Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi briós Iluskától

Házi briós Iluskától
Házi briós Iluskától
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mikor reggel felébred az ember, jól esik egy finom illatú briós... Gőzölgő, meleg tejes kávéval... Ne is mondjam tovább...

Langyos hozzávalókkal készítsük, ne hideg helyen, különben nem fog szépen megkelni! A nyár nagyon alkalmas kelt tészta készítésére.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

  • 1 db tojás (a kenéshez)
  • 5 dkg mák (vagy darált dió )

ajánlat

 Reggelire kiváló!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk a cukorral. Az élesztőt felfuttatjuk pár kanál tejet elvéve.
  2. Langyos liszttel, tojással, a tejjel az olajat hozzáadagolva megdagasztjuk a tésztát. Jó kidolgozzuk! Langyos helyen 1 óráig kelesztjük belisztezve, letakarva.
  3. Mikor megkelt, alma nagyságú cipókat véve rudakat sodrunk. Csombékot kötve rá, a két végét szépen elrejtjük a tészta alá, vagyis behajtjuk.
  4. Felvert egész tojással megkenjük. Kevés cukros darált mákkal és dióval megszórjuk.
  5. Előmelegített sütőbe toljuk, és megsütjük szép világos barnára. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 16 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 11 845
elküldve: 10
receptkönyvben: 362
elkészítve: 7/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Iluska

Mióta szakács: 2011.04.25.
709 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: briós
hasonló kategóriák: pita, hamburger-buci, croissant, zsemle, burek, kifli, édes leveles, bagel, perec, buci

egyéb elnevezések

mákos briós, briós kelt tésztából, dióval szórt briós

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Maya62
Maya62 Wed, 2013-06-19 17:36

Szia!
ezt én most megsütöttem,valami nagyon finom!!!meg is töltöttem kakaós-fahéjjas cukorral,meg mákka,és úgy tekergettem mint a briost,mondhatom nagyon jó lett.és persze nagyon köszönöm a receptet!!szép napot!

ilus74
Iluska / ilus74 Thu, 2013-06-20 08:12

Nagyon örülök a sikerednek,és köszi a visszajelzést!! További jó sütést,főzést!! :-))

zafyr
zafyr / zafyr Wed, 2013-05-29 17:43

Én is megcsináltam. Jó sok lett belőle (24 db.), de egy édességen élő férfi mellett nem leküzdhetetlen a probléma. :)
Kenyérsütőben dagasztottam, jól ki is kelt belőle, úgyhogy hamarabb ki kellett vennem, mert felnyomta a tetejét. A tésztája nagyon jó textúrájú, igazán könnyű vele dolgozni.
Tejföl helyett én egy kis pohár natúr joghurtot tettem bele - és egy kicsivel kevesebb tejet.
Sülés közben is gyönyörű. Elkészülve pedig levegős és puha és omlós. Isteni. Köszönöm a receptet.

eszter79
eszter79 Fri, 2013-03-15 12:54

Szia! Szeretném kérdezni, hogy ha kihagyom belőle a tejfölt, akkor milyen lesz? Sajnos a lányom tejérzékeny. Tejet tudom pótolni mással, de a tejfölt nem :-(. Ha valakinek van erre ötlete, írjon!

ilus74
Iluska / ilus74 Fri, 2013-03-15 14:50

Szió!A tejföl lágyítja a tésztát,nem tudom milyen lenne ha kihagynád.Mondjuk olvasztott vajat ha tennél helyette......meg kell próbálni! :-))

dinus02
dinus02 Thu, 2012-08-23 18:16

Szia!

megsütöttem a briósod, de mivel éppen volt itthon dió nagy mennyiségben, úgy döntöttem, hogy megcsinálom bejglitölteléknek és valahogyan beletöltöm a tésztába. a hengerekig ugyanaz a dolog, utána azt kinyújtottam viszonylag vékonyra, beleadagoltam szépen elosztva a diós tölteléket, majd feltekertem hurkába megint és becsomóztam! isteni lett!!!! :):) ajánlom nektek is! mákkal is tervezem ugyanezt hamarosan!
köszönöm a recept alapot! isteni a tészta! :):)

ilus74
Iluska / ilus74 Fri, 2012-08-24 13:57

Nagyon örülök neki,hogy elkészítetted,és annak meg főleg,hogy jól sikerült és ízlett is.További sikeres sütést,főzést! :-))

tmea78
tmea78 / tmea78 Mon, 2012-07-16 19:49

Szia :)
Szeretnélek megkéri, hogy írd le nekem pontosan, hogyan csinálsz a tésztából briós formát? Hogy fonod meg?
Köszönöm szépen előre is.

ilus74
Iluska / ilus74 Tue, 2012-07-17 16:49

Üdv!Miután kétújnyi vastag hengert formáztál,csinálsz rá egy csomót.A két végét,hogy pofája is legyen a csomó aljára bedugod,-és kész.Nem nehéz!Sok sikert hozzá!

tmea78
tmea78 / tmea78 Sun, 2012-07-22 18:16

Nagyon szépen köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltál! :) Igyekszem ügyes lenni :)

1064
finomliszt 80 dkg
tojás 1 db
cukor 7 dkg
élesztő 2 dkg
napraforgó olaj 4 ek
1 késhegynyi
tejföl 3 ek
tej 4.5 dl
tojás 1 db
mák 5 dkg