Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi rámen

Házi rámen
Házi rámen
105 perc / előkészület: 15 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy "gyors", házi változat. Nem ígérem, hogy olyan lesz mint az igazi. Otthon bármit rá és bele lehet pakolni ízlés szerint, amúgy is több változata van, otthon még több, ezeket kedvünkre kombinálhatjuk, kiélhetjük kreativitásunkat amennyire csak nem szégyelljük :D A leírt feltétek természetesen tetszés szerint kihagyhatóak, megváltoztathatóak. Ez a leves lehet miszós is, szójás is. Eddig mindig szójás volt, legutóbbi alkalommal tettem bele a feltétekkel egy kiskanálnyit, így teljesen az egyik étteremére emlékeztet :D Bár ehhez a megmaradt, saját csípős szószuk is nagyban hozzájárult valószínűleg.

Van aki nem főz rá husit, elég neki pár szelet baconszalonna vagy tálcás szeletelt sonka. Van akinek kell rá a rákocska. Vagy tofu. Vagy csak simán fűszerekkel kisütnek rá pár szelet karajt. Illetve nálunk került már rá felcsíkozott rántott csirkemell is... ezért is házi rámen lett végül, nem japán :D Mert hát még csak nem is pankós volt az a csirkemell. Volt, hogy csont hiányában répás, gombás alaplevet főztünk húsmentesen. Az eredmény mégis nagyon hasonlított a rámenezős helyeken felszolgált levesekhez (szinte mindet próbáltuk már!), úgyhogy aki otthon is erre vágyik, simán kielégítheti ez a házi recept, bármelyik alapanyagból is sikerül összehozni (és még saját ízlésre is alakítható). Szóval bátran, még csak nem is nehéz elkészíteni :)

Aki az eredetiről szeretne olvasgatni, akár itt is megteheti.

hozzávalók / 4 adag

Alaplé

  • 1 kg sertéscsont (vagy más csont, hús ízlés szerint)
  • 2 cm szeletelt gyömbér
  • 2 gerezd szeletelt fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma (és/vagy póré vagy újhagyma)
  • 1 kávéskanál fehér bors (opcionális, ezek is: chili bean szósz, szezámolaj, shitake gomba (feltétnek jó lesz a végére), miso)
  • 10 g wakame (1 kis darab, vagy kombu, vagy algalap, opcionális)

Husi+tare

  • 320 g császár sertéshús (császárhús, tálcásan kapható vékonyra szelve a Tesco-ban, 320 g egy csomag)
  • 3 cm szeletelt gyömbér
  • 3 gerezd szeletelt fokhagyma
  • 3 közepes db újhagyma
  • 3 ek cukor (kókuszvirágcukor volt itthon, azzal készült)
  • 350 ml szójaszósz
  • 2 dl szaké (+ 2 dl mirin is, ha van, vagy fehérbor, jó édes)
  • 1 dl víz

Feltétek

Szólj hozzá!

elkészítés

Alaplé

  1. A hozzávalókat 2-2,5 liter vízben, 1-2 óra alatt megfőzzük, ha kell, lehabozhatjuk. Akkor kész, ha a husi finom puha lesz (ha olyan húsból főzzük, akár feltét is lehet belőle). A hozzávalókat tetszőlegesen daraboljuk, vagy akár egészben is belerakható. A shiitake gombát (ha teszünk bele) érdemes egyben hagyni, és csak a végén szeletelni, szuper feltét lehet. Ha kész, leszűrjük. A levet félretesszük. Ha csak nem akarunk valamit feltétnek használni, a továbbiakra nincs szükségünk.
  2. Közben a feltéthez a tojásokat 6 perc alatt megfőzzük és jégre tesszük. Ha kihűlt és meghámozzuk, vagy a tare-ba áztatjuk (következő fázis), vagy ha husimentesen készítjük, akár szójaszószba is lehet... minél tovább áll benne annál jobb, de ez a lépés el is hagyható.

Tare és a husis feltét

  1. A császárhús-szeletek kivételével a hozzávalókat tetszőlegesen aprítjuk, vagy egészben hagyjuk. A husiszeteletek 3-4 részre vágjuk, és a kikevert szószban készre főzzük (kb. fél- egy óra alatt kész).
  2. Eredetileg a császárhúst egyben főzik több óra alatt, vagy feltekerve, ezek a vékony szeletek viszont hamarabb elkészülnek, és jobban átjárja őket a szósz. Ettől lesz gyorsabb... és finomabb is, de ha valaki mégis az eredetihez ragaszkodik, az is oké :D
  3. Ha kész, leszűrjük, a husiszeleteket külön szedjük. A tare-ba mehetnek a tojások (előző fázis vége), és ha kihűlt, a zsírt is külön szedhetjük a tetejéről.

További feltétek

  1. A tésztát kifőzzük. Láttam már olyat, aki spagettit főzött bele. Sokféle tészta jó lehet hozzá, nekem az udon a kedvencem. Ami viszont nagyon rossz volt, az instant levesek tésztája. Azt nem ajánlom senkinek.
  2. Egy nagy mély tányérba szedünk ízlés szerint tare-t (a lé amiben a husi főtt), vagy egy kis miso-t és szójaszószt, zsírt. A sósságát a tare fogja adni, vagy mehet még bele szójaszósz. Ízlés szerint, 2-3 evőkanál, a szójaszósztól is függ.
  3. Erre jöhet a tészta, és bármi más egyéb feltét, amit csak jónak érzünk hozzá az alkotói szabadság nevében. De azért talán még így is rámen marad :) Rámerjük a forró levest, és már szürcsölhetjük is.
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 4 032
elküldve: 1
receptkönyvben: 23
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Ljudmila

Mióta szakács: 2020.03.09.
8 recept

receptjellemzők

konyha: japán
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
kategória: levesek
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves

egyéb elnevezések

ramen, rámen, shoyu ramen, miso ramen, chashu, csásu, japán leves, kamu ramen

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

703
sertéscsont 1 kg
gyömbér 2 cm
fokhagyma 2 gerezd
vöröshagyma 1 kis fej
fehér bors 1 kávéskanál
wakame 10 g
sertéshús 320 g
gyömbér 3 cm
fokhagyma 3 gerezd
újhagyma 3 közepes db
cukor 3 ek
szójaszósz 350 ml
szaké 2 dl
víz 1 dl
udon tészta 250 g
tojás 4 db
újhagyma 2 közepes db
csemegekukorica 200 g
spenót 250 g
sárgarépa 1 közepes db
miso 4 teáskanál
csípős paprikakrém 2 kávéskanál