Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi krumplis kenyér

Házi krumplis kenyér
Házi krumplis kenyér
160 perc / előkészület: 100 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mostanában nehéz igazán jó kenyeret találni. Néha nem kaptam olyat, amilyet szerettem volna.
Elkezdtem próbálkozni, és néhai nagymamám receptjét kicsit átalakítva, kemence nélkül született ez a recept. Nagyon kiadós, és viszonylag könnyen készíthető. Megéri a fáradságot, mert belengi a házat a sülő kenyér csodás illata. Nem keményedik, és savanyodik meg, és garantáltan elfogy. Elkészíteni a tésztáját nem több fáradság, mintha az ember egy buktát vagy kalácsot dagaszt meg.
Próbálkoztam, miben lehetne formásra sütni, és megtaláltam a megoldást. Régi, jó ovális kacsasütőm teteje lett az én kenyérsütő formám. Nagyon szépen sül benne, és megtartja a formáját.
Ebből a liszt mennyiségből 1,60-1,75 kg-os kenyér készül.
 

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Ha valaki fehérebb kenyeret szeretne, hagyja ki a krumplit, fehérebb lesz, de kicsit tömöttebb.
Kerülhetnek bele magok, fűszerek, lehet és érdemes vele próbálkozni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát alaposan megmossuk, és héjában, sós vízben megfőzzük, melegen áttörjük.
  2. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt.
  3. Hagyjuk, hogy jól megkeljen.
  4. A vizet meglangyosítjuk, és feloldjuk benne a sót.
  5. A lisztet tálba szitáljuk, belekeverjük a szódabikarbónát, hozzátesszük az áttört burgonyát, és összekeverjük.
  6. Közepére öntjük az élesztőt, és a vízzel jól összedagasztjuk.
  7. Akkor jó a tészta, ha az edényről és a kezünkről is leválik, állaga közepesen kemény.
  8. A tésztából cipót formázunk, meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk.
  9. Meleg helyen 60 percig kelesztjük.
  10. Ha megkelt, átgyúrjuk, és belegyúrjuk az olvasztott zsírt.
  11. Tetszés szerint formázzuk, és megzsírozott tepsire vagy sütőformába tesszük.
  12. 20-30 percig újra kelesztjük.
  13. Vizes kézzel megkenjük, 2-3 helyen késsel bevágjuk.
  14. Normál gázsütőben közepes erősséggel 50-60 percig sütjük.
  15. Ha megsült, vizes kézzel megmosdatjuk, és rácsra tesszük hűlni.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 32 411
elküldve: 10
receptkönyvben: 243
elkészítve: 6/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Sárvári Mária

Mióta szakács: 2008.12.29.
117 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

házi burgonyás kenyér, zsírral készült burgonyás kenyér

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sarabell
sarabell Fri, 2012-08-24 15:09

Kedves Mária!
Már sok kenyeret kipróbáltam,de a te kenyér recepted a nyerő,azt hiszem ezután csak ilyen kenyeret sütök.nem tömött,nem fujtós,sütőben sült,nem morzsál.isteni finom puha még másnap is!

Misanthrop
Misanthrop Sat, 2012-03-10 11:41

Kedves Marika! Megsütöttem már többször is a kenyérkét de valamiért mindig szétreped...gyönyörűen megkel, de a sütés alatt szétreped körbe. Szerinted mit rontok el? Persze ettől függetlenül nagyon jóízű és a család imádja. :)

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Sat, 2012-03-10 16:54

Üdv! Az enyém is megszokott repedni, de nálunk a kiforrott részt szeretik a legjobban. Valamikor régen aha a nagymamám sütött kenyeret azok is kiszoktak repedni.Marika

margica
margica Sat, 2011-11-19 11:56

Marika nagyon jó a recepted,én már régóta sütöm és nem igaz , hogy az otthoni sütőben nem lehet jót készíteni. Üdv.

margica
margica Sat, 2011-11-19 11:49

méghogy otthoni sütőben nem lehet jó kenyeret sütni! miféle sütő az? nincs igazad Erika.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-03-19 19:45

Anyukám ma megsütötte és nagyon jó lett. Nagyon szépen megkelt. Ő tett bele lenmagot és tökmagot is, amit előtte megpirított, majd gyúrás után rájött, hogy apróra felvágott, dinsztelt lila hagymát is fog még gyúrni hozzá. Igy került bele 3 fej hagyma is. Mi kapcsos tortaformában sütöttük. A héja ropogós, a tésztája elég laza (de nem olyan, mint a bolti kenyér....hisz azokban általában nincs krumpli), finom. Be kell vallanom, hogy nem volt itthon zsír csak margarin, s mivel talán több ment bele a kelleténél, ezért a bél tapintása kicsit zsíros....mondjuk, mint a vajas croissant. De nagyon jó. Persze, lehet, hogy dzsemmel, lekvárral, Nutella-val nem harmonizál majd kimondottan a benne lévő hagyma miatt, ami az ízén is érződik, nem csak a kenyér külalakjában látszik.....de szerintem azért megéri ezt a dúsított verziót is kipróbálni. Szerintem nagyon jó az alaprecept. Köszönet érte Máriának. (Remélem, holnap-holnapután is ennyire finom lesz majd. Én mellesleg nem eszem kenyeret csak ha nagyon muszáj. Szóval látható, mennyire ízlik Mária kenyere.)

