Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi sós kifli

Házi sós kifli
Házi sós kifli
46 perc / előkészület: 30 perc sütés: 16 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a friss péksüteményeket! Ez pedig hamar megvan és tuti, hogy nincsenek benne káros anyagok. Nagy családi kedvenc. Még másnap is finom! Harmadnap már biztos nem az igazi, de nálunk nem is tart ki addig. :-)
Általában dupla mennyiséget készítek, bepakolom a mélyhűtőbe, így, ha kiflire vágyunk, csak kikapjuk onnan a szükséges mennyiséget, s pár perc alatt kiolvasztjuk a mikróban. Így bármikor rendelkezésre áll friss pékáru itthon is. A receptben megadott mennyiségből kb. 16 db készül.
Forrás: Tóthné Pánya Marianna: Házi sütemények - Krémesek, piskóták, kelt tészták c. könyve.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A tetejére

A tepsi előkészítéséhez

ajánlat

Nem csak kifliket, zsemléket is lehet készíteni ebből a tésztából, csak akkor vastagabbra kell nyújtani (kb. 3 cm), és úgy 5 perccel továbbsütni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejből elveszünk 1,5 dl-t és a cukorral együtt meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
  2. Ha felfutott, a liszttel, a sóval, a tejporral, az olvasztott margarinnal (ami ne legyen 42°C-nál melegebb!) és a tej többi részével összekeverjük, s addig dagasztjuk, míg a tészta el nem válik a táltól. Ezután egy órát kelesztjük letakarva, jó meleg helyen. (Kelesztőtálba is tehetjük, úgy gyorsabb a művelet.)
  3. Ha megkelt a tészta, 2 db 0,4 cm vastagságú, 14 cm széles és 40 cm hosszú lapot nyújtunk, s egyenként 7-8 db, háromszög alakú cikkre vágjuk.
  4. A háromszögeket a szélesebbik végénél feltekerjük (talpukat görgetjük a csúcsuk felé), vízzel lekenjük és a tetejükre sót, lenmagot, efféléket szórhatunk (nálunk a Család erre nem vevő, azért nem látszanak a képen).
  5. A tepsibe elvileg zsírpapírt rakunk, de nekem arra régen mindig odaragadtak a kiflikék, ezért inkább ki szoktam zsírozni a tepsi alját.
  6. 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 16-17 percig (sütője válogatja) sütjük őket, én alsó-felső sütéssel szoktam.
  7. Kicsit várunk, hogy hűljenek valamicskét, és már lehet is enni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 32 338
elküldve: 1
receptkönyvben: 341
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Zit

Mióta szakács: 2009.06.15.
51 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 8 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: kifli
hasonló kategóriák: perec, zsemle, briós, buci, hamburger-buci, croissant, burek, bagel, pita, édes leveles

egyéb elnevezések

sós kifli házilag, házi készítésű sós kifli

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kathleen
kathleen Fri, 2013-04-12 16:57

Kedves Zit, olvasom, hogy szíveden viseled az egészséges ételek készítését a családnak. Javaslom, hogy a mikrózást is felejtsd el akkor, én már évek óta nem használom, és nem is hiányzik. Köszönöm a szuper receptet, mindenképpen kipróbálom!Üdv, Kata

Swampi
Swampy / Swampi Fri, 2011-05-20 10:25

fagyasztáshoz egy tipp, ha megengeditek.
én kétféleképpen szoktam kelt tésztát fagyasztani:
- begyúrt tésztát, mielőtt elkezdeném keleszteni, kiadagolom, becsomagolom, lefagyasztom. (pizza tésztával rendszeresen ezt csinálom pl)
- vagy a készre sütött terméket fagyasztom le, és amikor kell, kivenni a fagyasztóból és szobahőmérsékleten kiengedni. Kicsit átmelegítve a sütőben pont olyan lesz, mint a frissen sütött.

Swampi
Swampy / Swampi Fri, 2011-05-20 10:22

Nekem is megvan a könyv. Kb 3 hete neki is ugrottam a receptnek, csúnya bukás lett a vége. Sajnos nem volt jó a liszt, így nem kelt meg, csak szétfolyt a tészta. Elsőre hatalmas csalódás volt. De vettem máshol jó lisztet, ahol tudom, hogy nem történhet ilyen, meg vettem biztonság kedvéért sikért. És újra megcsináltam. Hát mondanom se kell. Isteni. Csináltam sósat, magosat, sajtosat, meg zsemléket. Nagyon nagyon finom, és a sikértől jó könnyű is lett. Mindenkinek ajánlom. :)

kkriszta
illalla / kkriszta Mon, 2011-01-03 18:55

Szia! Én azt szeretném kérdezni, hogy úgy is meg lehet oldani a lefagyasztást, hogy nem sütöm meg teljesen, vagy mondjuk csak félkészre sütöm? (most azokból a félkész, otthon megsütős péktermékekből kiindulva..) Csak mert akkor biztos a friss pékáru élmény.:)
előre is köszönöm! Kriszta

Zit
Zit / Zit Sat, 2011-01-08 17:46

Szia Kriszta! Őszintén szólva fogalmam sincs, én úgy még nem próbálkoztam. Üdv: Zita

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-12-29 16:18

Nekem kicsit száraz lett, bár én feljavítottam kicsit a lisztett 1/5 arányban van benne bl55 a többi kukorica, rizs, hadnia, amarant. ja meg tettem bele kis répát. mivel lehetne feljavítani, h ne legyen száraz sütés után?

