Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi kolbász és szalámi

Házi kolbász és szalámi
Házi kolbász és szalámi
180 perc / előkészület: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tavaly készítettünk először kolbászt és szalámit. Előtte nagyon sokat kurkásztunk a neten... Hát volt mindenféle, de mi szerettünk volna egy kicsit "különlegesebbet", mint a bors, só, paprika, fokhagyma. Szerencsére van egy nagyszerű hentesünk, aki nagyon jól ledarálta a hozzávalókat, így már csak be kellett keverni. Azért döntöttünk a comb mellett, mert jobb hús, mint a lapocka. Nincsenek inak benne, ami minket kimondottan zavar egy kolbászban. Árban nem sokkal drágább, és "prémium" minőségű kolbászt, szalámit készítettünk belőle. A fűszerek pedig nagyon összehozták az ízeket, :-) Nehéz itt adagot írni... Hiszen ez az adag tavaszig kitart.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

"Kezdőknek is ajánljuk!"

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A darált húst és szalonnát jól összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk a sót, borsot, fokhagymát, szegfűborsot, szerecsendiót. Jó alaposan összegyúrjuk. Ez kb. 20 percet vesz igénybe. Addig kell keverni, míg elválik a kezünktől.
  3. Most adjuk hozzá a pirospaprikát, és ezzel is alaposan átgyúrjuk.
  4. Rászórjuk a 1,5 ek cukort, és ezzel is átkeverjük.
  5. Tölthetjük. Ügyelni kell rá, hogy jó kemény legyen a szalámink és a kolbászunk!
  6. Töltés után célszerű tűvel megszúrni a levegős részeket, és fellógatva 1 napot hűvös, szellős helyen tárolni a füstölés előtt.
  7. A füstölést akác fűrészporral kell végezni.
  8. Kolbászt 2 napig, szalámit 3 napig tartjuk hideg füstön.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 88 613
elküldve: 11
receptkönyvben: 211
elkészítve: 5/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Jolán

Mióta szakács: 2010.01.13.
84 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: szüret, szilveszter, újév
konyhatechnológia: hidegkonyha
kategória: húsételek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: tél
fogás: hideg előétel
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kolbász házilag, házi szalámi, házi füstölt kolbász

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Takcsi
Takcsi / Takcsi Fri, 2015-12-04 08:22

Szia!
Olvasom a recepted és valami szemet szúrt.
4 dkg füstölt szalonna (darált (nyers szalonna))
Ez kicsit kevésnek tűnik pláne füstölt,én simán zsírszalonnát rakok bele darálva de kb úgy hogy 25-30% zsírtartalma legyen a kolbásznak mert amúgy nagyon száraz.
Üdv: Takcsi

nagyani70
nagyani70 Fri, 2015-02-27 13:48

Kedves Jolán!
Most rendeltem a Media Markttól egy Philips húsdarálót, amivel kolbászt is lehet elvileg tölteni. A kis családi éttermemben szeretnék házi kolbászt árulni, amit a te recepted alapján szeretnék készíteni. Az lenne a kérdésem, hogy melyik tárcsát használjam szerinted, a 4mm-eset vagy a 8mm-eset?
Előre is köszönöm a segítséged!
Üdv, Ani

szuszi
Jolán / szuszi Fri, 2015-02-27 14:18

Kedves Ani!
A húst kedvenc hentesünk darálta...mégpedig az üzletben. Mi ennek nagyon örültünk, mert házilag nem biztos, hogy ilyen jól sikerült volna.....Megkérdeztem a férjemet és szerinte 8 mm-es tárcsával darálták. De jóóó....:-) Mármint, hogy kipróbálod a receptet..:-) Azt hiszem mindenki a sajátjára esküszik....de mi ezt a receptet...az arányokat a hentessel is egyeztettük, de néhány dologban más volt a véleményünk...és ez a kis "véleménykülönbség" nagyon sokat dobott rajta! Ha lehetséges kérnék beszámolót...Nektek hogy ízlett...:-)
üdv Jolán

evapauer
Jolimami / evapauer Sat, 2015-01-31 14:21

Kedves Druszám! Szerintem a család ízlése alakítja a " család kolbászát" és mivel a fűszerek aránya nincs kőbe vésve, a receptedet bárki továbbalakíthatja, saját ízlésére. Szerintem így jó, ahogy van. Az első saját kolbászunk után mi is picit változtattunk az egyébként a Tiédhez nagyon hasonló recepten: feketeborsot már nem teszk bele, mert a szép pirospaprikás színt elszürkíti és ami fontosabb: a borstól hamarabb kiszárad. Én viszont szeretem, ha hosszabb ideig puha marad. Fehérbors, az rendben. Kömény csak nnyi, hogy a harmónia meglegyen, de még ne érezzem keverésnél az illatát, ez 10 kiló húshoz maximum 5 gramm. Fokhagyma viszont jöhet dögivel, 10 kilóhoz 10 deka és még soha senki nem panaszkodott, hogy sok bele. Szóval hajrá, ügyesek vagytok! Üdv!