hagyMano
hagyMano Sun, 2010-10-10 18:40

Két buciban megsütöttök ma, az egyik zöldfűszeres lett, egyik finomabb mint a másik. :) Biztosan megcsináljuk máskor is. :)

nyamóka
nyamóka / nyamóka Tue, 2010-08-10 22:03

Én is rendszeresen sütök itthon kenyeret, és igen, lehet itthon is finom kenyeret sütni. Ahogy kalácsot, zsemlét is. Nem állítom, hogy elsőre tökéletesre sikerül, de megéri a próbálkozást.
A boltinak más az állaga, sajnos, mert abban már alig van liszt, állagjavító viszont bőven.
Az emberek már nem is tudják, milyen az igazi kenyér. :(
Nálam elmentve, és ezt is ki fogom próbálni! :)

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Wed, 2010-08-11 06:36

Üdv Nyamóka!
Próbáld csak ki nyugodtan nem bánod meg.
Nagyon sokat kísérletezgettem kenyérsütéssel, mire kezdett a család megelégedni.A sülő kenyér illata mikor belengi a házat olyan csodás, hogy ha nem is tökéletes a termék, akkor is elfogy, mert már mindenki alig várja , hogy megkóstolhassa.
Valóban más lesz a boltinál, mert igazad van, ebben nincs állományjavító, guargumi, és más trutyiságok.
Én most a Tescos baconos kiflivel kísérletezgetem. Még nem tökéletes, de mindíg elfogy ha próbálkozom. Ha jó lesz akkor jön ide. Mások is hadd csábuljanak.Puszi Marika

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2010-08-10 19:07

Szia Mária!
Nekem jól sikerült a kenyér. A Dédimamám sütött gyerekkoromban krumplis kenyeret, az volt ilyen finom. Még másnap is puha volt. A harmadik napról nem tudok beszámolni, mert elfogyott. Üdv.Edit.

Dezsofiam
Dezsofiam Thu, 2010-02-11 09:50

En ugyanigy keszitem itthon a kenyeret, es minden alkalommal jobban sikerul (pedig mindent ugyanugy csinalok) :) Ill. szodabikarbona helyett Citric Acid-et hasznalok.
Kedves Erika!
Egy otthon sult kenyernel ne vard ugyanazt a felfuvodast mint amit a boltinal tapasztalsz, mert ebben van 'anyag' is, nem csak a sok-sok 'E betu'.
Termeszetesen amennyivel tomorebb, annyival laktatobb is. A fojtossagnak pedig meg a kanyarban sincs hire! Probald ki batran. Utana irj ujra velemenyt. ;)

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Thu, 2010-02-11 11:36

Megmondanád nekem mi az a Citric Acid, hol veszed, és milyen mennyiségben használod?
Nagyon megköszönném!
A szódabikarbóna azért került bele, mert van egy szuper kürtőskalács receptem amiben az élesztő mellett szódabikarbóna is van.Kipróbáltam és a kenyérben is szépen teszi a dolgát. Sokkal levegősebb lett mint előtte..Marika

Dezsofiam
Dezsofiam Fri, 2010-02-19 12:17

Szia! A citric acid a citromsav. (Bocsi, eddig nem voltam benne biztos, de most utananeztem.) A boltokban kaphato elore bekevert kenyerporok dobozarol lestem le. :) Egy jo keshegynyit szoktam a tesztaba szorni. Most pedig a szodabikarbonat fogom kiprobalni en is. Szep napot!

cranberry
Sóskaramell / cranberry Wed, 2012-05-16 17:55

Igen :-) Sokan keverik a citromsavat, a C vitaminnal (aszkorbinsav). Házi kenyerekbe, általában kelt tésztákba szokták javasolni a késhegynyi aszkorbinsavat (gyógyszertárban, drogériákban por alakban is kapható), cél az egyenletes lyukacsozás. Azt mondják, fentiek híján, egy evőkanál 10%-os ecet is megteszi, lényeg a savas kémhatás. A C vitamin sem marad meg sülés közben, nyilván, mivel a C vitamin hőérzékeny, így aztán mindegy hogy aszkorbinsav, citric acid vagy ecetsav. Bár én legjobban a savanykás joghurtot szeretem használni (vagy kefír- a lényeg hogy savas picit), csodálatosan kel tőle a kenyér/kalács bármi :-) Sőt van por alakban is, ha nincs a hűtőben, abból teszek egy evőkanálnyit fél kiló liszthez. Csodákra képes.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-02-10 17:38

Kar,h latszik rajta,h teljesen nem kelt meg es jo fujtos lehet..sajnos otthoni sutoben nem lehet jo kenyeret csinalni

maya53
maya53 Wed, 2016-03-09 18:16

Bizony én is ezt látom sűrű keletlennek néz ki!! Otthoni sütőbe is lehet szép jó lenyeret sütni!! Ez nem valami bizalom gerjesztő, én még ilyet nem is láttam.

cranberry
Sóskaramell / cranberry Wed, 2012-05-16 17:58

lehet bizony :-) én nem győzöm kenyérrel a családot, nagyon nagyon finom, és egészséges. aki egyszer próbálta, az képes felkelni 5-kor is egy kis friss kenyérért :-) Én akár 4kor is. De leginkább este bedagasztom, hűtő éjszakára, reggel meg a sütővel együtt melegszik fel a tészta. Mire a gyerekek felkelnek, illatozik a lakás.

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Wed, 2010-02-10 19:37

Kedves Erika!
Már megbocsáss a kenyér megkelt, és nem tömött, nem fujtós!
Kellő kitartás és otthon is lehet jó kenyeret sütni!

552
finomliszt 1 kg
burgonya 30 dkg
3 dkg
élesztő 5 dkg
víz 5 dl
sertészsír 5 dkg
cukor 1 ek
tej 1 dl
szódabikarbóna 1 kk