Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi fehér kenyér 4.

Házi fehér kenyér 4.
Házi fehér kenyér 4.
75 perc / előkészület: 20 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Többféle kenyérreceptet kipróbáltam, de mindig kalácsos lett a kenyerem. Nem kalácsot akartam!  Ez igazi kenyér ízű.
Én kacsasütőben sütöm, alul-fölül sütőpapírt teszek.  A jénait előzőleg 10-15 percig vízbe állítom.
Ha nem elég piros a teteje, akkor még tető nélkül kicsit pirítani kell! Nekem a gázsütőmben van elektromos grill is, és  ha nem elég piros a teteje a kenyeremnek, akkor kicsit grillezem. Erre nagyon figyelni kell!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

Szólj hozzá!

elkészítés

Öreg tészta elkészítése:

  1. Kenyérsütés előtti napon kell az öregtészta-t elkészíteni. 
  2. Kenyérsütőgépben dagasztjuk, kelesztjük, fóliával betakarjuk, és hűtőbe tesszük. 

Kenyér elkészítése:

  1. A kenyérhez való anyagokat kenyérsütőgépbe tesszük,  és dagasztás-kelesztés programra állítjuk.
  2. Mikor szépen megkelt, kivesszük a gépből, és kézzel kicsit megdagasztjuk, hogy levegős legyen.
  3. Jénaiba vagy kacsasütő cseréptálba tesszük, és éles késsel bevágjuk a tetejét.
  4. Kb. 20 percig kelesztjük, majd vizes kenőtollal megkenjük.
  5. Előmelegített sütőbe tesszük, és végig azonos hőfokon sütjük, kb. 50-60 pecig. Fontos! A sütőedény tetejét rá kell tenni, és a sütés végéig rajta kell tartani.
  6. Mikor kisült, ismét megkenjük vízzel.

  

  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 32x25 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 41 657
elküldve: 6
receptkönyvben: 331
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Atkáriné Terike

Mióta szakács: 2010.02.03.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: római tál receptek
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

fehér kenyér öreg tésztával

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Fri, 2012-10-12 00:52

Kedves Terike, én is kenyér-kisérletező fázisban vagyok, különösen a kovászos fajtákkal foglalkozom most. A kérdésem, hogy mire jó az ecet???

atk5339
Atkáriné Terike / atk5339 Fri, 2012-10-12 13:14

Az aszkorbinsav vagy az ecet a sikérszálak fejlődését segíti elő, gondoljunk pl. a rétestésztára, abba is kell ecet, hogy könnyebben húzható legyen, ne szakadjon. Ezen felül morzsásodás gátló hatása is van. De, mostanában elhagytam az ecetet és semmi gond. talán még szebbek a kenyereim. Az eddigi tapasztalatom szerint az olaj sem fontos bele. Lecsökkentettem azt is 1 kanálra. http://szanter.blogspot.hu/2012/10/pengevel-mintazva.html
Most a legegyszerűbb kenyeret sütöm és gyönyörű. Itt küldöm a receptet: 510 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
5 kávéskanál só (csapósan)
1 evőkanál porcukor
1000 gr BL55 liszt
40 gr élesztő
+ a kovász

Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.

Kovász:
200 ml víz
200 gr BL 80 liszt
1 evőkanál olaj
½ kávéskanál só
15 g élesztő

anfekete
anfekete Sat, 2011-08-20 16:32

Az lenne a kérdésem, hogy én Finnországban élek, és nem igazán tudom, hogy félfogós liszt meg hasonlóak... Bármely más liszttel is lehet helyettesíteni?

