Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi joghurtos fánk Alsó-Ausztriából

Házi joghurtos fánk Alsó-Ausztriából
Házi joghurtos fánk Alsó-Ausztriából
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vettünk egy kis, piros autót egy ismerőstől, aki Alsó-Ausztriában él és dolgozik. A szerződés megkötésekor fánkot sütöttem ebédre, krumplisat (nálunk ez vált be). Megkóstolta, azt mondta finom, de ahol ő él, ott másféle fánkot sütnek. Az autó átadásakor hozta a joghurtos, osztrák fánk receptet; ami a házinénije családi receptes könyvéből való.  Megsütöttem, nagyon jó a tésztája! A családnak nagyon ízlett, fél óra alatt eltüntették az egészet :)

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Érdemes néha kísérletezni a bevált recepteken túl is :) Ennek a fánknak ropogósabb a külseje, mint az általam eddig sütött krumplisé. Kalácsszerű, édes, de légies tésztája van. Néha nem nyújták-húzzák így ki a tésztát, hanem pici, 6-7 cm átmérőjű golyókat készítenek, sütnek belőle.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kanál cukrot, 2 kanál lisztet pici tejjel (az eredeti hozzávalók mennyiségéből vesszük ki) elkeverünk. Belemorzsoljuk, keverjük az élesztőt, és hagyjuk 10 percig állni.
  2. Az olvasztott (de nem forró) vajat a joghurttal, a tojásokkal és a tojássárgájával kikeverjük.
  3. A liszthez adjuk a maradék cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, sót, és elvegyítjük benne.
  4. Hozzáadjuk a megkelt élesztős masszát, vajas keveréket, majd a tejet részletekben, ahogy a liszt kívánja.
  5. Nem ragadós, rugalmas tésztát dagasztunk. Lefedve, langyos helyen a duplájára kelesztjük a tésztát.
  6. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd féltenyérnyi tésztákat szakítunk belőle (késsel vágtam csíkokat, és ebből szaggattam le a megfelelő tésztamennyiséget), és szép, sima golyókat, gombócokat gömbölyítünk belőle (a deszkán a tenyerünk segítségével).
  7. Letakarva 30 percig pihentetjük.
  8. Felforrósítjuk az olajat, majd a tésztagombócot átfordítjuk (ami pihentetés alatt felül volt, az kerül a tenyerünkbe), kissé széthúzzuk középen (ez a mélyedés lesz a lekváré), és megsütjük. Az olajba az az oldal kerül először, amin a mélyedés van. Oldalanként kb. 2 perc alatt átsül. Nem kell lefedni a fánkokat sütés közben!
  9. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd porcukorral, sárgabaracklekvárral kínáljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 646
elküldve: 0
receptkönyvben: 93
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

nyihaj

Mióta szakács: 2011.07.20.
120 recept

receptjellemzők

alkalom: farsang, buli receptek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: osztrák
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

joghurtos fánk, osztrák fánk, fánk

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

555
finomliszt 50 dkg
friss élesztő 2 dkg
vaj 5 dkg
cukor 5 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 2 db
tojássárgája 1 db
joghurt 125 g
tej 1 dl
1 csipet
citromhéj 1 citromból nyert