szuszi
Jolán / szuszi Sat, 2015-01-31 15:40

Szió Éva!
Bizony ez így van...a család kolbásza éppen arról szól, hogy saját ízlésünk szerint ízesíthetjük. Azt hiszem a recept írásából kihagytam mennyire fontos, hogy tuti pirospaprikát használjunk. Ettem már sok házi készítésű kolbászt...de ezek a kolbászok többnyire "erősen" paprika ízűek voltak. Sokan esnek abba a hibába, hogy túl paprikázzák. Nem szabad elfelejteni, hogy ez is egy ízesítő....a szép piros szín mellett. Most már több éve készítünk "hazait" de én is úgy gondolom az arányok rendben vannak. A fokhagyma az biztosan nincs eltúlozva.....:-) Bíztatok mindenkit....készítsetek házi kolbászt...nagyszerű dolog....és hatalmas sikerélmény!!

evapauer
Jolimami / evapauer Sat, 2015-01-31 20:13

Igazad van, Szuszika! Az alapanyagok minősége az egyik meghatározó elem és mivel több hétre-hónapra való élelmiszert készítünk, nem érdemes pont most és pont ezzel spórolni. Bizony legyen I. osztályú a pirospaprika, legyen a legszebb és főleg
magyar a fokhagyma, és magától értetődően nagyon friss a hús.
Szerencse, hogy jól megtisztított belet sok helyen lehet kapni. A bekevert kolbászhúsból fél kilónyit ki szoktunk venni, abból némi rizzsel gombócot gyúr a párom, sav.káposztával így születik a
toroskáposzta. Épp ma ettem a múltkor lefagyasztottból. Ráadásul jó buli az egész, élvezzük ahogy a kezünk alatt formálódik a kolbi, 20 éves cicánk (Jolánka) is végigszurkolja a hús illatától izgatottan az eseményt, alig győzzük távoltartani.
Minden jót Neked és további jó sütés-főzést, füstölgetést! Éva (Jolimami)

szuszi
Jolán / szuszi Sat, 2015-01-31 20:35

De szuper.....:-) Mármint 20 éves cicátok van??????? ....és éppen Jolánkának hívják??? :-) Imádom a cicákat....nekünk 2 öreg hölgyikénk van 15 éves Szuszika...és 14 éves Myrcyke...imádjuk őket...gyönyörűek még és fantasztikus az egyéniségük. Annyira jó, hogy 20 éves cicáról írsz...mert nagyon félek mi lesz velünk nélkülük...:-( De tudom el jön ez az idő, viszont sosem fogom felejteni az együtt töltött éveket!!! További szép estét ...és simizd meg Jolánkát...:-) üdv : a másik Jolán....

szuszi
Jolán / szuszi Fri, 2013-01-18 13:47

A cukrot a hentesünk mondta, hogy kell bele...De gondolom az a másfél kanál se nem oszt, se nem szoroz...:-)
A kömény meg ízlés dolga...Én nem szeretem benne. Ha már saját magunk készítjük az ízesítést is alakíthatjuk.
Már meg van füstölve és csak nézzük....hogy szikkad. Ez a legrosszabb, csak várni, várni....
Viszont nagyon jó móka az egész és a végeredmény egy nagyon drága minőségű kolbász, szalámi. Csak a füstölés okoz gondot...

wipy
wipy Mon, 2014-01-20 18:48

Kedves Jolán!
Több receptet is átnéztem a neten, és mindenhol csak 3-4 dkg fokhagymáról írnak.
Nem sok a 30 dkg a receptedben?

szuszi
Jolán / szuszi Tue, 2014-01-21 13:42

Kedves wipy!
Mi is nagyon sok receptet néztünk...sőt hentessel is konzultáltunk. Keveseltük a fokhagymát...és igen szerintünk kell ennyi bele, mármint akkor ha valóban egy nagyon finom, igazi "dögös" kolbászt és szalámit szerettünk volna készíteni. Mondjuk, ha van aki a kevésbé fokhagymásat szereti, hát az tegyen bele kevesebbet. Én is nagyon aggódtam az arányokat tekintve, hiszen nem kevés pénzről van szó és mondjuk általában jól füszerezek és már elég régóta a konyhában tevékenykedek....de akkoris: amikor a család "kolbászáról" van szó...hát a vagánykodásnak nincs ideje...Tehát bizton állítom (hiszen most is készítettünk 28 kg-nyi adagot) nagyon finom és különleges lett ....és már csak pár napot kell várni a kóstolással...:-)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-01-17 15:29

Nagyon guszta, bár lehet, megszokás kérdése az egész, én is inkább a köményre szavazok,...természetesen attól még lehet nagyon finom.:-)
És ügyesek és bátrak vagytok, hogy házilag így belevágtatok.:-)
Éva-Anyóca

szuszi
Jolán / szuszi Wed, 2013-01-16 18:06

Szió !
Az az igazság, hogy tavaly egy részébe tettünk köményt, de az jobban ízlett amiben nem volt. Ezért nem tettünk most bele, de természetesen aki szereti tegyen bele....Sokkal inkább ízlik benne a szerecsendió :-)
üdv: Jolán

lavili
lavili Wed, 2013-01-16 17:45

Kedves Jolán! Kizártnak tartom, hogy köményt nem tettetek bele, szerintem ezt csak elfelejtetted leírni.

3839
sertéscomb 10 kg
füstölt szalonna 4 kg
fokhagyma 30 dkg
fűszerpaprika 35 dkg
35 dkg
fekete bors 2.5 dkg
fehér bors 2.5 dkg
szerecsendió 1.5 dkg
szegfűbors 1.5 dkg
cukor 1.5 ek