eredeti krémmel is nem fogod megbánni. Örülök, hogy ezt a receptet választottad.
Üdv: Éva

mami5
mami5 Sat, 2013-08-17 13:06

Kedves Éva !
Megsütöttem s nagy sikere volt. Örülök, hogy rátaláltam erre a receptre . Üdv: mami

F-Éva
Fekete Éva / F-Éva Tue, 2013-08-27 13:56

Kedves Mami!
Én is örülök, hogy elkészítetted, és főleg annak, hogy nagy sikere volt a sütinek. Üdv: Éva

Biborka2006
Biborka2006 Sat, 2013-05-25 15:37

Kedves Éva!
Ma megsütöttem a sütit, és nagyon jónak találom a receptet.
A tészta nagyon jó, könnyű volt nyújtani a lapokat. Nekem sikerült a 6 lapot kinyújtani 35x45 cm-es tepsi hátán. A krém is nagyon finom lett. Köszi. Móni.

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Tue, 2013-04-30 22:34

Kedves Éva!
Igaz én másképp készítem a hatlapost,mert nálunk Göcsejben is más a szokás.
csupán annyit árulj el nekem a 6-lap kisütése miért 90-perc?? Mert sokallom az időt.
Mivel előmelegített sütőben süssük így a vékony lapnak az idő megadása számomra sok.
De mint írtam ahány ház annyi szokás.Én nagymamámtól tanultam és az ő receptje szerint készítem el mindig.Ő valamikor gazdag úraságoknál mint szakács volt,és én így őrzöm a szép hagyományt.
Elmentettem szakács könyvembe te recepted is meg fogom sütni és megírom milyen lett,csak annyi kis külömbséggel én 60dkg lisztet számolok,és közepes tepsi hátán így kitudom sütni a 6-lapot. Biztosan így is nagyon finom,és értesítelek milyen lett..Köszike a recepted..
Üdv..Gabimami58..

eletke
Eletke / eletke Wed, 2013-03-06 08:12

Sajnos en nem mertem belevagni,mert gyuras nem az erossegem,de anyukam bevallalta nekem. Nagyon finom, koszonet szepen.e

granita
granita Sat, 2013-03-02 19:59

Az lenne a kérdésem - mivel nem szeretem a vajas (rámás) krémeket - hogy mivel tudnám helyettesíteni a receptben leírt krémet ehhez a tésztához? Esetleg valaki próbálta már másfajta krémmel (főzött krém/lekvár, stb..) Tapasztalatokat, ötleteket szívesen veszek!!
Üdv.!
Grani

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Tue, 2013-04-30 22:37

Szia Granita!
Gabimami58 néven vagyok én krémem nem margrinos,és bizom benne elnyeri tetszésed.Ha nem szeretitek ne tán fahéjas ízt natur kakaóporral helyettesisd..
Sok sikert kivánok!
Üdv..Gabimami58..

Ilikó
Ilikó Thu, 2013-03-14 12:20

Szia granita
Én ezt a receptet használom, mert tényleg jó, annyi eltéréssel, hogy a krémbe nem teszek se margarint, se vajat, mivel teljesen felesleges. Anélkül is ( vagyis számomra anélkül ) nagyon finom lesz. A krémhez picit több lisztet hasznáok. Ha így készíted a krémet, a lapok töltéséhez ne várd meg, hogy kihűljön. (A tésztába a margarin helyett én zsírt teszek)
A lapok sütése nálam 5-7 perc. (15 perc szerintem nagyon sok lenne)
Jó sütést!

granita
granita Thu, 2013-03-14 15:11

Kedves llikó!

Köszönöm a választ, ki fogom próbálni, ahogyan ajánlottad! :)
Üdv.
Grani

Némethné Németh Mónika
Némethné Németh Mónika Sat, 2013-02-23 17:10

Megsütöttem ,és hatalmas siker volt. Igaz,mikor a pirított cukorra ráöntöttem a tejet ,felcsapott a gőz,kicsit megpirult a kezem is :) Sőt megrémültem mikor a cukor össze ugrott -azt gondoltam:-Atya ég mi lesz ebből! ? ( ilyet még eddig nem csináltam)
De mikor másnap felvágtuk,és megkóstolta a család... Hmmmmmmmmmm.... Isteni finom!!!
KÖSZÖNÖM!!!!!!

