Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi almás rétes ahogy Évi néni készíti

Házi almás rétes ahogy Évi néni készíti
Házi almás rétes ahogy Évi néni készíti
105 perc / előkészület: 60 perc főzés: 5 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gabi barátnőm almafái elkezdték ontani az almát, ezért az édes ajándékozott nekem egy jó nagy kosárnyit. Persze, hogy azonnal nekiláttam mindenféle almás étel készítésének. Az almás rétes alap. Ekkorát még nem készítettem. A Tv-ben egyszer láttam, hogyan készíti egy cseh asszony a rétestésztát. Ő is ilyen hatalmas hajtogatott sütit készített. Azóta gondolkodom a dolgon, hogy belevágok a házi rétestészta készítésébe, de most ez hirtelen kiteljesedett.

hozzávalók / 12 adag

A rétestésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rétestésztát az itt leírt módon elkészítjük, kihúzzuk.
  2. A mazsolát 1-2 órára rumba áztatjuk.
  3. A fele vajat megolvasztjuk, a zsemlemorzsát és a diót megpirítjuk rajta. Ha kihűlt, a megvajazott rétestésztán szétterítjük.
  4. Az almákat megpucoljuk, magházukat eltávolítjuk, kisebb kockákra vágjuk, rácsavarjuk a citrom levét, belereszeljük a héját, cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel összekeverjük, és elterítjük a vajas-morzsás tésztán, majd a terítő segítségével óvatosan feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. (Ez jókora mennyiség, úgyhogy akár 3 kisebb rúd rétest is készíthetünk, ha nem szeretnénk bajlódni az egyben tepsibe rakással, de választhatjuk az egyben patkó alakra hajtva betételt is.) A tésztát kívül is jól megkenjük olvasztott vajjal.
  5. 180 fokos sütőben hőlégkeverésen 35-40 perc alatt pirosra sütjük. Várjuk meg, míg langyosra hűl, csak utána szeleteljük. Tetejét porcukorral szórjuk meg.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 39x33 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 23 816
elküldve: 4
receptkönyvben: 95
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: szüret, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: rétes
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

almás-diós rétes, gyümölcsös rétes házi rétestésztából, házilag készített rétes almatöltelékkel

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2012-10-03 10:05

Kedves Döme-Ádám!

Hidd el, nekem ugyanolyan élmény ez, mint neked. Nekem az öröm, ha neked is az. A gyömbéres körtés nekem is bejönne. Üdv: Évi néni

Döme-Ádám
Döme-Ádám Tue, 2012-10-02 22:04

Kedves Évi néni!
Bár én nem vagyok rétes rajongó (egy gyerekkori rossz élményem miatt), de ma megsütöttem a családomnak ezt a finomságot a Te útmutatásaid szerint. Annyit változtattam rajta, hogy körtével készült, amit megszórtam egy kis gyömbérrel....s oly sikere lett, hogy a végén még én is megkóstoltam!
Köszönöm Neked ezt az élményt!

374
rétesliszt 25 dkg
víz 110 ml
kacsazsír 2 ek
almaecet 1 tk
1 kk
tojás 1 db
alma 1 kg
rum 2 ek
mazsola 10 dkg
fahéj 0.5 tk
szegfűszeg 1 csipet
barna cukor 8 dkg
citrom 1 db
vaj 12 dkg
zsemlemorzsa 15 dkg
dió 10 dkg