Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi eperlevél és cérnametélt

Házi eperlevél és cérnametélt
Házi eperlevél és cérnametélt
150 perc / előkészület: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesanyámtól tanultam a házi tészta készítésének módját, de a férjem nagymamája is gyönyörű tésztákat készített. Anyukám mindig tett a tésztába egy kevés vizet is (ahány tojás, annyi fél tojáshéjnyi), és ő a lisztet is felesen rakta bele: fele rétes-, fele finomliszt. Nekem a nagymama által használt recept vált be legjobban, ezért nem írtam a hozzávalókhoz vizet. De javaslom, hogy mindenki próbálja ki mindkét módszert, és utána döntse el, hogy neki melyik a legszimpatikusabb!

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Csak akkor fogjunk ekkora munkába, ha több órát is rá tudunk szánni! Viszont utána több hétig, hónapig is fogyaszthatjuk munkánk gyümölcsét. Ha a gyerekek segítenek, akkor pedig még kitűnő szórakozás is lehet a tésztagyártás. Ha túlságosan szikkadt a tészta széle, és nem tudja a gép elvágni,  vágjuk le a szikkadt részt, és készítsünk belőle kiskocka tésztát a végén! De az is jó módszer, ha egymásra rakjuk a megfelelő állagot elért tésztákat, így elkerülhetjük a gyors száradást. Ha pedig kevés a helyünk a vágás előtti szárításhoz, csak a fél adagot nyújtsuk ki egyszerre, amíg a másik fél adag a hűtőben pihen folpackban vagy nejlonzacskóban.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy tálba beleütünk 10 tojást.
  2. Meghintjük 1 kk sóval.
  3. Rászitálunk 75 dkg réteslisztet.
  4. Összegyúrjuk.
  5. A maradék 25 dkg lisztet is apránként hozzágyúrjuk.
  6. A tésztát addig gyúrjuk, amíg egy nagyon selymes tapintású, egynemű tésztát kapunk. (Ez nekem kb. 45 perc szokott lenni.)
  7. Fél órát pihentetjük zárt edényben (hogy addig se szikkadjon meg a tészta felső rétege).
  8. Amíg a tészta pihen, elkészíthetjük a nagy asztalt abrosszal letakarva a szárításhoz.
  9. Tésztagéppel kinyújtjuk a tésztát, amit előzőleg kb. 24 egyforma darabra vágunk.
  10. A legvékonyabb fokozat után a tészta szárítása következik az abrosszal letakart asztalon. (Ennek hiányában használhatunk pelenkaszárítót is, persze minden tészta alá kerüljön konyharuha!) 
  11. Vigyázzunk a szárítással, mert csak addig szabad a tésztának szikkadnia, amíg el nem ér egy olyan állagot, amely lehetővé teszi, hogy a tésztagépbe rakva és azon áthajtva a cérnametélt vagy az eperlevél darabok már nem tapadnak össze.
  12. Ezek után az elkészült tésztát legalább egy hétig szárítani kell az asztalterítőn szétterítve.
  13. Tárolásához nagyon alkalmas a műanyag tortás doboz, hónapokig eltartható benne a száraztészta.
  • elkészítettem: 150 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 068
elküldve: 2
receptkönyvben: 88
elkészítve: 3/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

levesbetét házilag, házilag készített cérnametélt, házi eperlevél

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-08-19 19:15

Nekiduráltam magam, és jó adag kiskocka és eperlevél tésztám már van, de folytatás következik!! :-O
Köszönöm szépen, élvezettel csináltam, köszönöm : mert teljesen más érzés látni a munkám eredményeként a tésztát, mint megvenni, igazad van.:-O
Éva-Anyóca

bjk
Bjkata / bjk Mon, 2012-08-20 17:50

Úgy örülök, hogy ezt írtad, mert én is mindig ugyanezt érzem, ha látom a terítőn száradni a sok szép tésztát! Nem beszélve arról, hogy mennyivel finomabb vele a húsleves, mint a bolti tésztával!
Kati :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2012-09-04 08:31

Már nagy adagnyi, 12 tojásból való cérnametélt tésztám is van,(szeretjük), igaz, azt géppel vágtam, kézzel nekem nem lesz olyan vékony, de örülök nagyon.
4 tojásból meg széles metéltet készítettem, ez is megszáradt már, igaz, azt írják, hogy a szárítandóba nem kell tojás, de annyira jó íze van és szép színe.:-O
Majd kiderül hogy lesz a jó.
Csigatésztába már nem kezdek, pedig van készítőm kettő is, de a lányomnak beindult a suli.
Majd...:-O Nincs feledve egyik sem.
Lesz még folytatás, köszi, élvezettel készül, főleg, amíg még meleg van.:-O
Szép napot kívánok!

Éva-Anyóca

bjk
Bjkata / bjk Tue, 2012-09-04 16:38

Kedves Éva! Le a kalappal Előtted! A csigatészta készítés pedig már kész művészet, nálunk azt az anyukám szokta "bevállalni". Nemrég a lányom eljegyzési ebédjének egyik fénypontja volt a házi készítésű csiga tészta.
Az őszi szünetig én sem készítek most tésztát, de szerencsére addig kitart a meglévő készlet. Minden energiámra szükség van, hiszen az új kis elsőseim beszoktatása a suliba nem kis feladat! :)

361
rétesliszt 100 dkg
tojás 10 db
1 kk