Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi magvas zsemle

Házi magvas zsemle
Házi magvas zsemle
20 perc / sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A gyerekeim nagyon szeretik a zsemlét, és mivel itt  Ausztriában ünnepnap egy bolt sincs nyitva, és zsemle nem volt itthon, úgy döntöttem sütök egy adagot.

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagyobb tálba kimérjük a liszteket. A közepébe szórjuk az élesztőt, a tálban körbeszórjuk a többi hozzávalót, legvégül a vizet.
  2. Egy kanállal jól összekeverjük, majd simára összegyúrjuk. (Nekem ebből a mennyiségből 980 g tészta lett.)
  3. Ezt osztjuk el 10 egyenlő részre. Gombócokat formázunk, és vajazott gáztepsibe egyenlő távolságra rakjuk őket. Letakarjuk egy tiszta ruhával, és a sütőben 50 fokon duplájára kelesztjük. 
  4. Ha szépen megkelt, kivesszük, a sütőt 200 fokra előmelegítjük.
  5. A zsemlék tetejére egy éles késsel keresztet vágunk, megkenjük tejjel, és kb. 20-25 percig sütjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 55 898
elküldve: 32
receptkönyvben: 1 258
elkészítve: 50/78
Facebookon megjelent: -

szakács

fabine

Mióta szakács: 2011.01.06.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 5 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: briós, hamburger-buci, kifli, buci, édes leveles, bagel, burek, pita, croissant, perec

egyéb elnevezések

szezámmagos zsemle, házi sütésű zsemle, magos zsemle

Hozzászólások (31)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kágika78
kágika78 Tue, 2015-01-20 22:08

Kipróbáltam - nekem is kalács-ízűnek tűnik inkább, mint zsemlének - de ez ízlések és pofonok, legközelebb biztos kevesebb cukrot rakok bele. Amin még változtatni fogok, az a víz és a vaj - szerintem kevesebb kellene, mert így elég lágyacska a tészta, kelesztés közben nem igazán tartja a formáját.
Nekem villanysütőm van, amiben ki-be lehet kapcsolni a hőlégkeverést. Tartottam magam az itt megadottakhoz: a hőlégkeveréshez és a 200 fokhoz. Hát vagy az egyik, vagy a másik, de így mindkettő sok volt!!! Alig 20 perc alatt kevés híjján megégtek a zsemlék, ugyanakkor egyik-másik belseje még tömör volt, már-már sületlen! Persze ez utóbbi tapasztalat is lehet sütő-függő...

g_marcsi
g_marcsi Sun, 2014-02-09 00:00

Kedves fabine!
Köszönöm ezt a nagyon jó receptet. Már nagyon régen keresek jó zsemle receptet, de eddig nem találtam. Már többször elkészítettem, és mindig nagyon jól sikerül. Mindenkinek nagyon ízlik.
Üdvözlettel: g_marcsi

Szenilla84
Szenilla84 Sat, 2013-10-19 20:15

Köszönöm szépen én is a receptet, ma megcsináltam és nagyon finom lett. Viszont lenne egy két kérdésem, remélem tudsz nekem ebben segíteni. Én rendes élesztővel csináltam, ugyanis soha nem használtam szárítottat még és megmondom őszintén tartok tőle egy kicsit...nem is ez a lényeg :) a kérdés, hogy az élesztő vagy a sima búzaliszt miatt lett "kalácsos" a tészta? Ha esetleg a liszt miatt lett ilyen, akkor milyen liszttel próbáljam ki, hogy "zsemle" ízű legyen inkább? Illetve, hogy ne legyen ennyire "tömör" az állaga. Így is finom lett csak kíváncsi vagyok, hogy elérhető-e az az íz, ami a zsemléről jut eszébe az embernek.Plusz egy megjegyzés :) nekem elég volt 13-14 percig sütni. Köszi szépen! :)

fabine
fabine / fabine Wed, 2013-10-23 19:02

Kedves Szenilla84!
Szerintem a házi készítésű zsemle soha nem lesz olyan, mint a bolti, mivel azokat mindenféle adalékokkal puffasztják. Viszont, ha megvárod a megfelelő kelési időt, akkor szerintem nem szabadna tömörnek lennie. Ha esetleg víz helyett tejet használtál, akkor is más állagú lesz a végeredmény. Esetleg azt tudom javasolni, hogy legközelebb próbáld meg sütő helyett valami meleg helyen, mondjuk a fürdőszobában keleszteni. Ha csak fehér lisztből készítetted, akkor mindenképpen javaslom, hogy legalább 5 dkg rozslisztet keverj bele, puhább és tovább friss a zsemle. Vagy vaj helyett 2 evőkanál olivaolajat is használhatsz. Hamarosan teszek fel egy kenyér receptet, amit, ha gondolod, kipróbálhatsz zsemlének is. Én naponta sütöm, és aki evett belőle azt mondta sokkal finomabb mint a bolti. Remélem tudtam segíteni.
Üdvözlettel: Móni

Szenilla84
Szenilla84 Thu, 2013-10-24 08:15

Igen tejjel csináltam de nem sütőben kelesztettem, hanem csak a tetejére tettem mikor begyújtottam melegedni. Már kísérletezgettem az első óta, a második verzió sokkal jobb lett. Réteslisztből csináltam és az élesztőt vízben futtattam fel.Sokkal jobb lett a tésztája, állagra meg ízre is. :) Persze, amit te is írtál és utólag én is rájöttem az első után, hogy nem hagytam elég ideig kelni...De nem állok meg itt, folytatom a kísérletet, ki akarom próbálni másmilyen liszttel is, hogy úgy milyen íze lesz. :) De egyenlőre ez a réteslisztes változat nagyon bejött :) Köszönöm és várom a kenyér receptet is :)
Üdv: Marcsi

Bettino
Bettino Fri, 2013-01-25 20:49

Kedves Fabine!

Remek ez a recept, könnyen formázható, most készítem először, de biztosan nem utoljára :). A kérdésem, hogy a kelesztés kb. mennyi időt vesz igénybe?
Köszönöm.

fabine
fabine / fabine Sun, 2013-01-27 19:13

Kedves Bettino!
Őszintén szólva pontos időt nem tudok mondani, mert akkor jó, ha kétszeresére kel. Ez a sütőtől is függ,a liszttől is, de szerintem 30 perc biztosan kell, talán inkább több is. Saját tapasztalataid alapján biztosan rájössz, nálad mennyi idő kell.
Remélem még sokszor megsütöd. Van egy finom kenyér receptem is, lehet, hogy azt is felteszem, ha érdekel.
Üdvözlettel: Móni

Herczegnő
Herczegnő Thu, 2012-11-29 19:05

Kedves fabina!
Elkészítettem a zsemléket. Fél adagot, azaz 5 db-ot csináltam, fele teljeskiörlésű rozs fele sima liszttel. A víz mennyisége kicsit sok lett nálam, nagyon laza tésztát kaptam, amit egy marék liszttel kompenzáltam. Legközelebb 155 ml víz helyett 130 ml vizet használok majd ehhez a liszt keveréshez. A párom imádta a zsömiket! Köszönöm a receptet! Biztosan megsütöm még máskor is.

fabine
fabine / fabine Thu, 2012-11-29 20:48

Kedves Herczegnő!
Tapasztalatom szerint a teljes kiőrlésű és a rozsliszt is más vízmennyiséget kíván, mint a fehér liszt. Ha abból sütök valamit én is annyi vizet teszek hozzá, amennyit felvesz. Biztos azzal is finom lett, ügyi vagy, hogy kitaláltad.:)
Üdv: Móni

csinicsiga83
csinicsiga83 Sun, 2012-10-07 19:05

Szia! Ha én fele mennyiséget szeretnék sütni, akkor elég, ha az alapanyagokat elfelezem? Csak azért kérdezem, mert néhány receptnél az arányokat nem elég csak elosztani, nem mindig egyértelmű, valamiből picit több kell, valamiből kevesebb. Köszi!

fabine
fabine / fabine Mon, 2012-10-08 13:39

Szia csinicsiga83!
Szerintem elég megfelezni, de ha nem akarsz zsömlét sütni, csinálhatsz belőle egy kis cipót is.
Üdv: Móni

csinicsiga83
csinicsiga83 Wed, 2012-10-10 15:31

Szia! Nem szoktam kommentelni, de most kivételt teszek, mert annyira isteni lett a zsemlém! Millió köszönet érte! Ezelőtt már megcsináltam 2-3 agyondícsért zsemlereceptet a NoSalty-ról, de egyik sem vált be, a tiéd viszont tökéletes! Ahogy írtad, az adagokat egyszerűen csak elfeleztem, ugyanis mi csak ketten vagyunk, elég volt reggelire az a 4 zsemle, ami akkora adagból lett. Szuper, isteni, fenséges! Köszi még egyszer a szuper receptet!!!
Ja és én is rendes élesztővel csináltam, nem instanttal. Az élesztőt elkevertem egy kis langyos tejben, és annyival kevesebb vizet adtam a tésztához.

mary300
mary300 / mary300 Wed, 2012-07-04 16:06

Szia fabine!

Hogy fért el neked egy gáztepsibe 10 gombóc?:))Azokat a mennyiségeket használtam a sütés során, amelyeket megadtál, de kelesztéskor óriásiakra keltek.:)Az eredmény finom és jó,de az én zsemléim hatalmasak lettek.:)Mindenesetre köszönet érte ,hogy feltetted ezt a receptet.
Marcsi

fabine
fabine / fabine Wed, 2012-07-04 17:52

Kedves mary300!

Lehet, neked valami extra élesztőd volt, így nőttek meg annyira. Én sajnos hiába szerettem volna nagyobbra, ekkorkák lettek. Remélem máskor is sikert arat majd.

Üdv: Móni

Khensu
Khensu Tue, 2013-07-23 09:48

az én tapasztalatom idáig, kb 10* elkészités után, hogy attól füg mekkora lesz, meddig hagyod felfuvodni, volt már olyan hogy nagyon kicsi gombocaim lettek, és volt olyan is hogy hatalmasra megnőttek. mondjuk amikor megnőttek akkor a saját súlyúk miatt amolyan pita szerüre lelapultak :)
a másik dolog, hogy ha elöbb hagyod megnőni maguktól, nem sütöben kelleszted akkor is más és más az eredmény, kisérletezni kell.
amugy én is dicsérem a receptett és sok féle modon kiprobáltam már különbözö lisztekkel és több kevesebb vajjal, tejjel víz helyet és igy tovább...
ma pl a cipóvá sütést fogom kiprobálni, mivel a zsömik túl gyorsan elfogynak, hátha vékonyabb kenyér szeletekként tovább birja :)

Timtirimt
Timtirimt Wed, 2012-05-02 21:37

Isteni lett! En teljeskiorlesu lisztbol keszitettem es En is felfuttattam az elesztot. Koszi a receptet!

pelcze
pelcze Wed, 2012-04-25 19:59

Kedves Fabine!
Nagyon finom a szemle, csak annyi, hogy én nem szárított élesztővel csináltam, hanem egy kis tejben felfuttattam egy élesztőt! Szárított élesztővel nem kelt meg, azért váltottam hagyományos élesztőre!! És ezzel valami fenségesre sikerültek a zsemléim! Minden reggelire ilyen zsemlét eszünk!!!

Mutszi
Mutszi / Mutszi Wed, 2012-05-02 16:47

Kedves Pelcze!

És ilyenkor, amikor friss élesztővel csinálod, mennyiben változtatja a folyadék arányokat?
Illetve vajon, ha kenyérsütőben dagasztom, akkor hogy kéne csinálni?
Előre is köszönöm a választ!

pelcze
pelcze Wed, 2012-05-02 19:08

Kedves Mutszi!

Ha friss élesztővel csinálom akkor annyival kevesebb vizet teszek bele mint amennyi tejben felfuttatom az élesztőt! De csak fél élesztőt teszek bele!
Kenyérsütőbe én mindig szárított élesztőt használok, ebbe sajnos nem tudok segíteni!

abbs
lique / abbs Sat, 2011-04-16 21:31

ó, ne haragudj a felesleges kérdésért, most vettem észre, hogy ott szerepel a leírásban a darabszám is. még egyszer elnézést kérek. :$

abbs
lique / abbs Sat, 2011-04-16 21:27

szia, meg tudnád mondani, hogy ebből nagyjából hány darab zsemle lesz? köszi.

fabine
fabine / fabine Thu, 2011-02-03 12:42

Kedves gregoreva!
Remélem jól fog sikerülni a zsömi, és megfelel az elvárásoknak:). Itt nálunk finom a bolti zsömle is, ha van itthon:)Ha nincs, indulhat a sütögetés!!
Üdvözlettel:fabine

fabine
fabine / fabine Thu, 2011-02-03 12:37

Kedves Aziza1981!
Az én sütőm is hőlégkeveréses, így nem hiszem, hogy gond lehet.Én a kelesztéshez azért is takartam le, hogy ne száradjon ki a teteje. Túl sokáig sem szabad sütni, nekem elég volt 25 perc.
Remélem sikerül, majd írd meg milyen lett.
Üdvözlettel:fabine

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-02-03 12:02

Kedves fabine! Köszi a receptet.Nagyon örülök, megpróbálom itthon.Sima gázsütőben gondolom, menni fog a sütése.:-)) A bolti zsömlék szépek, hatalmasak, de nem jók, mert se vágni, se harapni nem lehet, ugyanis a teteje behorpad, és egész morzsahegy keletkezik, alig eszik belőle, aki enné:-((((
Gyerekeimnek kiflit teszek be tízóraira.Ezt kipróbálva, remélem, már nem, ha sikerül, ilyet vihetnek.Elmentve.Éva-Anyóca

Aziza1981
Aldebaran / Aziza1981 Thu, 2011-02-03 11:39

Kedves fabine!

ezt a zsomlet lehet holegkevereses sutoben sutni? nagyon jol nez ki. sajnos nem lehet kikapcsolni nalam a holegkeverest es eddig harom fele zsomi receptet probaltam, de mindegyik elegge kiszaradt.

568
finomliszt 560 g
víz 310 ml
vaj 4 dkg
cukor 24 g
14 g
instant élesztő 1 tasak
szezámmag 5 dkg
tej 1 ek
vaj 1 ek