Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A ház szélesmetéltje, vagyis gorgonzolás tagliatelle

A ház szélesmetéltje, vagyis gorgonzolás tagliatelle
A ház szélesmetéltje, vagyis gorgonzolás tagliatelle
15 perc / előkészület: 5 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Van egy nagyon jó kis olasz étterem a városunkban, ott szerepel a fenti elnevezéssel az étlapon ez a tésztaétel. Mivel annyira ízlett nekünk, itthon is nekiláttam - állítólag sikerrel.:) Őszintén szólva fogalmam sincs, az étteremben miket tesznek bele, (nyilván a főbb hozzávalókon túl) - s én nem vagyok oly' bátor, mint Eszter, hogy a receptura után érdeklődjek (bár a jövőben még ez sem elképzelhetetlen...:) - így improvizáltam, de az íze szerintünk majdnem ugyanaz.
Ja, és el ne feletsem. Ez is NEGYED ÓRA alatt kész!
A kép minőségét nézzétek el, este készült, vakuzni meg nem akartam. Legközelebb majd lecserélem.


hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Ennek a tésztának a kedvéért még én is hajlandó volnék lemondani a húsról. :)
Anyukám mondta nekünk kiskorunkban, hogy "azért néha levegőt is vegyetek közben"- na én így eszem ezt a tésztát. :)


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztát sós vízben feltesszük főzni és al dente állagúra főzzük, vagyis nem főzzük agyon "jó magyar szokás szerint" :)))) (ez pl. Barilla papardelle estén 7 perc, de rajta van a csomagoláson).
  2. Ajánlatom: amikor a tésztavíz már majdnem felforrt, de még nem dobtuk bele a tésztát, akkor kezdjünk hozzá a vargányás mártásnak.Fontos, mert így egyszerre készülnek el. Utóbbinak kb. 10 perc szükséges. Ha a mártásunk sokáig parkol a tűzhelyen, bebőrösödhet, elveszíti élvezeti értékét, stb.
  3. A mártás elkészítése: serpenyőben egy fakanálnyi vajat hevítünk, majd a vargányát nagy lángon addig pirítjuk, míg pörzsanyagok képződnek rajta. Ez azért fontos, mert a vargánya aromája így jön ki. Majd aláöntjük a bort, és amikor a bor már kiforrt, akkor kicsire vesszük a lángot, hozzáadjuk a tejszínt, és végül az elmorzsolt gorgonzolát. Pár percig főzzük, míg besűrűsödik.
  4. Vigyázva sózzuk (a gorgonzola sós, nagyon el lehet sózni, szóval csak óvatosan!) és borsozzuk.
  5. Ekkorra lejár a tészta főzőideje, így a tésztát szűrőkanállal belemerjük a mártásba (tehát nem úgy, hogy a vizet leöntjük a tésztáról- ennek az a lényege, hogy így egy kis főzővíz is kerül a mártáshoz.)
  6. A tésztát a mártással összeforrósítjuk és azonnal tálaljuk. Ha túlzottan "összetapadtnak" éreznénk (vagyis kevés a mártás:))akkor a tészta főzővizéből, vagy ízlés szerint akár plusz tejszínt adjunk hozzá.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 24 867
elküldve: 2
receptkönyvben: 376
elkészítve: 9/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

gombás-tejszínes szélesmetélt

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

v.zsuzsi
v.zsuzsi Thu, 2016-01-21 12:48

Többször elkészítettem már, ezt a fantasztikusan finom ételt. Fagyasztott vargányával dolgoztam és mondhatom, tökéletes. A legfinomabb tésztaételek egyike, csak gratulálni tudok hozzá :)

kicsivik
kicsivik / kicsivik Fri, 2015-01-02 18:10

Friss gombából biztosan még ízletesebb lett volna. A mirelit vargánya zacsiján minimum 20 perc főzési időt javasoltak, a recept csak 10 percet igényel. Megpróbáltam a kettő közé belőni a főzési időt, de kicsit "mirelit" ízű maradt a gomba, sajnos.

Kata58
Kata58 Sat, 2014-02-08 12:07

A fagyasztott gombát ki kell engedni ugye? A szárítottból mennyit kell felhasználni?
Hogy 15 dkg frissel egyenértékű legyen?

navid
navid Sun, 2013-12-15 21:56

szia,

klassznak tűnik a recept, de biztos h HABtejszín kell hozzá?

üdv

laszlo.emilia
laszlo.emilia Fri, 2010-10-22 19:10

Erre a receptre a (hébe-hóba főző) barátom is azt mondta, hogy megcsinálja. Tökéletes lett, köszönjük Juci, feldobtad az esténket!

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Fri, 2010-10-22 19:13

Kedves Emília, igazán örülök! Mi sokszor esszük, és nem tudunk betelni vele...fulladunk bele:DDD kacsa és a nokedli effektus...Üdv, Juci

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2010-07-04 10:40

Szia Drága! Na, kipróbáltam és ígértem, megírom! Fini volt, de a gorgonzola meg én nem leszünk jó barátok, ezt már látom. :-p Mindig az uram ácsingózott érte, ezért is vettem meg, mert nagyon szereti. Úgyhogy ehhez használtam fel. Ő, mint kacsa... :-D De anélkül nekem biztos hogy jobban fog csúszni...
Azért köszönöm!!!
Puszizlak!
Jó maradék hétvégét!

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-06-28 20:42

Ez kimaradt a látókörömből. Nem tudom, hogyan. Hát, Te kis drága, hogy a fenébe ne ízlene??? Butus vagy és istennő, mert látom ám, hogy mennyi vega recit pakolsz ám fel. Ne haragudj, hogy elsiklottam efelett itt. :-(((
Köszönöm, köszönöm, köszönöm!
És tudod, mit? Úgyis rég volt tészta, ezt meg fogom csinálni. Annál is inkább, mert vettem a hétvégén gorgonzolát, csak aztán nem azt főztem, amit terveztem. És van még szárított vargányám, meg rókám is. Szóval, megcsinálom. És úgy megírom, hogy milyen lett, hogy csak na! Reszkess!
Milliószor puszillak! :-)))
E.

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-06-28 20:59

Semmi gond, mi sokszor használjuk, csak jól be kell áztatni és mindig használok a leszűrt áztatóvízből is. Jó sok gombaság van benne... :-)))
Sajnos itt frisshez majdnem esélytelen hozzájutni, csak a szárítottat ismerik... :-/
Viszont szerintem ki fogom próbálni a friss rókából, ha augusztusban jön a szezon.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-06-19 21:53

Végre egy olyan recept amin látni, hogy hozzáértő írta. Úgy ahogy van teljesen frankó az egész. Annyit hogy az olaszok a főzővizzel homogenizálják a mártásokat, segít abban, hogy az alkotó részek gyorsabban eggyesüljenek vagy hogy is fejezzem ki magam.. Nem tudom ki küldte be, de több ilyet szeretnék. Olyan mindha szakember írta volna, ha nem akkor is gratulálok.
Kefe

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Sun, 2010-06-20 10:34

Szia Kefe, ez olyan volt, mitha hájjal kenegetnének:) Igazán nagyon köszi!!!! A recept alatt van a szakács, aki beküldte, vagyis én :)))))) meg is tudsz nézni.
Üdv, Juci

1004
tagliatelle 20 dkg
vargánya gomba 15 dkg
fehérbor 1 dl
vaj 4 dkg
gorgonzola 8 dkg
habtejszín 2 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint