Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hátrányos megkülönböztetés, avagy Ki (mi) a fasírt?

Hátrányos megkülönböztetés, avagy Ki (mi) a fasírt?
Hátrányos megkülönböztetés, avagy Ki (mi) a fasírt?
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

(Ki (mi) a fasírt?, jajnemá', nem a Rájkönnnnen)

Hát, kérem, én írok egy levelet Brüsszelnek a KJH-ba (Kajajogi Hivatal).

Mer’ itt kérem, folyamatos hátrányos megkülönböztetésben van része egyes szerencsétlen ételeknek. Hogyasszonygyapéldául:

Tisztelt KJH!

Hogy lehet az, kérem, hogy egyes ételeket hívhatnak Jókai Bablevesnek, meg Fogas Orly Módrának vagy Csokiszuflénak, esetleg Rozéra Sült Kacsamellnek, másokat meg simán csak FASÍRT-nak?

Hát, hogyvanez, kérem? Megkérdeznék, hogy: Ki akar FASÍRT-ot? Persze hogy senki. Csokiszuflét meg mindenki akar. Jó hogy. Pedig a fasírt is nagyon finom, csak rosszul lett elnevezve, ezért kérem a Tisztelt Hivatalt, hogy nevezzék át.

Köszönettel:     Pavella János


Valahogy úgy lehetett, hogy volt egy ember az eleink között, aki azért felelt, hogy legyenek új szavak mindenre… és akkor kitalálta, hogy megvan az új magyar szó: FASÍRT, és akkor elkezdett gondolkozni, hogy: demirevonatkozzonez… és 'sztem ő nem ételnévnek szánta, hanem filmcímnek. Csak rossz kategóriába jelölte. Mert 'hálivúdi' 1 dolláros szuperprodukciókhoz filmcímnek nagggyon jó lenne. Például főcím: Az óriáspókok visszatérnek, alcím: A fasírt, vagy főcím: Az oktopuszok újratámadnak, de visszavonulnak, és aztán újratámadnak, alcím: A fasírt. De ételnévnek nagyon rossz.

Na, amíg átnevezik, addig mi készítsük el modern verzióban. Ez a variáció simán elmegy partikelléknek (nem célba dobni, hanem kajaként). Kell hozzá 0,5 kg darált csirkemell vagy valamilyen darált szárnyas hús (pl. pegazus), 2 db tojás, 1 db nagy burgonya, 1 db nagy vöröshagyma, 1 db nagy sárgarépa, 1 paprika (ha bííírod, akkor erős), 1 csomag zsemlemorzsa. Ha a zsemlemorzsa neked nem okés, akkor helyettesítsd úgy, hogy veszel teljes kiőrlésű kétszersültet vagy (márkanevet nem akarok írni, de nem tudom, hogy úgy, hogy extrudált kenyér, ki ismerné) abonettet, és reszeld le a sajtreszelőn (kislyukún).
A mártásokhoz 3x2 dl tejföl, erőspista, fokhagyma, majonéz, mustár és a szokásos só, bors, méz. A vöröshagymát, krumplit, répát és paprikát reszeld le a nagylyukú reszelőn, és keverd bele a darált húsba. Üsd bele a tojásokat. Tegyél bele 1,5 teáskanál sót és egy kávéskanál borsot, 6 evőkanál zsemlemorzsát. Alaposan gyúrd össze. A maradék zsemlemorzsát öntsd egy lapos edénybe. Pereme is legyen ennek az edénynek, mert egyébként a következő művelet elvégzése komoly nehézségeket jelent, és a konyád elmorzsásodik, mint a Góbi morzsatag. Na, ha meggyúrtad, akkor formázz belőle 2-3 cm-es kis golyókat, és ezeket alaposan forgasd meg a zsemlemorzsában. Ekkora adagból lesz kb. 40 db. Ha most lenne mozsár ágyúd, mint Gáboráronnak, akkor lenne ám bele muníció.Mielőtt sütnéd, csináljuk meg a mártásokat (lásd receptleírás).

A sütés.
Forrósíts fel fél liter olajat egy serpenyőben, és a tűzhelyet állítsd kb. 75%-os fokozatra. Mehetnek bele a golyók, forgasd meg őket többször is sülés közben. Ha minden oldaluk megbarnult, akkor ok. Több adagban csináld. Ez kb. 6-8 perc/adag, mert elég kicsiket csináltunk, persze sok mindentől függ (pl. serpenyő), a lényeg: ne égjen oda. Ha kész, szedd ki őket egy papírszalvétára, de ne hagyd rajta, mert nem lesz ropogós. Ha lecsöpögtek, akkor tedd őket egy jénaiba vagy egy nagyobb tányérra.

