Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi kenyér cserépedényben sütve

Házi kenyér cserépedényben sütve
Házi kenyér cserépedényben sütve
65 perc / előkészület: 10 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszerű, de nagyszerű recept, sem a hozzávalók, sem a kidolgozás terén nincs túlkomplikálva. Egy olasz szakácskönyvben találtam rá, és azóta ezzel a recepttel sütöm nemcsak a kenyeret, hanem a bagettet, a cipókat és a pizzát is, arányosan lehet csökkenteni a hozzávalók adagját kisebb cipó sütése esetén.

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kimérjük egy kelesztésre alkalmas tálba a lisztet, és elkeverjük benne a sót. Egy mélyedést alakítunk ki a közepén, abba beleöntjük a meglangyosított cukros tejet, és a szintén meglangyosított víz kb. felét, majd belemorzsoljuk a közepébe az élesztőt. Csak friss élesztőt használjunk! Lefedjük, és hagyjuk 5-10 percet, hogy elkezdjen dolgozni az élesztő.
  2. Ezután hozzáadagoljuk a maradék kézmelegre meglangyosított vizet, és fakanállal addig kavarjuk, míg nagyjából összeáll a tészta, majd kézzel vagy dagasztóspirállal jól kidolgozzuk, amíg szép homogén állagú nem lesz. Letakarjuk, és langyos helyen legalább duplájára kelesztjük, ez kb. 1,5-2 óra.
  3. A Pataki-tálnak vízben kell áznia sütés előtt legalább egy órát, így a fedelével együtt beáztatjuk, hogy teljesen ellepje a víz.
  4. Miután megkelt a tészta, a Pataki tálat kivesszük a vízből, kibéleljük sütőpapírral, amit lekenünk pár csepp olajjal. A tésztát kiborítjuk egy deszkára, óvatosan hosszúkás formára megformázzuk, majd belehelyezzük a tálba, a tetejét bevagdossuk pár helyen, és lekenjük vízzel.
  5. Fedél alatt, hideg sütőbe téve 220 C-on kezdjük sütni, majd 35 perc után levesszük a tál fedelét, és mérsékeljük a hőfokot 180 °C-ra. Fedél nélkül még további 15-20 percig sütjük, míg szépen megpirul a teteje. Isteni ropogós lesz a héja, könnyű a tésztája…
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 87 320
elküldve: 24
receptkönyvben: 331
elkészítve: 12/12
Facebookon megjelent: 1

szakács

Allisc

Mióta szakács: 2015.04.14.
56 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: római tál receptek
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
adag: 5 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

Pataki tálban sült kenyér, fehér kenyér, házi kenyér Pataki tálban sütve

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

katalinmegyeri62
katalinmegyeri62 Sun, 2020-01-26 11:45

Szia! A kérdésem az lenne hogy alul-felül sütés vagy hőlégkeverésesen kell sütni? Melyik a jobb?

Kata58
Kata58 Sat, 2016-11-12 11:43

Eddig jénaiban sütöttem a kenyeret, ha lekened vízzel a tetejét, felesleges spriccelni ezt már csak akkor csinálom, amikor már kivettem a jénaiból a kenyeret a rácsra, de lespriccelve és letakarva! teszem ki hűlni a rács azért fontos, hogy alulról a felesleges gőz még el tudjon távozni...

uhljar.valeria
uhljar.valeria Fri, 2016-09-30 12:13

Rétesliszttel, vagy felerész rétesliszttel lehet csinálni? Egyáltalán ajánlott úgy csinálni?

Albert Csilla
Allisc / Albert Csilla Fri, 2016-09-30 17:52

Kedves Valéria! nem hiszem, hogy rétesliszttel működne.... ha tartózkodsz a fehér liszttől akkor inkább próbáld meg a mennyiség felét graham vagy teljeskiőrlésű liszttel helyettesíteni. Örülnék, ha beszámolnál az eredményről :)

uhljar.valeria
uhljar.valeria Tue, 2016-10-04 09:21

Kedves Csilla!
Egyelőre fehér liszttel próbáltam ki, egész jó lett, de még van mit fejlődni :)
Legközelebb kipróbálom a felét Graham liszttel. Majd írok, hogy milyen lett :)

Kata58
Kata58 Thu, 2016-09-22 12:26

végre van egy belülről mázas pataki tálam...abban fogom megsütni...a héten

Sugimanó
Sugimanó Mon, 2016-01-25 22:49

Én jénayban sütöm,csak a sütő aljába teszek egy konzervdobozba 3-4 dl vizet. Ja,a jénay-ban lévő kisült kenyeret ne spricceld,mert szétrobban a tál. Vedd ki belőle,és úgy vizezd.

Albert Csilla
Allisc / Albert Csilla Wed, 2015-12-09 10:07

Kedves Ágnes! Jénaiban is lehet sütni kenyeret, szintén fedél alatt kezdve a sütést, később levéve a fedelét. De a Pataki tálnak nagy előnye, hogy - a beáztatás miatt- relatív magas páratartalomban sül a kenyér benne, és emiatt ropogósabb lesz a héja.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2015-12-09 03:04

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.12.08. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

567
finomliszt 75 dkg
friss élesztő 4 dkg
víz 4 dl
tej 0.5 dl
cukor 1 csipet
2 teáskanál
napraforgó olaj 1 teáskanál