Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi cukormentes marcipán

Házi cukormentes marcipán
Házi cukormentes marcipán
0 perc /
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Házilag marcipánt készíteni igazán nem nagy dolog, főleg ha van egy megbízható késes robotgépünk. Persze senki se számítson cukrász színvonalú marcipánra, már ami az állagát és a színét illeti, de ez az élvezeti értékéből szerintem nem von le semmit. Torta bevonására ugyan nem igazán alkalmas, de készíthetünk belőle bonbont, szaloncukrot, felhasználhatjuk krémekbe, töltelékbe, stb. Az ipari marcipánt ugyanis két henger közt nagyon nagy nyomás alatt préselik át többször (olyasmin, mint a tésztanyújtó gép), melynek során az összes szemcsét összezúzzák, ezért lesz az állaga teljesen homogén. Ezúttal megpróbáltam egészségesebb változatban elkészíteni, mert azért valljuk be, a hagyományos marcipán egy merő cukor, még akkor is, ha magas a mandulatartalma. Így nyírfacukorral készült, de ezt szerintem senki meg nem mondaná. Sem az állaga, sem az íze alapján.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A nyírfacukrot egy lábaskában elkeverjük a vízzel és sziruppá főzzük.
  2. A magvakat ropotgéppel alaposan ledaráljuk (a legjobb kávédarálóval, bár úgy időigényesebb). Minél apróbbra sikerül darálnunk, annál homogénebb lesz a marcipánmassza.
  3. Hozzáöntjük a cukorszirupot és alaposan összegyúrjuk. Henger alakúra sodorjuk és fóliába csavarva hűtőben tároljuk.
     

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 29 356
elküldve: 4
receptkönyvben: 593
elkészítve: 8/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

marcipán nyírfacukorral, házi marcipán xilittel

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fülöp.rita
fülöp.rita Fri, 2015-06-12 15:58

Kedves Juci!

A segítségedet szeretném kérni. Nagyon elrontottam. Eleve őrölt mandulát vettem bioboltban, hogy ne a daráláson bukjak el. Egy kicsit azért azt is megdaráltam egy késes aprítóban. Feltettem a nádcukrot a vízzel és amikor már elég sűrűnek ítéltem, hozzáöntöttem a mandulához. Kevésnek éreztem, mert nem állt össze gyúrásnál, ezért feltettem még egy adag vizet és cukrot, ezt is mind hozzáadtam a masszához, de még mindig törik. Becsomagoltam fóliába, hátha azzal hengerré formálhatom, de képtelenség. Bonbont szeretnék csinálni belőle, de így nehéz lesz. Öntsek hozzá még vizet vagy még egy adag cukorszirupot vagy valami zsiradékot? Esetleg az őrölt mandulával lehet baj? Ajándéknak szánom és szeretnék szépet adni.

dadimami
dadimami Wed, 2014-12-03 00:53

Kedves Juci!
Ez szuperül néz ki, éppen most voltam a Lidlben - miután ráakadtam a receptedre -
és megláttam, az őrölt mandulát, persze meg is vettem, (miután mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem) . Most már semmi akadálya nincs , el kell készíteni a legközelebbi szülinapi tortához a marcipánt. Egy kérdésem lenne, miután a fotódon gyönyörű az állaga is a marcipánodnak, nem tudom próbálkozzak e, hogy a kis olasz tésztagépen a hengerek között átnyomassam e párszor? Vagy azért az nem olyan mint a cukrászati gépek, bár hasonlatnak mindenképpen jó, szemléltető ahogyan leírtad. Amennyiben lényegesen pozitív változást nem remélhetek a művelettől, akkor kár erőlködnöm, ezért vagyok kíváncsi a véleményedre.
Köszönet a receptért és a válaszért is.
üdv: Margó

minabe12
minabe12 Wed, 2012-02-15 18:13

A Lidl-ben lehet kapni őrölt mandulát, talán segitség és gyorsabban megvan a marcipán.

Bertalucia
Bertalucia Wed, 2011-11-30 14:44

Köszönöm ezt a receptet. A fiam cukorbeteg és lisztérzékeny, viszont imádja a marcipánt. Mindig gondot jelent, hogy lebeszéljem róla most legalább már nem kell.

331
mandula 200 g
keserűmandula aroma 10 ml
xilit 60 g
víz 3 ek