Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi készítésű sűrített húsleves alaplé

Házi készítésű sűrített húsleves alaplé
Házi készítésű sűrített húsleves alaplé
440 perc / előkészület: 15 perc főzés: 425 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az eredeti ősi neve ennek a receptnek Útravaló- vagy zseb-húsleves. Régi Magyar recept, egy "öreg" foszladozó szakácskönyvből, Rézi néni konyhájából.

Nagyon finom alaplét lehet így készíteni... nem túlzok, ha azt mondom, ilyen finomat sehol nem lehet venni a boltokban. Mivel só nincsen benne, így nyugodtan használhatjuk alapléként bármilyen ételhez, nem kell attól félni, hogy elsózzuk.

Valljuk be, sokszor a kockához nyúlunk, mert sem időnk, sem energiánk nem engedi meg, hogy egy igazi levesalapot készítsünk. Ha meg el is készítjük az alaplevet, igen macerás a lefagyasztása, mert sok kell belőle, aztán meg nehéz felolvasztani, ha már fagyasztásra kerül a sor, stb, stb...

Ez egy koncentrált, sűrű kocsonya, amit kevés forró vízzel ízletes alaplévé varázsolhatunk. Kevesebb kell belőle, mint az alaplevesből, és még a fagyasztóban sem foglal el annyi helyet. Egyszer egy héten vagy egy hónapban elég elkészíteni, és azonnal használható:) Zöldséget és sót ne tegyünk bele csak húst, csontot.

hozzávalók / 6 adag

  • 1.5 kg öreg tyúk (vagy 1 kg marhahús és 1-2 kg borjúláb vagy -csont)
  • 1 kávéskanál köménymag
  • 1 kávéskanál egész bors
  • 20 dl víz (kb.)

ajánlat

Hosszan eltartható házi alaplé, ajánlom mindenkinek!

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy mély lábosba helyezzük a húst, a borssal és köménnyel megszórjuk.
  2. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb 10 cm-rel ellepje.
  3. 5-6 órán keresztül mérsékelt tűzön forrni hagyjuk.
  4. Szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. A húst ízlés szerint felhasználjuk más ételekben.
  5. Szedjük le róla a zsírt egészen, aztán tegyük ismét föl, és hagyjuk mindaddig forrni, míg egész sűrűre be nem főtt.
  6. Néha előfordul, hogy több zsír marad rajta a második forralás után is. Ezzel nincs gond, ugyanis nagyon könnyen le lehet szedni a tetejéről.
  7. Ha kihűlt, tegyük tárolóedényekbe, az így kapott kocsonya hűtőszekrényben akár 1 hétig is tárolható, vagy fagyasszuk le, így akár 6 hónapig felhasználható.
  8. Használatkor tegyünk a kocsonyából egy kanálnyit egy csésze forró vízbe, és így épp oly erős, és jó húslevest fogunk nyerni, mint bármilyen friss húsleves.
  • elkészítettem: 89 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 11 132
elküldve: 1
receptkönyvben: 63
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

RAW

Mióta szakács: 2011.03.15.
137 recept

receptjellemzők

egyéb elnevezések

zseb-húsleves, sűrített alaplé öregtyúkból, húsleves alaplé

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lipton9
lipton9 Thu, 2016-05-26 19:23

Jól értem a hozzávalókat? A tyúk mellé is kell a csont?
Köszi a választ!

pbzsozso
pbzsozso Thu, 2016-05-05 12:30

Kedves Krisztina! A milyen marhahúst szoktál használni ehhez az alapléhez? Köszönöm!! Zsófi

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2014-05-30 05:57

Ez egy oriasi otlet Kedves Krisztina! Meg vagyok dobbenve, hogy nem volt erre meg hozzaszolas! Annyira egyszeru, es nem sok gond van vele.
Koszonom, hogy feltetted,
Szep hetveget kivanok neked,
Veronika

296
tyúk 1.5 kg
köménymag 1 kávéskanál
bors 1 kávéskanál
víz 20 dl