Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi sajtos roló

Házi sajtos roló
Házi sajtos roló
10 perc / sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nekem tökéletesen bevált az ízig kóró is, bár legközelebb bevonom alufóliával a külsejét, és úgy használom fel. A krémbe elfelejtettem tojássárgát tenni :), de meglepő módon így is finom volt.:) Amúgy két tojássárga kellene még a lisztes-tejes pépbe.

hozzávalók / 12 adag

A házi leveles tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A leveles tésztához a szobahőmérsékletű margarint apró darabokra csipkedjük, összegyúrjuk 10 dkg liszttel, és hűtőbe tesszük.
  2. A megmaradt lisztből (15 dkg) egy pici sütőporral, citromlével és jéghideg vízzel rugalmas tésztát gyúrunk (apránként adagoljuk hozzá a vizet).
  3. Kinyújtjuk (ilyenkor még alig lehet nyújtani, de majd a vajas-liszttől már jól kezelhetővé válik), tehát rákenjük a vajas lisztet (én mindig csak az ujjaimmal tudom elegyengetni) .
  4. Hajtogatjuk. Minél többet hajtogatjuk téglalap alakúra nyújtva (közben pihentetjük, 30 percig vagy több ideig, hideg helyen), annál rétegesebb tésztát kapunk. Majd végül felcsíkozzuk.
  5. Aztán olajjal lekent rolósütőre tekerjük, és a csíkokat úgy tekerjük fel, hogy mindig megnyomkodjuk a fedésnél a tésztát, különben ha kisült széthullik. (Nálunk a rolósütőformát helyetesítette az ízig kóró, pont úgy mint nagyanyáink idejében.) Felvert tojással lekenjük. Előmelegített sütőben szép sárgára sütjük, de nem tovább, mert kinyílik a tészta.
  6. Majd ha kihűlt, megtöltjük a következő krémmel: a lisztből és tejből (+ fűszerek) sűrű kavargatás mellett krémet főzünk, majd ha már majd nem kihűlt (de ne legyen hideg), hozzáadjuk a többi hozzávalót, tömlős sajtot, és annyi tejfölt, hogy krémes állaga legyen (kb 2-3 ek).
  7. Habzsákba töltjük, és a rolóba nyomkodjuk. A roló végeit reszelt sajtba nyomjuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 30X20 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 61 727
elküldve: 7
receptkönyvben: 555
elkészítve: 5/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Nusy

Mióta szakács: 2011.08.13.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
kalória: átlagos
fogás: meleg előétel
alkalom: szilveszter
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sajtos roló, sajtos roló leveles tésztából

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Adamik Róza
Adamik Róza Fri, 2012-07-20 16:55

Rendszeresen sütök sajtos rolót, jól bevált nekem a kukoricaszárból készült forma, arra tekerem fel a tésztát. Vettem üzletbe formát de többször elvágta a kezem mert nagyon éles a széle. Maradok a kukoricaszár formánál. Nem csak kukoricaszárból, cirokszárból is lehet készíteni.

mimi0877
mimi0877 / mimi0877 Sun, 2012-04-29 16:47

Ettem már édes változatát,"habrolót",anyósom sütötte,és nagyon finom!Csak az tart vissza a készitésétől,h elég macerásnak tűnik!Nálunk,Vajdaságban,száriziknek hivják az izig kórót! :)))

299
margarin 25 dkg
rétesliszt 25 dkg
víz 2 ek
tojás 1 db
finomliszt 2 evőkanál
tej 2 dl
0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint
fokhagyma 1 gerezd
tömlős krémsajt 10 dkg
tejföl 2 ek
sajt 10 dkg