Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi kefir

Házi kefir
Házi kefir
5 perc / előkészület: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évek óta készítek és fogyasztok minden nap házi kefirt. Sokkal finomabb és olcsóbb, mint a bolti, legyen szó akár a legnagyobb márkákról, és a közérzetnek is nagyon jót tesz. Elkészítése napi 5 percet vesz igénybe.

hozzávalók / 1 adag

ajánlat

Érdekes tény, hogy minden egyes kefirgomba más baktérium- és gombatenyészetből áll, így minden kefir kicsit más lesz. Ha tehát kísérletező kedvünkben vagyunk, beszerezhetünk több gombát is, lehetőleg egymástól távoli forrásokból, és próbálgathatjuk, melyik adja a legjobb kefirt. De akár egy tejbe is helyezhetünk többfélét, így keveredni fog a bennük élő tenyészet, és új ízárnyalatokat nyerhetünk.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először is szerezzünk be kefirgombát. (Teljesen mindegy, hogy milyen néven hirdetik, kaukázusi, tibeti stb., mind ugyanazt tudja.) Ezt megtehetjük aukciós oldalon, hirdetés alapján, kereshetünk közösségi oldalon, de ha szerencsénk van, a baráti körünkben is találhatunk.
  2. Ha szárított gombát tudtunk szerezni, kezdetnek tegyük egy bögre kézmeleg tejbe, és hagyjuk ott (szobahőmérsékleten) egy napig, majd öntsük le róla a tejet, öblítsük le langyos vízzel, és folytassuk a következő lépéssel.
  3. Ha már rehidratáltuk a szárított gombánkat, vagy eleve frisset tudtunk beszerezni, tegyünk egy diónyinál kicsit nagyobb darabot üveg vagy műanyag, fedeles edénybe, ami minimum 600 ml folyadékot tud befogadni. Öntsünk rá 400 ml friss, kézmeleg tejet. Fedjük le, tegyük langyos helyre (ne közvetlen napsütésre) 24 órára. A tej lehet bolti, házi, bármilyen zsírtartalmú, lehet tehén vagy kecske, de lehetőleg friss legyen. Szükség esetén a tartós, de még a tejporból készült is, de a végeredmény jobb lesz friss tejjel. Kísérletezhetünk továbbá kókusztejjel is, ami kifejezetten érdekes ízű kefirt eredményez, de ehhez mindig extra gombát használjunk, ne az eredetit. Lehetőleg ne változtassuk a tej minőségét, ne etessük a gombát egyik nap zsírszegény, másik nap teljes tejjel, mert a változáshoz mindig alkalmazkodnia kell, ami az íz rovására megy. Ha csak aprócska darab gombát tudtunk szerezni, ne aggódjunk, hamar meg fog nőni.
  4. 24 óra múlva halásszuk ki a gombát a tejből műanyag vagy fa (nem fém; soha ne érjünk a gombához fém eszközzel) kanállal, tegyük új edénybe. Nem kell lemosni. A 24 órás tejet, ami mostanra jó esetben besűrűsödött, kefirré vált, egy gyors átkeverés után azonnal fogyaszthatjuk, vagy érlelhetjük/hűthetjük még egy napig a hűtőben. A gombára ismét töltsünk tejet, hagyjuk magára 24 órára, majd ismételjük a fentieket minden nap.
  5. A kész kefir gyakorlatilag bármeddig eláll, azaz nem fog megromlani, főleg nem a hűtőben, de az érési folyamatok sosem állnak le, így idővel az állaga, íze nem feltétlenül lesz vonzó. Egyre savanyúbb lesz, egyre több savó válik ki belőle, és egyre szénsavasabb lesz. Fogyasszuk tehát olyan hosszú hűtőben történő érlelés után, amennyi után nekünk tetsző az állaga és íze. Számomra ez 24 óra, másnak 12 vagy 48, kísérletezzünk.
  6. Az első 1-2 hétben nem lesz tökéletes a kefirünk. Korábbi gazdájánál biztosan más tejet kapott a gomba, más volt a hőmérséklet, az edény stb. Alkalmazkodik, ez alatt a kefir íze nem az igazi, jobbára túl savanyú, és nem is túl sűrű. Ne kedvetlenedjünk el ettől, magára fog találni, csak adjunk neki időt, hogy megszokja az új otthonát. Etessük mindig ugyanakkor, ugyanolyan tejjel, tartsuk a lehető leginkább azonos hőmérsékleten, és legyünk türelmesek.
  7. Egy idő után észre fogjuk venni, hogy a gomba nagyobb lett, és egyre inkább úgy néz ki, mint egy karfiol. Amikor már számunkra tökéletes állagú kefirt „gyárt”, egy etetéskor mérjük le pontosan, grammra. Pár nappal később, ha megint nőtt, tépjünk le belőle egy kis darabot, igyekezzünk akkorára „visszavágni”, amekkora a tökéletes mérete volt, majd folytassuk a szokásos etetést. A leeső darabokat kidobhatjuk, eltehetjük tartaléknak (ld. lejjebb a tárolásról), odaadhatjuk barátainknak, vagy belekeverhetjük a kutya ételébe, az ő emésztésüknek is jót tesz.
  8. Ha már jól működik a gombánk, néhány leeső darabból képezzünk tartalékot arra az esetre, ha valami történne az eredetivel. A legegyszerűbb módszer egy kis edényben tejjel együtt lefagyasztani. Ha újra szükség van rá, olvasszuk fel szobahőmérsékleten, öntsük le a tejet, etessük a szokásos módon, 1-2 hét alatt magára talál. De tejporba is hempergethetjük, így egy műanyag zacskóban szintén fagyasztható. Száríthatjuk is. Ehhez szintén forgassuk tejporba, miután kisebb darabokra tépkedtük, és tegyük egy réteg sütőpapírra, majd fedjük le egy másik réteggel. Erre borítsunk egy muszlinterítőt, hogy bogarak még véletlenül se érhessenek a gombához. Tegyük langyos helyre, várjuk meg, míg egészen összeaszalódik, keményre szárad. Ekkor légmentesen zárható üvegbe tehetjük, és szinte bármeddig tárolhatjuk.
  9. Ha egy ideig (max. két hétig) nem tudjuk gondozni a kefirt, tegyük 2-3 liter tejbe egy minimum fél decivel nagyobb edényben, és tegyük rögtön a hűtőbe. Ebből a tejből is kefirt fog csinálni, de sokkal lassabban. A kefir állaga és íze különbözni fog a szokásostól (általában sűrűbb, homogénebb, de jellegtelenebb ízű), és amikor újra a szokott módon etetjük, egy ideig savanyúbb lesz a kefirünk, de a gomba túléli a vakációnkat. Ha hosszabb időre kell magára hagynunk, akkor jobb fagyasztani vagy szárítani.
  10. A fenti módszer akkor is megfelelő, ha nem szeretjük túl intenzív ízzel a kefirt, vagy főzéshez is használjuk, és jól jön egy hosszabban tárolható, nagyobb mennyiség a hűtőben, vagy ha nem fogyasztjuk minden nap, csak rendszertelenül. A hűtőben nevelt gomba is örökké fog élni, csak más tempóban dolgozik, és más ízű kefirt termel.
  • elkészítettem: 500 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 725
elküldve: 0
receptkönyvben: 17
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Lousha

