Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi májkrém ahogy vidékikonyha készíti

Házi májkrém ahogy vidékikonyha készíti
Házi májkrém ahogy vidékikonyha készíti
35 perc / előkészület: 10 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A vajjal bevont edényekben a házi májpástétom nagyjából két hétig eláll. Ha megbontottunk egy edényt, mielőbb - néhány napon belül - fogyasszuk el.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Készíthetünk hozzá vékony pirítóst a sütőben. Ehhez a kenyeret előzetesen fagyasszuk le, hogy egészen vékony szeleteket lehessen szelni belőle. A kenyérszeleteket egy tepsibe fektetjük, olívaolajjal meglocsolgatjuk, majd sóval, fokhagymával és friss rozmaringgal ízesítjük. Forró sütőben kb. negyed óra alatt barnára pirítjuk. A meleg pirítóst gazdagon megkenjük a májkrémmel. Ha esetleg némi házi, fűszeres csatni is van kéznél - az ízhatás tökéletes!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vöröshagymát vágjuk apróra, a kakukkfüvet hideg vízzel öblítsük le, a vajat vágjuk kockákra. A csirkemájat daraboljuk fel 3-4 centis darabokra.
  2. Egy serpenyőben a hagymát a fokhagymával és a kakukkfűszárral kevés vajon üvegesre pirítjuk, majd egy tányérban félretesszük.
  3. Ugyanebben a serpenyőben szintén kevés vajon a csirkemájat folytonos kevergetés-rázogatás közben készre pirítjuk - míg teljesen átsül. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy átsült-e, vegyünk ki egy darabot, és vágjuk ketté késsel. Ha már egységes barna, átsült. A májat sütés közben frissen őrölt borssal ízesítjük. Sót egyelőre nem teszünk bele.
  4. A lepirított hozzávalókat a maradék felkockázott vajjal a turmixgépbe töltjük. Ekkor sóval, és ízlés szerint újra frissen őrölt borssal ízesítjük. Ha a turmixgép nehezen bír a hozzávalókkal, a sütőserpenyőbe engedünk kevés hideg vizet (kb. egy-másfél dl), és a keverőedénybe öntjük. A turmixgépet rázogatással lehet segíteni, hogy mindent szépen bedolgozzon. Ha finom, egységes masszát kaptunk, lekapcsoljuk. Ez néhány percet vesz csak igénybe.
  5. A kész masszát finom lyukú szűrőn átszűrjük, és kisebb edényekbe töltjük. Az edénykéket a hűtőbe tesszük, hogy a májkrém megdermedjen.
  6. Másnap óvatosan felolvasztunk kb. 50 g vajat épp csak annyira, hogy ne csapódjon ki, hanem szép krémes maradjon. Az olvasztott vajjal bevonjuk a májkrémes edények felszínét vékony (kb 2 mm-es) rétegben, így légmentesen zárjuk. Újra hűtőbe tesszük, és fogyasztásig hűtőben tároljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 20 370
elküldve: 5
receptkönyvben: 211
elkészítve: 8/10
Facebookon megjelent: -

szakács

vidékikonyha

Mióta szakács: 2013.08.26.
2 recept

receptjellemzők

egyéb elnevezések

házi májkrém, házi májpástétom, csirkemájas, csirkemáj pástétom

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

698
csirkemáj 50 dkg
vaj 30 dkg
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
kakukkfű 1 szál