Mártogassátok, toljátok. Ja, és kezdjük el a némingelést (köszi Évi). Küldjetek új név javaslatokat a fasírtra! A beküldők között kisorsolok egy valamit. Majd kitalálom, hogy mit.

Az első javaslat: party-fasi. Vagy szuperboll. Jó mi? Magamnak is kisorsolok valamit.


hozzávalók / 4 adag

A fasírthoz

A mártásokhoz

ajánlat

A képen látható kettő, a fenti leírásnak nem megfelelő, oda nem illő részlet. Aki megtalálja az nagyon figyelt, 5-ös. Az egyik egy diverzáns, nagy, lapos darab, ami ugye jogosan veti fel a kérdést, hogy ott hogyan számoltam ki a 2-3 cm-es méretet. A válasz: sehogy. Abba az 1 darabba kísérleti jelleggel beletöltöttem egy chilipaprikát :). A másik a kör alapú, csonka gúla formájú köret, ami egy újragondolt lencse variáció. Erről majd később.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tegyük egy mély edénybe a darált húst, és reszeljük hozzá a nagylyukú reszelőn a vöröshagymát, a burgonyát, a sárgarépát és a a paprikát.
  2. Tegyünk bele másfél tk sót, 1 kk őrölt fekete borsot, 6 ek zsemlemorzsát. Üssük bele a két tojást, alaposan gyúrjuk össze, és tegíük félre.
  3. Közben csináljuk meg a 3 mártást. Vegyünk elő 3 kisebb mártásos tálat. Borítsunk beléjük 1-1 tejfölt. Az egyikbe tegyünk 1 ek erőspistát, és rakjuk a hűtőbe.
  4. A másikba zúzzunk bele 2 gerezd fokhagymát, majd 1 csipet sóval keverjük össze, és ez is mehet a hűtőbe.
  5. A harmadikba kell 1 dl majonéz, 1 ek méz, 1 csipet só, 1 tk őrölt bors. Keverjük össze, majd be vele a hűtőbe.
  6. Vegyük elő újra a fasírtalapot. A maradék zsemlemorzsát öntsük egy peremmel rendelkező edénybe vagy tálba.
  7. Az összekevert fasírtalapból enyhén beolajozott (esetleg a hideg víz is segít, hogy ne ragadjon, de az olaj jobb) kézzel formázzunk kb. 3 cm-es gombócokat. Alaposan forgassuk meg őket a zsemlemorzsában.
  8. Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, de ne maximumra tegyük a tűzhelyet, inkább 3/4 erősségen menjen. Süssük a gombócokat minden oldalukon barnára.
  9. Csepegtessük le őket papírtörlőn, de ne hagyjuk rajtuk, hanem tegyük át őket egy kerámia- vagy jénai edénybe. Ne használjunk fémedényt a tálaláshoz, mert nem lesz ropogós.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 296
elküldve: 2
receptkönyvben: 180
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

nemnagykunszt

Mióta szakács: 2011.01.09.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fasírt, szuperboll, fasírt háromféle mártással, fasírozott

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Judit71
Judit71 Sat, 2011-07-23 22:15

Van egy harmadik oda nem illő részlet is! A mártásban lévő dudvaféle, amit én petrezselyemzöldnek vagy valami hasonlónak nézek. Ez sem szerepel a leírásban. Kérem az 5-ösömet tanár úr!

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Sat, 2011-08-20 16:01

Kedves Judit!

Nyári szünet van. Ha mégis kell az 5-ös, akkor gyere segíts naplót írni, és a könyvosztásra is el kell jönni szorgalomból:D
Dudvaaaaa?!, a tavaszi kert első petrezselyemje volt, Te meg ledudvázod?:)
Jólvan, akkor 5-ös helyett 1 hónapig te leszel a hetes....

laraed
Edit / laraed Wed, 2011-01-26 20:32

Kedves Mindenki ! Nem jól tudjátok !! Az úgy volt , hogy két szakács össze verekedett és fellökték a kolbászhússal teli edényt ami , beleborult a kutyáknak beáztatott kenyeres vajlingba ,ami lecsúszott a pont ott lévő tojásrántottához való , előkészített nyersanyagba. A verekedés hevében összekeveredett minden és elkezdték egymást dobálni a húskeverékkel , amiből beleesett egy darabka a forró olajba. Mire észrevették jól átsült, kikapták az olajból és egymás szájába tömködték. Ekkor jöttek rá , hogy milyen finom dolgot hoztak létre pedig " FASÍRTBAN " voltak :))))))))))))))) NA INNEN A NEVE:))))))) Üdv Edit

