Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hatrakott

Hatrakott
Hatrakott
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (76)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Na, ez egy amolyan igazi nagymama-sütemény.
Már a századfordulón (és itt nem a XXI. századra gondolok!) is sütötték ezt a receptet, természetesen akkor még margarin nem lévén a tésztához zsírt használtak, és szerintem csak főzött krémmel töltötték (egyébként úgy is nagyon finom, ha nincs otthon Rama).
Szörnyen bonyolultnak tűnik így olvasva is, de csak ici-pici bátorság kell az első alkalommal ;-)
Születésnapja lévén Öcsédnek sok-sok boldogságot kívánok, és álljon itt az ő nagyon-nagy kedvence. Isten éltesse sokáig!


hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

ajánlat

 


Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta elkészítése:


  1. A tésztához a lisztet egy nagyobb tálban elkeverjük a cukorral és a sóval, majd elmorzsoljuk benne a margarint.
  2. A meglangyosított tejbe pici cukrot keverünk és felfuttatjuk benne a szalalkálit.
  3. A lisztbe beleütjük az egész tojásokat és a tojássárgákat (a tojásfehérjét félretesszük a mázhoz), majd a felfuttatott szalalkálival rugalmas tésztát gyúrunk (ha szükséges, még kevés tejet adhatunk hozzá).
  4. A tésztát 6 részre osztjuk, és lisztezett gyúródeszkán mindegyiket kb. 30x40 cm-es vékony lappá sodorjuk.
  5. A tepsi hátoldalát jól letisztítjuk, és a kibontott Rama-t megfogva gyengén bekenjük. A sodrófa segítségével rátesszük a tésztákat.
  6. Előmelegített 200 C-os sütőben egyesével aranysárgára sütjük, és egy másik gyúrótáblán egymásra rétegezzük.

Krém elkészítése:

  1. A kristálycukrot az ecettel (nem vicc, tényleg kell bele! ettől nem keményedik meg a karamell, így könnyebb vele dolgozni) és a vízzel egy zománcozott lábasban a tűzre tesszük.
    Folyamatosan kevergetve aranybarnára karamellizáljuk. (A cukor először gyöngyözve forrni kezd, majd csak fokozatosan kezd megpirulni, miközben a víz elpárolog.)
  2. Ezután óvatosan felöntjük 7 dl tejjel, közben kevergetjük, hogy minél hamarabb elolvadjon a karamell.
  3. A maradék 2 dl tejben elkeverjük a lisztet és amikor a karamell már teljesen felolvadt, belekeverjük, és sűrűre főzzük.
  4. A tűzről levéve hozzáadjuk a kis kockákra vágott margarint, és néha-néha megkeverve hagyjuk kicsit hülni.
    Nem kell teljesen kihűteni, hanem még melegében a tésztalapok közé kenjük. A tetejére pedig elkészítjük a mázat.

Máz elkészítése:

  1. A lábasba, amiben a krémet készítettük vizet teszünk, és felrakjuk a tűzre forrni. (Így legalább mosogatni is könnyebb lesz ;-)
  2. A tojásfehérjét egy fém tálba tesszük, és habverővel verni kezdjük, majd fokozatosan belekeverjük a porcukrot, sót és citromlevet.
  3. Amikor a víz már forr, mérsékeljük a lángot és a gőz fölött (fontos, hogy a tál ne érjen bele a vízbe!) addig verjük a tojásfehérjét, amíg kemény és csillogó nem lesz.
    Akkor kész a máz, ha a habverővel ki tudjuk emelni a tálból, és nem folyik le róla.
  4. A tésztánkat ezzel a mázzal vonjuk be, és a kés lapjával "hullámokat" formázunk rajta.
  5. Legalább 1-2 órára, de akár egy egész éjszakára hideg helyre tesszük, hogy a krém megszilárduljon és a máz megkössön, majd hosszúkás szeletekre vágjuk és tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 160 357
elküldve: 48
receptkönyvben: 1 757
elkészítve: 39/64
Facebookon megjelent: 2

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

Hozzászólások (76)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

litababa
litababa / litababa Sun, 2013-06-02 11:54

szulinapomra mindig ilyet csinalt a nagymama. csak mi 7 lapos karamell lepenynek hivtuk es az eredeti 100 eves szakacskonyvben is karamell lepenykent szerepelt. imadtam, koszi a receptet, a konyvet sajnos nem talalom es draga nagymamam mar nem el, de igy ujra el tudom kesziteni. :)

49pirike
49pirike Fri, 2013-04-12 13:41

Kedves zederta szeretném megkérdezni. hogy ha a tésztába zsírt szeretnék tenni akkor menyit tegyek? Válaszodat előre is köszönöm. Üdv: Pirike.

