Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Havas fenyőerdő

Havas fenyőerdő
Havas fenyőerdő
67 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc sütés: 7 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon örülök, hogy újra karácsonyi receptet hozhatok nektek, mert ilyenkor egy hétköznapi édességet is ünnepi díszbe lehet öltöztetni, amit nem biztos, hogy a dolgos hétköznapokon megtennénk. Az idei évben tehát egy hagyományos édességgel készülök a nagy ünnepre, aminek az összetevői mindenki számára ismerősek lehetnek, azonban külsőleg mégis egy kicsit más, mint ahogy azt megszokhattuk.

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A meggykrémhez

A mascarponés krémhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A csokoládét és a vajat mikróban alacsony fokozaton összeolvasztjuk.
  2. A lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót keverőtálba tesszük, majd ráöntjük az olvasztott csokoládét és a tojásokat.
  3. Két nagy tepsibe sütőpapírt teszünk, és elfelezzük a tésztát. Vékonyra elsimítjuk (30*30-as négyzet), és 180 C-os előmelegített sütőben 6-7 perc alatt készre sütjük.
  4. Ha kihűlt a tészta, 9 cm átmérőjű szaggatóval köröket vágunk belőle. 16 db kör lesz a két tésztalapból.

Meggykrém

  1. Egy lábosban a hozzávalókat összefőzzük. Amikor a meggy jól megpuhult, összeturmixoljuk. A keményítőt kevés vízzel elkeverjük, és a meggyhez adjuk. Sűrűsödésig keverjük, majd hagyjuk kihűlni.

Krém

  1. A csokoládét mikróban alacsony fokozaton megolvasztjuk. A mascarponét kikeverjük, és fokozatosan hozzáadjuk az olvasztott csokoládét. Gyorsan elkeverjük, hogy a csokoládé ne dermedjen meg túl gyorsan, mert akkor szemcsés lesz a krém.
  2. Hozzáadjuk a vaníliát, majd óvatosan belekeverjük a habbá vert tejszínt.

Díszítés

  1. A csokoládét mikróban alacsony fokozaton megolvasztjuk, és egy zacskóba kanalazzuk. A sarkán egy apró lyukat vágunk, és sütőpapírra fenyőfaformákat rajzolunk. Hidegre tesszük, hogy megdermedjen.

Összeállítás

  1. Fogunk egy tésztakorongot és megkenjük, először a meggykrémmel, majd a mascarpone krémmel. Hozzáragasztjuk a következő tésztakorongot és addig folytatjuk az összeragasztást, amíg a tészta el nem fogy. Így egy rudat kapunk, amit a maradék mascarpone krémmel vastagon bevonunk. Legalább egy éjszakát állni hagyjuk. Tálalás előtt díszítjük a desszertet. A tetejét megszórjuk a kókuszpehellyel vagy bármilyen díszítő cukorral, valamint az oldalához odaragasztjuk a csokoládéfenyőket.
  2. Óvatosan bánjunk a csokival, mert könnyen törik és szobahőmérsékleten csak pár percig őrzi meg a méltóságát.
  3. A rudat ferdén szeleteljük fel, hogy a rétegek jól látszódjanak.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 30x30 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 554
elküldve: 13
receptkönyvben: 487
elkészítve: 32/32
Facebookon megjelent: -

szakács

Lélekkonyha

Mióta szakács: 2013.12.15.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

justin
justin Sat, 2016-08-06 18:14

Isteni finom elkészítettem egy óra alatt elfogyott csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a receptet! :))

Nigea
Nigea / Nigea Thu, 2014-01-09 13:21

Elkészítettem a receptet fél adag tésztából. Törtaformában sütöttem ki, készült még hozzá egy tortányi sima piskóta (nem vizes) és váltakozva a két színű tésztát, ezzekkel a krémekkel töltöttem, ill. megkentem a külsejét, majd marcipánnal vontam be. Így az egész nagyon design-os és iszonyú finom lett. A legjobb benne, hogy bár marcipános (vékonyra nyújtottam), a töltelékek miatt egyáltalán nem túl édes, hanem tökéletes.... hmmm... és nagyon szép. Köszönöm a leírást, kedvenc tészta és krém recept lett!

nagyika
nagyika Mon, 2014-01-06 15:55

Valakinek nagyon nem tetszett a hozzászólásom, mert eltünt.Sajnálom.