F-Éva
Fekete Éva / F-Éva Tue, 2013-02-26 14:21

Örülök, hogy ilyen nagy sikere volt a sütinek. A hatlaposnak ezt az elkészítési módját nagyon kevesen ismerik, pedig nagyon finom.

sildiii
sildiii Fri, 2013-01-11 11:35

Nagyon jó a recept! A nyújtással picit meggyűlt a bajom, nem akartak egyformára sikeredni a lapok, de a végeredmény kárpótolt. Omlós, krémes lapok, isteni! :)

Ilikó
Ilikó Thu, 2013-03-14 12:46

Szia sildiii
A tészta nyújtásához egy tanács
Az első lap nyújtásához picivel nagyobb tésztát végy, s kicsit nagyobbra nyújtsd. Amikor a lap a tepsi hátára kerül, vágd körbe a tepsit, s a felesleges darabokat gyúrd a következő tésztához, s így tovább. Szép egyforma lapokat fogsz sütni.
Jó sütést!

sildiii
sildiii Fri, 2013-01-11 11:35

Nagyon jó a recept! A nyújtással picit meggyűlt a bajom, nem akartak egyformára sikeredni a lapok, de a végeredmény kárpótolt. Omlós, krémes lapok, isteni! :)

sildiii
sildiii Fri, 2013-01-11 11:35

Nagyon jó a recept! A nyújtással picit meggyűlt a bajom, nem akartak egyformára sikeredni a lapok, de a végeredmény kárpótolt. Omlós, krémes lapok, isteni! :)

edka78
edka78 Sat, 2013-01-05 21:16

A recept tökéletes.Korábban a soklapos sütemények sosem sikerültek,recepted alapján nagyon finom sütit sütöttem ami azonnal elfogyott.

Petra Lászlóné
Petra Lászlóné Mon, 2012-05-28 17:39

Köszönöm a receptet. Vas megyei vagyok a hatlapos sütemény minden háznál minden sátoros ünnepkor meg volt sütve. Én is meg fogom sütni.

netilcsi
netilcsi Sun, 2012-03-11 18:55

Ez a párom és az unokáim kedvence, de eddig készen vettem nekik, mert egyszer anyószom receptje után csináltam, amiben szalakáli volt. Napokig szellőztettem a lakást a sülő szalakáli szagtól,és akkor úgy döntöttem soha többé, mert az eddi lárott receptekben mindben szalakáli volt. Nagyon megörültem, hogy ebben a receptben szódabikarbónával kell elkészíteni. Csütörtökre jönnek a skacok, addigra elkészítem, sőt meg is tud puhulni.Évike, köszi, hogy felraktad!

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Tue, 2013-04-30 22:49

Szia!
Látod ezt nem hiszem el ,egyébként is én sütésnél,főzésnél mindig ablakot nyítok,és mindjárt nem telikmeg a konyha sem a szagokkal,illetve étel illatával.
Én csak szalakálit használok mindazokhoz a tésztákhoz melyek nekem receptjeimben vannak,csak végső esetben szódabikarbóna,vagy sütőpor..
Én már 42-éve sütök,és majdnem 38-éve főzök,így van nagygyon sok tapasztalatom,és saját ötletem alapján készítem legtöbb ételeimet. Ugyan úgy a sütiket is és a hagyomány őrzője vagyok,én is.S ezért is írtam képtelenség,hogy neked egyhétig is a szalakáli illatát érzed,akkor mennyit teszel tésztába,hogy ennyire elárasztja a lakást.
Én szoba ajtót be teszem és máris nincs étel illattal tele a szoba sem,s mikor végzek mindennel jól kiszellőztetek még plusszba,így biztosan elkerülöm mind ezeket..:)
Üdv.. Gabimami58...

Eleison
Eleison / Eleison Mon, 2012-03-05 19:04

Kedves Éva!

Megcsináltam a sütit, a türelmem elfogyott, így csak 5 lapos lett.:) Igaz egy kicsit megrémültem, amikor a cukrot karamellizáltam, mert azt hittem, nem olvad fel a tejtől és a víztől, de legközelebb már rutinosabban fog menni. A gyerekek még azt se várták meg, hogy megpuhuljon..:)

F-Éva
Fekete Éva / F-Éva Mon, 2012-03-05 19:53

Kedves Eleison!
Igen, kicsit nehéz elsodorni, nekem is van úgy hogy csak 5 lap lesz, de ez mit sem von le az értékéből. Örülök, hogy ilyen nagy sikere volt.
Üdv: Éva

nonnaeva
nonnaeva Sun, 2012-03-04 09:46

Kedves Éva !
Ez volt az anyukám által sütött kedvencem ! Örülök , hogy rátaláltam ! és az eredeti karamellás krémmel . Hamarosan elkészítem ! Köszi ! További jó sütögetést ! Üdv : Fekete Éva

F-Éva
Fekete Éva / F-Éva Sun, 2012-03-04 11:35

Kedves Éva!
Örülök, hogy segíthettem, nagyon finom ez a süti. Töltök még fel többet is, ahogy megsütöm és lefényképezem őket. Üdv: Éva

814
finomliszt 50 dkg
margarin 10 dkg
cukor 16 dkg
tojás 1 db
tej 1.5 dl
szódabikarbóna 1 kk
tej 7.5 dl
finomliszt 15 dkg
cukor 50 dkg
margarin 25 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
porcukor 2 ek