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2013-05-09 04:03

kedves Pirike! egy csapott evőkanálnyi (kb. 2-3 dkg) elegendő lesz.
remélem beválik majd a recept! kicsit macerás, de érdemes kipróbálni.
üdv,

sildiii
sildiii Sat, 2012-12-15 17:53

Mennyi ideig kell a lapokat sütni? Köszönöm a választ!

PVicus
PVicus Thu, 2012-03-08 14:05

A sok lelkes komment nekem is meghozta a kedvemet. Egyszer ettem ilyen sütit, egy békéscsabai ismerősöm készítette, előtte nem is tudtam, hogy létezik (én debreceni vagyok). Azonnal beleszerettem, nagyon-nagyon finom volt. Most talán én is elkészítem. :)

zederta
ze(n)derta / zederta Sun, 2012-03-11 14:59

kedves Vicus,
macerasnak hangozhat a recept, de hidd el, hogy a vegen nem is olyan bonyolult.
es ami a legfontosabb: iseni finom!
jo sutes-fozest.
udv,
toma

Csaba Magdi
Csaba Magdi / Csaba Magdi Sun, 2011-12-11 22:24

Szia Zederta !
Megszületett a fenséges sütemény nálunk is ! Isteni lett ...
A krém arányait növeltem 1/3 arányban.
Minden sornál vártam egy kicsit ,hogy dermedjen a krém.
Nem fojt szét és bőségesen elég lett !
Én is gratulálok a recepthez .....Üdv Magdi.

Tmea
Tmea / Tmea Sat, 2011-09-24 14:52

Kedves Skorpió!
Örök hálám...kipróbáltam a tippedet és most csak közvetlen a sütőből kiáramló gőz fölött állva van bűz, de közel sem olyan fojtó még az sem, mint amilyen az ecetes megoldás nélkül volt!! Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki ezt a megoldást!!!!
Szeretettel köszönöm!
Tímea

szendike
szendike Tue, 2011-10-18 20:07

Sziasztok,
tudja valaki ,hogy a szalalkáli helyett, lehet valami mást is használni ?
Valószínü hogy nem,de Németbe élünk és nem találom a megfelelöjét :(
Nagyon szeretném elkészíteni ezt a finom süteményt !!!
Válaszotokat elöre is köszönöm !!!
Marcsi

Skorpió
Skorpió / Skorpió Mon, 2011-09-26 22:25

Kedves Tímea!

Örülök, hogy kipróbáltad :)
További jó sütögetést!
Szép estét Mindenkinek: Skorpió

hazsuzsa
hazsuzsa Fri, 2011-09-16 10:32

Pont azon gondolkodtam, hogy mit süssek holnapra, mivel vendégségbe megyünk.Szeretek mindíg valami újdonságot és különlegeset sütni.
Ez például az.Az, hogy is ízletes is abban 100%-ig biztos vagyok.
Köszönöm

tucsike
tucsike Mon, 2011-02-28 16:45

Egy pillanatra gyermek lettem, amikor elolvastam a krém receptjét. Anyukám csinálta igy, amit én imádtam /a mai napig is/ .

zederta
ze(n)derta / zederta Mon, 2011-02-28 21:06

kedves Tücsike!
valódi nagymama-recept! sok-sok emlékkel és gyermekkori illattal ;-)
üdv,
toma

Bellissima
Bellissima Sat, 2011-02-26 21:52

Kedves Zederta!

Azt szeretném kérdezni,hogy a szalakálinak mennyi a felfuttatási ideje!
Előre is köszönöm válaszod!:)
Bellissima

zederta
ze(n)derta / zederta Sun, 2011-02-27 08:22

kedves Bellissima!
szinte pillanatok alatt fel kell futnia, amint belekevered a langyos tejbe, már mehet is bele a lisztbe. ha ez nem így van, akkor előfordulhat, hogy már régebbi. ekkor sincs baj, mert sütés közben azért még ugyanúgy szokott működni.
további jó sütés-főzést!
üdv,
toma

Tmea
Tmea / Tmea Tue, 2011-01-11 18:23

Na akkor én is megpróbálom még egyszer! De ha így is ammónia szag lesz a lakásban, örökre száműzöm a szalalkálit, az tuti! :-) Köszi szépen a tippet!