GRéka
GRéka Thu, 2014-01-02 01:57

Úgy látom, végül senki nem írta le, milyen is lett a süti. Bár a profik biztos már a recept olvasása után tudják, nekem meg kellett ahhoz csinálni, hogy lássam, EZ EGY NAGYON FINOM SÜTEMÉNY!!!
Én végül püspökkenyér formában sütöttem (értelemszerűen tovább mint a receptben), és mivel felpúposodott, a tetejét le kellett vágni, de a levágott részt a gyermekeim jó étvággyal megették reggelire lekvárral.
Mind a meggykrém, mind a krém pont elég volt a sütihez. Az összeállításnál egy kicsit művészkedni kellett, de megérte. Az ebéd után feltálalt desszert nem érte meg a délutánt. :) Nagyon szépen köszönöm a receptet!

andex
andex Wed, 2013-12-18 19:08

Mennyi tojásból kell sütni 1 őzgerinc formában,hogy kell felosztani a tészta összetevőit?
1db formám van abban szeretném sütni,ha kikeverem a tésztát az összes tojással egyszerre, és egymás után sütöm ki összeesik a nyers tészta?

suranyi
Lélekkonyha / suranyi Sun, 2013-12-22 21:22

Ez most nagyon jó kérdés. Szerintem két rudat készíts belőle egymás után, nem fog összeesni a tészta.

zita253
zita253 Mon, 2013-12-16 14:37

Szia! Ha nem szereti a család a mascarponet, akkor hogyan lehet helyettesíteni?
Előre is köszönöm a választ :)

Mabel
Mabel Mon, 2013-12-16 00:04

Kedves Lélekkonyha! Neked köszönöm a receptet, mostmár biztos, hogy ez lesz a karácsony esti torta. Annál is inkább, mivel a tészta hozzávalói majdnem ugyanazok mind arányaiban, mind összetevőiben mint az a brownie, amit sütni szoktam.
Gyönyörű szép lett a torta! Gratulálok hozzá. :)

Mabel
Mabel Mon, 2013-12-16 00:02

Igen, Kétszer jelent meg a hozzászólás, szóval átszerkesztettem. :)

Hencsa
Hencsa Sun, 2013-12-15 23:39

Gyönyörű szép (ha fele ennyire finom....:-)))), köszönöm, hogy megosztottad velünk!!!

bapure
bapure Sun, 2013-12-15 21:04

A tészta hozzávalóiból lemaradt a cukor mennyiség...?

suranyi
Lélekkonyha / suranyi Sun, 2013-12-15 20:58

Kedves bahoagnes!
Nem kell a tojásokat felverni,elég csak belekeverni. Úgy mint amikor brownie-t készítünk.

bahoagnes
bahoagnes Sun, 2013-12-15 20:11

Elnézést, kicsit bizonytalan vagyok. Írod: "A lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót keverőtálba tesszük, majd ráöntjük az olvasztott csokoládét és a tojásokat. " A kérdésem: a tojásokat nem kell felverni előtte? Vagy az összeöntéskor kell alaposan összekeverni? Vagy nem is kell olyan alaposan??

otottzoltanne
otottzoltanne Sun, 2013-12-15 19:28

Sokkal egyszerűbb őzgerinc formában sütni a tésztát,és azt felszelni.Mint a méteres
kalácsot.Én így fogom elkészíteni.

suranyi
Lélekkonyha / suranyi Sun, 2013-12-15 20:59

Nagyon jó ötlet. Így nincs maradék tészta, csak akkor lehet, hogy a krémekből többet kell készíteni, a tésztát pedig tovább sütni.

almodora
almodora Sun, 2013-12-15 19:14

Szia! A főoldalon írtad, hogy a maradék tészta, krém cakepop formájában kelhet új életre. Csak simán összegyúrom a tésztát a krémmel és a lekvárral??? Mik az arányok?
A torta amúgy első látásra szerelem, gratulálok, szuper ötlet!!! Remélem ez lesz a karácsony esti menü csúcsa (persze ha sikerülnek a fenyők is) ;-)

Mabel
Mabel Mon, 2013-12-16 00:18

Szia Almodora! Lehet, hogy kétszer jelenik majd meg a hozzászólásom, általában nem szólok a receptekhez.
Én is tartok a fenyők megrajzolásától :), de ha a sütőpapír hátára ceruzával rajzolod fel előbb a fenyőket, és aztán megfordítod, akkor biztosan sikerül majd "élesben" a csokival is.

suranyi
Lélekkonyha / suranyi Sun, 2013-12-15 21:03

Ami marad krém, az mehet bele, meg egy kis lekvár. Nincs arány, csak érzéssel. A tészta egyébként elég szaftos, nem kell bele sok nedves anyag. A fenyők pedig tuti sikerülnek:). Én egy műanyag zacskóba tettem a csokit és egy apró lyukat vágtam a sarkán, így szépen lehet rajzolni.

1407
étcsokoládé 20 dkg
vaj 20 dkg
finomliszt 10 dkg
sütőpor 2 kk
tojás 6 db
1 csipet
cukor 20 dkg
meggy 25 dkg
fahéjrúd 1 db
szerecsendió 1 csipet
csillagánizs 1 db
szegfűszeg 3 db
cukor 4.5 dkg
vanília kivonat 1 kávéskanál
étkezési keményítő 1 evőkanál
mascarpone 30 dkg
fehér csokoládé 10 dkg
habtejszín 2 dl
vanília kivonat 1 kávéskanál
étcsokoládé 5 dkg