Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi fehér kenyér Pussycat konyhájából

Házi fehér kenyér Pussycat konyhájából
Házi fehér kenyér Pussycat konyhájából
85 perc / előkészület: 25 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept úgy alakult ki nálam, hogy először megsütöttem a DNK kenyeret. Akkor rájöttem, hogy ez dagasztás nélkül nem tökéletes. Tehát dagasztani kell!! De az is nagyon sokat javít rajta, ha 12 órát kelesztem. 

Az elsőt kézzel dagasztottam, mert úgy gondoltam, hogy úgy az igazi. Aztán rájottem, hogy az én kezemben már nincs annyi erő, mint a robotgépem dagasztókarjában. Szóval ezt a kenyeret már géppel dagasztottam. Így aztán tökéletes lett!

Nekem ez a 12 órás kelési idő azért is kényelmes, mert reggel nincs más dolgom, mint formázni és sütni. Így már ehetőkészre ki is van hűlve, amikor szükség van rá.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Három kb. 450 g-os kicsi vekni lesz belőle.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kenyér sütése előtti este a lisztet, élesztőport és a sót elkeverjük.
  2. Majd a meleg vizet, a tejet, a mézet és az olajat egy másik edényben szintén elkeverjük.
  3. A kettőt együtt jó alaposan kidagasztatjuk a robotgéppel (nálam ez 15 perc), vagy kézzel, amíg az edény faláról le nem válik.
  4. Olajos kézzel elsimítjuk, és folpack-kal letakarjuk. Elmegyünk aludni. Ha még előtte nagyon ki akarna kelni az edényből, lepofozzuk, és újra letakarjuk.
  5. Reggel lisztezett deszkán átgyúrjuk, kisse ellapítjuk, és négybe hajtjuk. 
  6. Ezután 3 részre osztjuk.
  7. Egyenként ellapítjuk téglalap alakúra, és felcsavarjuk, mint egy beiglit.
  8. Zsírozott sütőformákba tesszük, letakarjuk.
  9. Begyújtjuk a sütőt 230 fokra. A sütő aljába helyezünk egy vízzel félig töltött edényt.
  10. Amíg a sütő melegszik, addig a tészta is megkel. Kb. 20 perc után megspricceljük a tetejét vízzel, és betesszük a sütőbe.
  11. Levesszük a hőmérsékletet 190fokra, és addig sütjük, amíg szép színt nem kap.
  12. Kivesszük a sütőből, rácsra borítjuk, és megint megspricceljük a tetejét vízzel. Letakarjuk.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 19x8x5 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 6 558
elküldve: 1
receptkönyvben: 90
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

pussycat

Mióta szakács: 2012.10.30.
150 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
fogás: hideg előétel
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

fehér kenyér házilag, házi készítésű cipó, fehér kenyér, vekni

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Sat, 2012-12-22 08:54

Hat Neked is jo a humorod, tetszett a "lepofozas"...jo kiserletezni a kenyerrel, hogy mi a legmegfelelobb sajat magunknak...munka, ido beosztas es iz szempontjabol is...nem szeretem a bolti kenyeret egyaltalan. udv, T:)

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2012-12-22 09:50

Jaaa, en leszoktam pofozni....az enyem nem sertodik meg mert nincs benne Terka meg Jani:)) - a bolti kenyeret mi sem szeretjuk, meg az sem olyan finom amit 4-5 dollarert adnak....legjobb a hazi, meg az elesztos is....hat meg a kovaszos amit te keszitessz! udv. Veronika

798
finomliszt 750 g
instant élesztő 4 kávéskanál
2 tk
víz 0.5 l
tej 1 dl
méz 1 ek
napraforgó olaj 2 ek
sertészsír 1 ek