Roryx
Roryx / Roryx Tue, 2011-04-05 13:34

Szuper lett a kenyerem, köszi a receptet. Fehér lisztből csináltam, mert csak az volt itthon és ahhoz tettem 1ek. sikért. Nagyon jó lett.

ildike36
ildike36 Thu, 2010-08-05 09:02

Szia Terike!
Köszönöm a tanácsokat és a meghívást! :-)
Ma megint megpróbálkozom a kenyérrel,mindenképpen jelentkezem!
Szép napot kívánok Neked!
Szia!Ildikó

ildike36
ildike36 Wed, 2010-08-04 15:32

Szia Kedves Terike!
Köszönöm szépen a válaszod és azt,hogy a liszttel kapcsolatban is utánnanéztél!
Hát tegnap megsütöttem a kenyeret,nem a Patakiban hanem a kacsasütőben.
Volt némi problémám vele,leírom és ha esetleg segítenél mit rontottam el megköszönném.
-Nagy a kacsasütőm és a kenyér inkább lett 'lepény' mint kenyérformájú,ezt tudom orvosolni ahogy javasoltad:Pataki tálban sütöm a következőt
-A sütőpapír teljesen ráragadt a kenyér aljára és semmilyen módon nem tudtam levarázsolni róla
-Azt nem tudom,hogy a kenyérsütőbe mikor belepakolom a hozzávalókat a dagasztáshoz akkor fontos,hogy abba a sorrendbe rakjam bele amit Te írtál vagy az nem lényeges (én nem ebben a sorrendben csináltam)lehet ez is gond.
Amúgy az íze nagyon finom volt,a férjem nagy kritikus és azt mondta rá,hogy ez már KENYÉR ízű!
Én is sokat próbálkoztam már és tényleg mindig valami kalács-szerű dolog lett a végeredmény,ami nem rossz csak én kenyeret szeretnék sütni.
Nem adom fel és várom a válaszod-segítséged-ötleted,hogy olyan gyönyörűségesen sikerüljön nekem is mint Neked!
Köszönöm válaszod előre is!
Szia Ildikó

atk5339
Atkáriné Terike / atk5339 Wed, 2010-08-04 17:54

Szia Ildike! Nagyon szivesen ! A sütőpapír azért ragadt rá,mert vékony a kacsasütő feneke a sütési folyamat hossszú, így nagy meleget kap.A fenekén kapja a legmelegebbet. A gépbe én mindíg alol teszem a vizet és rá a többi hozzávalókat. Legfelül az élesztőt és az öregtésztát.
Sokkal keményebb tésztát kell készíteni ,mert ez nem kalács. A kenyérsütőben inkább dübörögjön,akkor lessz jó. Mikor összekavarta rendesen a gép akkor csípd meg és tésztának kemény rugalmasnak kell lennie. Ha lágy akkor elterül a sütő alján.Akkor jó ha keverés közben látod mindíg a tál alját. Ha lágynak találod akkor keverés közben is kell hozzáadni lisztet,egy -egy kanálnyit és figyelni. El kell váljon az edény falától! Ha így csinálod nem fekszik ki hanem kenyér alakú lesz.
Segítek,kérdezz!!! Ne is add fel! Én is így kezdtem . Nagyon szorítok Neked!
Izgalommal várom az eredményt!
Üdvözöllek:Terike

ildike36
ildike36 Mon, 2010-08-02 18:35

Szia Terike!
Sikerült nagy nehezen beszerezni a félfogós lisztet!
Lenne két kérdésem hozzád és megköszönném ha segítenél!
Írtad,hogy kacsasütőben sütöd,nekem lemezből van a kacsasütőm (nem tudom,hogy pontosan milyen anyag,fekete) és van Pataki tálam is.Szerinted melyikbe csináljam,mert írtad,hogy beállítod vízbe a jénait.
A másik kérdésem pedig az,hogy ebből a lisztből szoktál mást is sütni,használod máshoz is?Mert rá van írva,hogy sütemények készítésére alkalmas.Igazából nem tudom,hogy miben más ez a liszt a hagyományostól?
Köszönöm válaszodat előre is!
Szia!Ildikó

atk5339
Atkáriné Terike / atk5339 Wed, 2010-08-04 06:45

Szia Ildike! Szerintem a Pataki tálba süssed! Hihetetlen ,hogy mennyi külömbség van a sütési formák között. Ezt azért írom ,mert a múlthéten elrepedt aP ataki tálam tetelye és csak sütőpapírt tettem a kenyér tetelyére. Nem is sikerült szépre a kenyerem. Vettem Patakit és nagyon meglepődtem,mert csodálatos lett a kenyerem. Szépen feljön és csodálatos piros lett. Még valamit! A porcukor volt hozzám közelebb és abból tettem bele 2 púpos teáskanállal. Csoda történt mert a kenyér hélya teljesen más lett. Mintha egy síma kéreg lenne rajta és ez pirosodik be. Nagyon szépBiztos a porcukor teszi ezt vele. Próbáljátok ki!

