Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi karamellöntet

Házi karamellöntet
Házi karamellöntet
12 perc / előkészület: 2 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy sütemény mellé képzeltem el a karamellöntetet, és láss csodát, boltban ilyet nem lehet kapni, vagy én mentem a rossz boltba; egy a lényeg, akkor hirtelen nem kaptam sehol. De mivel az agyam nagyon rá volt állva a karamellöntetre, ezért hát saját magamnak kellett megcsinálni. 

Hajat felkötöttem, telefont félretettem, előkészítettem mindent, hogy ne menet közben kelljen méregetni, és nekiláttam. 

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy lábasba (jó nagyba, mert mindenféle buborákolások lesznek majd) beleöntjük a cukrot és a vizet, majd elkezdjük melegíteni nagy lángon, és kavargatjuk, amíg a cukor teljesen fel nem olvad.
  2. Még mindig nagy lángon hagyjuk, hadd bugyogja ki magát a cukor, de nem kevergetjük, ha szükségét érezzük, körkörösen forgatjuk a lábassal együtt, de ha ezt túl sokat csináljuk, ki fog kristályosodni a cukor. 5-12 percig nagyon nézzük a cukrot, hogy mikor lesz szép színe, és megpróbáljuk nem odaégetni.
  3. Amint elérte a borostyános, szép karamellszínt, alacsonyra vesszük a lángot, majd nagyon óvatosan és nagyon lassan hozzáadjuk a tejszínt (és itt buborékozások lesznek, úgyhogy hátrébb is ugrunk rögtön). Elkeverjük.
  4. Ezután hozzáadhatjuk a vaníliát és a sót, és itt is menekülünk, mert ez is buborékolni fog jócskán. Kevergetjük, amíg szép sima nem lesz, majd hagyjuk még 1 percig forrni, ha túl sűrűnek tűnik. (Nekem pont túlságosan sűrű lett, tovább hígítottam még egy kis tejszínnel.)
  5. Tárolóedénybe helyezzük az öntetet, és hagyjuk teljesen kihűlni (ahogy hűl, jócskán besűrűsödik, szóval, figyelni kell, ha nagyon sűrű, menjen a tejszín).

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 14 894
elküldve: 1
receptkönyvben: 60
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: 1

szakács

Júlia

Mióta szakács: 2010.10.24.
102 recept

receptjellemzők

konyha: görög
mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: szósz
diéta: gluténmentes, tojásmentes
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

karamellszósz

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

94
cukor 200 g
víz 60 ml
habtejszín 120 ml
vaníliaaroma 1 kávéskanál
1 kávéskanál