Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Havas háztető

Havas háztető
Havas háztető
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nekem kicsit sokáig tartott az elkészítése, mert 15 lapot kellett nyújtani, ami nem az erősségem.

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőporral elvegyített lisztet cukorral, margarinnal és a tejföllel összedolgozzuk.
  2. 15 egyforma darabra osztjuk, és kb. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
  3. Közben a meggyet lecsepegtetjük.
  4. Lisztezett deszkán 16X20 cm méretű lappá nyújtjuk, és a tésztalap hosszanti oldalára kimagozott meggyet teszünk, majd a lapot szorosan feltekerjük.
  5. Úgy sütjük meg, hogy először 5, majd 4, 3,  2,  végül 1 feltekert lapot sütünk meg.
  6. Közben a tejszínt kemény habbá verjük, apránként beleszórunk 2 ek cukrot, és hozzáadjuk a habfixálót.
  7. A házikó elkészítéséhez a kihűlt lapokat a legnagyobbal kezdve, nagyság szerint óvatosan egymásra tornyozzuk.
  8. Az egyes rétegek közé mindig kevés tejszínhabot kenünk.
  9. A házikót a maradék habbal egyenletesen bevonjuk, majd kb. 1 órára hűtőszekrénybe állítjuk.
  10. Végül a kókuszreszelékkel meghintjük. Tetejére egy sor meggyet teszünk.
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 23 991
elküldve: 8
receptkönyvben: 247
elkészítve: 8/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Salamon Csilla

Mióta szakács: 2011.06.01.
1102 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kókuszos háztető, meggyes-tejszínes piskóta, meggyes háztető tejszínesen

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Henrietta1983
Henrietta1983 Thu, 2012-12-20 13:59

Ez nagyon klassz süti, én egy korábbi Tina vagy Kiskegyed karácsonyi számban láttam, el is készítettem többször már. nem olyan macerás, inkább a felszeletelése :)

Salamon Csilla
Salamon Csilla / Salamon Csilla Sat, 2012-08-18 18:24

Kedves Pataygyz Zoli szakács felesége Györgyi:))
Köszönöm a részletes beszámolót jókat derültem míg elolvastam:))Már ezért megérte leírnod:))))
További szép napokat:)
Csilla:)

pataygyz
Zoli / pataygyz Tue, 2012-08-14 07:40

Kedves Csilla! Zoli szakács felesége vagyok - Györgyi.
Ezt a finomságot én is megsütöttem Karácsonyra. Nagy sikere volt és szép lett. Története szerint nálam is macerásnak indult. Leírtak szerint 15 részre osztottam (mérlegen grammra egyforma) a tésztát és elkezdtem nyújtani. No a Karácsony előtti időbeosztás és egyébként a temperamentumom sem nagyon tűrte, hogy szabályos, egyforma és szép 15 lapot nyújtsak. Miután sikertelen lett az első - cakkos szél, mely vékonyabb volt és a kínlódás összes jelét magán hordta szegény lapocska - úgy gondoltam, hogy valami más megoldást kell keresnem. Gondoltam, hogy a meggyet egyesével betologatom a nyers tésztahalomba és majdcsak háztető lesz belőle valamikorra, de ezt gyorsan elvettem, mert rájöttem a meggyszemek nem bírják ki az én erőszakosságomat. A komolytalanságomon úrrá lettem és háziasszonyi logikával más eredményre jutottam:
A nyers tészta mennyiségét elosztottam úgy, hogy 2 rész lett 6/15-öd és 1 rész 3/15-öd. Kinyújtottam a nagyobbakat 32x60 cm-nél egy kicsit nagyobbra. Erre azért volt szükség, mert a tészta szabályos 16x20 cm-es vágásánál, mivel él és szuszog, egy kicsit összemegy. Tehát ráhagyok egy-egy lapnál egy kicsit. Így egy nyújtással lett 6 db lapom. ( A kicsit értelemszerűen arányosan kell nyújtani). A tető kialakításánál figyeltem arra, hogy a tartó "gerendák", melyek nagyobbra sikerültek, legyenek alul.
Az íze egyértelműen finom volt. Esztétikai kialakítása szerintem ezzel a módszerrel egyszerűbb. Mindenkinek tudom ajánlani. Én biztos megsütöm újra, ezzel a módszerrel:)
Zoli szakács felesége Györgyi, aki maga is szokott sütni - főzni

Salamon Csilla
Salamon Csilla / Salamon Csilla Sun, 2012-04-29 15:10

Kedves Böbe0402!
Hááát nekem is nagyon macerás volt.Ez volt az első és az utolsó is,hogy elkészítettem:)
Köszönöm szépen a receptet télen kifogom próbálni:)
További szép napokat:)
Csilla:)

Böbe0402
Böbe0402 Thu, 2012-04-26 15:54

Ez a süti nekem nagyon macerásnak tűnik, bár biztosan nagyon finom.
Én egy sokkal egyszerűbb változatát ismerem ennek a fantáziasütinek: egy csomag nápolyi lap kell hozzá, és kakaós linzertésztából sütött ugyanolyan hosszú rudak. Egy nápolyi lapot három egyforma részre vágunk hosszában. A középsőt megkenjük krémmel, ráhelyezünk 3 kakaós rudat, majd ismét krém, 2 rúd, krém, és a tetejére 1 rúd majd megkoronázásként egy krémcsík. A nápolyi lap két maradék részét oldalról fölhajtjuk, és kész is a "háztetőnk". Folpackba csomagolva be a hűtőbe. Nagyon finom, és épp elég a rudakat megsütni hozzá, az összeállítás már nem nagy munka. Unokaöcsém esküvőjére három adagot csináltam belőle. (Ja, az én receptemből 2 rúd jön ki.) Én nem szoktam, de természetesen, ha kivülről is kap a krémből, arra jöhet a kókusz, és máris "havas" a háztető.

1321
finomliszt 50 dkg
sütőpor 1 csomag
cukor 20 dkg
margarin 20 dkg
tejföl 2 dl
meggybefőtt 70 dkg
habtejszín 5 dl
habfixáló 2 csomag
kókuszreszelék 4 ek