Tides
Tides Mon, 2010-05-31 10:26

Sziasztok!

Tegnap pontosan ezt a receptet készítettem el, igaz, én nem erről az oldalról, hanem az alábbi szakácskönyből néztem ki a receptet:
Tóthné Pánya Marianna: Házi sütemények - Krémesek, piskóták, kelt tészták (Gondoltam a szerző megérdemli, hogy megemlítsük).
Kedves Zit, Te is innen készítetted? Mert ha igen, akkor érdeklődöm, hogy a többi receptet is kipróbáltad-e, és ha igen, akkor mi a véleményed róluk? Szintén ilyen szuperjók, mint ez a kifli?
Mert bizony valóban nagyon finom, nagyon egyszerű és nagyon gyors! :) Mindenkinek csak ajánlani tudom, jó, hogy feltetted ide! :-)

Zit
Zit / Zit Mon, 2010-05-31 14:02

Kedves Tides, nagyon jó, hogy említetted: IGEN, Tóthné Pánya Marianna könyvéből sütöttem, és nem is értem, hogy nem tüntettem fel forrásként, hiszen mindig szoktam, minden receptemnél, a forrást (ha beazonosítható) említeni. Köszönöm az észrevételt, korrigálom!!
Kérdésedre a válasz pedig: vannak köztük jó receptek is, egy-kettő viszont kész tragédia. Majd újra kézbeveszem és összeszedem Neked, ha gondolod, hogy nekem melyikekkel kapcsolatban volt sikerélményem, s melyikkel nem. Jó?

Tides
Tides Mon, 2010-05-31 21:00

Kedves Zit, köszönöm előre is, örömmel venném (persze nem sürgős, csak ha lesz rá időd). :)
Azért érdekelne, mert a könyv nem az enyém, de annyira megtetszett, hogy legszívesebben már ma megvettem volna, de mivel a tulajdonosa még sosem sütött belőle, és én is csak ezt az egy receptet, jó lenne a megvétel előtt visszajelzést kapni, hogy megéri-e a pénzét? :)

makutyi
makutyi Fri, 2010-12-17 12:56

Én ebből a könyvből legalább a receptek felét megsütöttem, mindenki nagy örömére. Szoktam mondani, hogy ez a sütő-bibliám. Azóta már a házi ételeket is megvettem tőle.

Tides
Tides Sat, 2010-12-18 21:48

Kedves makutyi! Köszi a visszajelzést a könyvről, időközben én is megvettem, és nem bántam meg! :)

Zit
Zit / Zit Mon, 2010-06-07 18:08

Kedves Tides, kérlek bocsáss meg a késedelmes válaszért! Még akkor megnéztem a könyvet, csak válaszolni felejtettem el... Sajnálom. Szóval elég sok jó recept van benne, szerintem érdemes megvenni. :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2009-09-29 20:39

Szia!ha elteszek a kiflibol a melyhutobe mennyi ido kell hogy kiolvadjon a mikroban?ezenkivul nekem sajna szetnyiltak a kiflijeim,szerinted mi az oka?talan tul vastag volt a tesztam?elore is koszonom!nagyon finomak a kiflik kulonben!!

Zit
Zit / Zit Tue, 2009-09-29 21:30

Szia! Először is gratulálok hozzá, örülök, hogy finomak lettek. :-) Ahhoz, hogy ne nyíljanak szét a kiflik, a csücskeiket, amiket felhajtasz, először is el kell jól vékonyítani, másodszor pedig jól rájuk kell nyomni (kicsit össze is csípheted, dolgozhatod a két tészta réteget). Ezt jelezhettem volna, igazad van... A másik: a mi mikrónk olyan, hogy 10 különböző fokozaton melegít, a 10-es nálunk 700W. Én a 40-esen szoktam kiolvasztani őket, darabonként 1 egész percig. Úgy tapasztaltam, nem tesz jót nekik, ha a legmagasabb fokozaton olvasztom ki, mert akkor kőkemény lesz a szélük, ám még szinte jeges a közepük. Szóval csak "lájtosan". ;-) Remélem, tudtam segíteni valamennyit. Megtennéd, hogy beszámolsz a következő sütés + kiolvasztás eredményéről? Nagyon érdekelne! :-) Sok sikert! Üdv: Zit

417
finomliszt 50 dkg
teljes kiőrlésű liszt 18 dkg
élesztő 2.5 dkg
1.5 dkg
cukor 2 dkg
tejpor 2 dkg
margarin 2 dkg
tej 4.5 dl
disznózsír 1 ek
köménymag 1 ek
szezámmag 1 ek
sertészsír 1 ek