Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi kenyér gyorsan és egyszerűen

Házi kenyér gyorsan és egyszerűen
Házi kenyér gyorsan és egyszerűen
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bolti kenyér helyett inkább sütöm meg ezt a fajta kenyeret. Nincs benne ízfokozó, így később is kezdene el romlani, bár nálunk erre nincs ideje :)

Ha esetleg mégis megmarad a kenyér, akkor lereszelve ideális zsemlemorzsának is.

hozzávalók / 4 adag

élesztő készítése

dagasztáshoz való anyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

élesztő készítése

  1. Az 1 dl-nyi langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a lisztet és a cukrot.
  2. Habverővel simára és csomómentesre kavarjuk.
  3. Langyos helyen hagyjuk felfutni körülbelül 20 percig. Akkor jó az élesztő, ha szép levegős.

dagasztáshoz való anyagok

  1. Ha felfutott az élesztő, akkor egy nagyobb tálba beleöntjük a lisztet, vizet, az élesztős keveréket és a sót. Figyeljünk arra, hogy akkora tálat válasszunk, amibe kicsit nagyobbra, mint a kétszeresére tud kelni a tésztánk, és utána ebben ki is tudjuk dolgozni.
  2. Ha az hozzávalók egy tálban vannak, akkor kézzel kidagasztjuk a tésztát. Ezután a tészta alját és tetejét liszttel meghintjük. A dagasztás körülbelül 20 perc lesz. Akkor jó a tészta, ha szépen elválik a kezünktől is és a tál falától is. Ezután 30 percet kelesztjük langyos helyen, letakarva.
  3. Miután megkelt a tészta, deszkára tesszük, és finom mozdulatokkal ovális formát adunk neki. Figyeljünk arra, hogy ne gyúrjuk a tésztát, mert akkor a levegő kikerül belőle, és nem lesz szép levegős a tésztánk sütés után.
  4. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, és erre rátesszük a formázott kenyeret. Tetején éles késsel három bemetszést végzünk.
  5. Előmelegített sütőben körülbelül 30-35 percig sütjük 180-200 fokon.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 13 347
elküldve: 0
receptkönyvben: 21
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: 1

szakács

Szilágyi.Hajni

Mióta szakács: 2018.04.22.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

házi vekni

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Herbie
Herbie Fri, 2018-04-27 05:32

Nem az én receptem, valahol a neten találtam - nagyon finom, gyors, egyszerű. Teljes kiőrlésű liszttel is működik.
Bögrés, dagasztás nélküli kenyér
2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók:
– 5 bögre liszt (62 dkg)
– 2 bögre langyos víz (5 dl)
– 2 evőkanál étolaj
– 2 teáskanál só
– egy csomag porélesztő (7g) vagy 5 dkg élesztő
1. A hozzávalókat kimérjük egy tálba.
2. Nagyjából az egészet összekeverjük egy villa segítségével, összedolgozzuk. Csak annyira, hogy egyneművé váljon a massza.
3. Letakarjuk egy konyharuhával, és éjszakára a hűtőbe rakjuk.
4. Sütőpapírral bélelt jénai tálba tesszük, három helyen keresztbe bevágjuk. Csak nagyon vékonyan!
5. Bekapcsoljuk a sütőt a maximumra (240 fok).
6. A kenyeret (egy kicsit a fedőt is lehet) lespricceljük vízzel. A lényeg, hogy a felszíne mindenütt csillogjon a víztől.
7. Betesszük az ekkor még hideg sütőbe. Körülbelül 50 percig sütjük FEDŐ alatt – majd a fedelét levéve megint megkenjük vízzel és még 10 percig sütjük fedő NÉLKÜL!
Volt rá példa, hogy sürgősen kellett, ekkor nem tettem hűtőbe, hanem hagytam megkelni és azonnal sütöttem.

476
friss élesztő 0.25 dkg
finomliszt 1.5 evőkanál
víz 1 dl
cukor 1 csipet
finomliszt 0.5 kg
víz 3 dl
1.5 teáskanál