Mióta szakács: 2016.06.06.
63 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
adag: 1 főre
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: italok
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kaukázusi kefir, kefir házilag

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Turmalin
Turmalin Sat, 2019-07-27 08:58

Kedves Lousha!
Kókusztejhez használjunk extra kefírgombát, ez mit jelent? Én most hagyományosat, rendeset szereztem be. Mi a különbség?
köszönettel

Lousha
Lousha / Lousha Sat, 2019-07-27 09:45

Ugyanaz a típus kell hozzá, csak lehetőleg szaporulatból. Tehát használsz egy darabot a normál tejedhez mondjuk minden nap. Idővel az növeszt újabb darabkákat, ezeket elteszed külön, kókusztejben. Majd mikor van elég, kókusztejjel elkezded a kefirt.

Mas szavakkal a lenyeg annyi, hogy egy bizonyos darab gombanak ne varialjuk a tejet. Ha valtozik a tej, pl. matol kecsketejet kap sima helyett, egy ideig dolgozik a gomba az alkalmazkodason, es a kefir folyos, keseru, nem tul jo lesz, aztan lassan beall a rendszer. Tehat jobb elobb szaporitani, majd a plusz szaporulatot hasznalni barmifele kiserletezeshez.

Turmalin
Turmalin Sat, 2019-07-27 19:29

Nagyon szépen köszönöm a választ.
Én tegnap kaptam tejben használt, majd tejes közeggel lefagyasztott kefírgombát.
Mára kiolvadt és műanyagszitára téve alaposan kimostam. Nem ismervén a fenti javaslatot - szétosztottam üvegekbe a gombát és kókusztejet tettem az üvegekbe.
Ezek szerint egyideig nem lesz finom a kefír, de érdemes tovább készíteni és egyszercsak alkalmazkodni fog hozzá? Hogy tudom a növesztett darabkát biztosan felismerni? Hálás köszönettel!

Lousha
Lousha / Lousha Sat, 2019-07-27 21:52

Egy frissen kiolvasztott gomba bármilyen tejben vagy teljesen ízetlen, vagy keserű, kevésbé élvezhető kefirt állít elő egy ideig. Éledezik, alkalmazkodik.
Ha mindig kókusztejjel akarod használni, akkor semmi egyéb teendő nincs, mint etetni menetrend szerint, kóstolgatni a kefirt, és amikor már finom, onnantól élvezni, ameddig nem igazán, addig meg nem kell erőltetni, jobb kiönteni egy pár napig, mint megutálni.

A szaporulatot onnan lehet felismerni, hogy szaporodik... Van egy darab gombánk, ami minden nap készíti a kefirt a tejből. De eközben magát is növeszti. Először szemmel nem igazán látható, 1-1 milliméter itt-ott, aztán egyszer csak feltűnik szűréskor, hogy ez a kis dög nagyobb lett, vagy van egy plusz, külön darabka. Ha már jelentősen nagyobb, mint volt, leveszünk annyit, hogy visszaálljon az a méret, amivel tökéletesen működött a kefir. Ezt a levett darabot etetjük tovább külön edényben, és amikor már elég nagy, lehet továbbadni valakinek, vagy másmilyen tejjel külön kefirhez használni, lehet simán megenni stb., vagy végső esetben kidobni.

Turmalin
Turmalin Sun, 2019-07-28 07:05

Köszönöm szépen a választ! Nem is gondoltam volna, hogy meg is lehet enni.:))

224
kefirgomba 1 ek
tej 400 ml