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2011-01-07 12:04

Kedves Zederta!
Azt szeretném kérdezni, tudsz-e nekem segíteni abban, hogy a sütés közben a szalalkáliból felszabaduló iszonyatosan büdös, fojtó ammoniás szag ellen van-e valami ellenszer? Finom ez a süti, de az a szag elképesztő...olyannyira, hogy elhatároztam, szalalkálit soha többé látni sem akarok!
Előre is köszönöm a válaszod!
Tímea

Skorpió
Skorpió / Skorpió Tue, 2011-01-11 17:37

Kedves Tímea és Zederta
A szalalkálira 1-2 teáskanál ecetet kell önteni, akkor nincs annyira "bűz" sütés közben! Próbáljátok ki bátran! Az ecet nem érződik ki a süti ízén! További jó sütés-főzést! Üdv: Skorpió

zederta
ze(n)derta / zederta Fri, 2011-01-07 12:03

kedves Tímea!
hát sajna a szalalkáli nem illatos találmány... csak a nyitott ablakot tudom ellenszerként javasolni.
azért ne iktasd ki ezeket a sütiket a repertoárodból, mert az ízük feledtetni tudja a kellemetlenségeket ;-)
további jó sütés-főzést!
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-11-25 13:23

Gyermekkorom egyik kedvenc sütije. Régóta keresem a receptet, mert már nincs meg nekünk. Örülök, hogy megtaláltam!

bernath52
MorZsóka / bernath52 Fri, 2010-10-15 13:19

Király ez a süti!
Nagyon örülök, hogy rábukkantam erre a rp.-re. Az én Anyukám füzetében "Csárdás zserbó" néven szerepel.
Nagy ötlet az "ecet" hozzáadása, eddig a karamell elkészítése okozott gondot.

Lidi tippje a cifrázásban:
"párhuzamosan húzz csoki csíkokat a hab tetejére 1.5-2 cm távolságban
- majd függőlegesen,oda és vissza,ismét 1.5-2 centi távolságban egy kés élt. /vagy valami hegyeset/"

-ettől "Rokokó szelet" a neve.

Próbáljátok ki ! Isteni ! Jó sütögetést, további szép napot Mindenkinek !

zederta
ze(n)derta / zederta Fri, 2010-10-15 20:03

kedves Bernath!
örülök, hogy jó tippekkel szolgálhattunk Neked.
milyen jó tudni, hogy ilyen sok receptefüzetben szerepel ez a nagyszerű sütemény.
üdv,
toma

icuska61
icuska61 Sat, 2010-10-09 16:02

Az egyik kedvenc sütije a családnak, a recept a nagymamától való. Krémmel szoktuk bevonni és megszórjuk a levágott végek morzsájával. Legközelebb ezzel a mázzal fogom bevonni! Köszi a receptet! :)

carmus
carmus Tue, 2010-10-05 10:48

Én is megsütöttem, nem túl macerás, és nagyon-nagyon finom! :-))

raflezia
raflezia Thu, 2010-09-30 15:03

Sziasztok!

Én megcsináltam ezt a sütit. Ízre isteni volt, viszont nekem ehhez a hat laphoz, nagyon kevés volt a krém, alig tudtam elosztani. Kissé száraz volt így. Legközelebb másfélszeresére veszem a krémet.

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2010-09-30 20:11

kedves Raflezia!
örülök, hogy ízlett a recept! a krémet meglehet, mindenkinek a saját tepsiméretéhez kell igazítania ;-)
további jó sütés-főzést!
üdv,
toma

csemilia
csemilia Thu, 2010-09-23 14:14

Egy gyakorlatiatlan kérdésem van: hány grammos csomag a szalalkáli?
Köszi. Ma esete szeretném kipróbálni.

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2010-09-23 20:19

kedves Csemilia!
15 vagy 20 g-os kiszerelésben kapható. én mindegyikből csak egy zacskóval használok.
jó sütést!
üdv,
toma

Zsuzsa61
Zsuzsa61 Fri, 2010-09-17 19:04

Ezt én is ismerem. Anyukám is hatrakottnak nevezte. Kisgyerek koromban Bp-re utaztunk a nagymamámhoz vonattal, anyukám ilyet pakolt az útra, azóta én "vonatos süti"-nek hívtam.
Köszönöm a receptet!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-08-29 15:30

Megsütöttem és nagyon izlett a vendégeinknek is. Köszönöm a receptet.

zederta
ze(n)derta / zederta Mon, 2010-08-30 22:26

kedves Erzsi!
örülök, hogy örömet szerezhettem Neked és a vendégeidnek.
további jó sütés-főzést!
üdv,
toma

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Sat, 2010-06-26 16:00

Ezt már az én nagymamám is gyakran sütötte, (hány éve is?) és nálunk hatlapos volt a neve.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-06-26 15:39

Mi vicces neked ezen, hogy 3l-el irják azt h szalalkáli?????????????????????Hmmmmm,,,,???????????????????pffffffffffffffffffffffffffffffffff

556
finomliszt 600 g
cukor 3 ek
1 csipet
margarin 50 g
szalalkáli 15 g
tej 1 dl
tojás 2 db
tojássárgája 2 db
cukor 300 g
ecet 1 teáskanál
víz 0.5 dl
tej 9 dl
finomliszt 4 evőkanál
margarin 200 g
tojásfehérje 2 db
porcukor 80 g
1 csipet
citromlé 10 csepp