Én a félfogósat csak kenyér sütésre használom. Úgy gondolom mindenhez lehet használni.
Ezt találtam a neten. BF 55 a félfogós liszt.

Félfogós liszt (rétes- vagy grízes liszt) (pl. BF 50; BFF 55) a finomlisztnél érdesebb tapintású, nagyobb szemcseméretű őrlemény. Mivel sikértartalma (a gabonafélék szemtermésében előforduló, vízben nem oldódó fehérjék együttese, amelyek főként a tészta rugalmasságát és nyújthatóságát határozzák meg) az őrlés során kevésbé károsodott, ezért olyan termékeknél használják, ahol a jó sikérminőség elsőrendű követelmény.
Várom a kenyered!

Üdvözöllek:Terike

ildike36
ildike36 Fri, 2010-07-23 09:36

Szia Terike!
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!
Vártam az 'értesítőt' emailben,hogy válasz jött a hozzászólásomhoz de nem kaptam és azért nem is jártam erre eddig.
Mégegyszer köszi,REÁL van nem is olyan messze,megnézem hátha.
Szia és szép napot!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-06-06 20:59

Szia Ildike! Én az ÁFÉSZ boltba veszem,de láttam már REÁL boltban is! Üdvözöllek! Terike

ildike36
ildike36 Sun, 2010-06-06 18:01

Szia Kedves Terike!
Szeretnék segítséget kérni:hol tudok félfogós lisztet venni?A közelünkben lévő "szuperekben" nem találtam.Vagy ha esetleg más tud segíteni? Előre is köszönöm!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-03-22 14:01

Köszönöm a meghívást. Második éve sütöm magamnak a kenyeret, de kenyérsütő gépben. Az alapreceptem hasonló, de öregtészta nélküli. Lehet, hogy ezt is kipróbálom. Mindenki sütögesse csak a magáét...F.

atk5339
Atkáriné Terike / atk5339 Thu, 2010-02-18 07:59

Köszönöm! Igen jól írtad, lényeg hogy segítettünk Raliznak. Próbáljátok ki, ha pontosan így teszitek bele a hozzá valókat, garantálom hogy jó lessz!! Sok sikert,várom a véleményeteket!

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Wed, 2010-02-24 17:50

Kipróbálom ezt a receptet mert már nagyon régóta kísérletezgetek kenyérsütéssel, már van egy jó kis receptem amit rendszeresen készítek, de hátha jobb lesz mint az enyém.Beszámolok a végeredményről!

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Wed, 2010-02-17 19:02

És még annyit, hogy nagyon tetszik a recept, és a kép is, ki fogom próbálni, köszönjük Terike!

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Wed, 2010-02-17 18:58

Kedves kis Raliz, nincs veled semmi baj, csak olvasd el figyelmesen a receptet. A hozzávalók között ott van a 20 dkg öregtészta, és az elkészítés 1. pontjánál azt írja, hogy tegyük bele az összes hozzávalót, tehát az öregtésztát is. Terike elnézést, hogy belekontárkodtam, de éppen erre jártam. Ugye jól írtam, nem vezettem félre Ralízt?

Raliz
Raliz Wed, 2010-02-17 18:45

Kicsit nem értem..És az öreg tésztával mit kell csinálni??Mondjuk kezdő sütő vagyok lehet velem van a baj...

587
víz 3 dl
rétesliszt 20 dkg
finomliszt 30 dkg
rozsliszt 1 csapott ek
öregtészta 20 dkg
cukor 1 teáskanál
élesztő 2 dkg
ecet 1 tk
2 tk