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2011-01-21 12:08

A fasírt a K und K világból ragadt ránk (mint szamáron a fül), mivel grüssgotték nem akarják hacken a húst, csak faschieren. De gondolom, ez köztudomású. Máskülönben bennünket se kell félteni, jó kurucként mi meg megbombáztuk őket Gulasch-sal, Palatschinkennel és Langosch-sal. Így aztán jól belekeveredtünk abba a nemzetközi szimpoziumba, amelyik a Faschiert - küfte - keftedes - mics - mititei - scsevabcsicsa - kebab körül gyűrűzik (és akkor a haché-ról még nem is szóltam).
Várom a Nockerl-gondolatokat. (am. Spätzle - a sógorok tényleg nem bírnak magukkal).
(Kimi meg hogy jön ide? Tudom, V8-cal.)

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Fri, 2011-01-21 13:41

Kedves Koszinder.
Kimi a nevéből, és a recept címéből adódóan rokonok némileg-névileg...
Teljesen egyetértek. Sőt lehetne még számos példát említeni az átvett-átvitt, átbombázott nevekre.
...most jut eszembe, itt van pl egy angolszász hatás: foz a lake...már csak azt nem tudom, hogy borsó, vagy bab.

Üdv

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2011-01-21 18:18

Kedves Nemnagykunszt!
Az angolszász tavi bablencsében kevéssé vagyok járatos, de úgy hírlik, hogy Skóciában Brontosaurusból főzik.

Boribon
Boribon / Boribon Fri, 2011-01-21 04:50

A story elejet nem igazan ertettem (a tobbit sem), sebaj, de van egy tippem: reszelt krumpli helyett inkabb reszelt almat hasznaljatok, sokkal szaftosabb lesz a vegeredmeny es az izen nem ront!!

Kathy0529
Kathy0529 / Kathy0529 Thu, 2011-01-20 22:41

:):):):):):) Nagyon nagy...össze kell kaparnom magam, a nevetéstől. Remélem, sok jó receptet kapunk még ilyen frenetikus történetekkel... Le a kalappal! Stand-up? Nem volt még fontolóra véve?

denike242
denike242 Thu, 2011-01-20 21:31

Szenzációs a story! És persze a recept is.
Csak egy ötlet: ha ilyen pici fasírtokat készítek, szilikon lapon kinyújtom, mint a tésztát, és egy megfelelő méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom, kicsit gömbölyítem, és sütöm. Nekem így gyorsabb, és közel egyformák lesznek a kis golyók.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-01-20 20:41

Kedves Nemnagykunszt! Érdekes az étel neve, a story király!!!:-))), és érdemes lesz ily módon is elkészíteni.És várom én is azt a No Ked Lee-t.:-))) Szép estét!Éva-Anyóca

wvica
wvica Thu, 2011-01-20 17:11

IstenKirály vagy!! FASÍRT forevööööör!! :D:D:D

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2011-01-20 14:40

Tetszik ez a Fülig Jimmy stílus! És szép, hogy ringbe szálltál a fasírt mellett. :D
Üdv:
Nóra

Kat
Kat Tue, 2011-05-03 09:52

És tudod mi a No Ked Lee testvére? A Yes Ked Lee! :) Egyébként imádunk Téged is, a receptjeidet is, és persze a sztorit is. :)
Legyen szép napod! Üdv.: Kata

Kat
Kat Tue, 2011-05-03 10:10

Oké, és akkor ki nekik a Tal Ked Lee? Talán a kedves Nagypapa? :)

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2011-05-03 16:58

Nem, nem! Tal ked Lee egyértelműen Po Funck rokona! (Nem keverendő össze azzal a bizonyos kifejezéssel, ami kizárólag egy lóval lehet rokon.)

wadmacs
wadmacs / wadmacs Thu, 2011-01-20 19:48

 sima no ked lee vagy krump leee -s? amugy nagyon tetszik az ötlet, holnap elkészitem)

1071
csirkemell filé 50 dkg
tojás 2 db
burgonya 1 db
vöröshagyma 1 közepes fej
sárgarépa 1 db
paprika 1 közepes db
zsemlemorzsa 6 ek
1.5 tk
fekete bors 1 kk
zsemlemorzsa 10 dkg
napraforgó olaj 2 dl
tejföl 6 dl
majonéz 10 g
fokhagyma 2 gerezd
csípős paprikakrém 1 ek
2 csipet
bors 1 tk
méz 1 ek