Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi tölcséres téli fagyi Gabystól

Házi tölcséres téli fagyi Gabystól
Házi tölcséres téli fagyi Gabystól
35 perc / előkészület: 30 perc főzés: 3 perc sütés: 2 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gombóc Artúrék családfájához tartozunk valószínűleg.:) Minden, ami csokis jöhet. Nincs az a mennyiség, ami kifogna rajtunk.

A napokban megláttam a NL Café oldalán a téli fagyit. A tölcsér készítés része keltette fel az érdeklődésemet. Eszembe jutott gyermekkorom téli fagyija, akkor még nem voltam nagy csokirajongó, így annyi maradt meg emlékként, hogy az a csokitöltelék nekem nagyon tömény volt. Nem is nagyon ízlett.

Viszont a tölcsér izgatott... Nekiláttam. Persze az első 3 db elemeire törött, és nem is úgy nézett ki, ahogy kellett volna. Újra olvastam a receptet, megnéztem a képet. Rájöttem, a megadott mennyiséget úgy megsütni, ahogy le van írva nem lehet, a formáját pedig valószínűleg profi cukrász készítette tölcsérformázó segítségével. Így jött az ötletem, munkalapon gyors csavarás, és a kiskanál nyele az összetapasztáshoz.:) 

A selejtet megettük a férjemmel, így arról már az elején meggyőződtem, hogy a tölcsér finom, így nem vette el a kedvem a további próbálkozástól.:) Mivel az első sütésnél 5-ből 3 db sikeres volt, így már nem tettem bele többet a tepsibe csak három kiskanállal, mert nagyon gyorsan keményedik a tészta, és akkor törik. A sütési időre pedig nagyon odafigyeltem.

A kész fagyikat pálinkás poharakba rakosgattam, úgy tettem be a hűtőbe. Másnapra maradt 2 db a ropogós tölcsér kicsit felpuhult, de változatlanul nagyon finom volt.

A leírás hosszúságától eltekintve, tulajdonképpen gyorsan elkészíthető "süti", kicsit más, kicsit újdonság.

Érdemes kipórbálni. A költség cca, mert minden volt itthon a fagyihoz.

hozzávalók / 6 adag

A tölcsérhez

A csokihabhoz

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elsőre a csokihabot készítsük el: 1 dl hideg főzőtejszínbe beletördeljük a tejcsokit, kis lángon kevergetve felolvasztjuk, 1-2 percig főzzük. Ha kihűlt, tegyük be a fagyasztóba.
  2. A tölcsérek elkészítéséhez a vajat teljesen felolvasztjuk egy tálban, ha kihűlt, belekeverjük a cukrot, lisztet, tojásfehérjét, és csomómentesen elkeverjük.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe púpos teáskanál mennyiségű 3 kupacot teszünk egymástól távol, és 0,5-1 mm vastag és kb. 10 cm-es körökre szétkenjük a teáskanállal. Kb.1-2 perc alatt megsütjük. Nagyon gyorsan sül, és akkor már jó, ha a széle kezd megbarnulni. Kb. 12-14 db lesz belőle.
  4. Ha megsült, munkalapon egyesével nagyon gyorsan kúp alakúra összetekerjük, kiskanál nyelével a kúpba belenyúlva a tekerésnél összenyomjuk. Picit sütni fogja a kezünket, de nagyon gyorsan kell dolgozni, különben törni fog a tészta!
  5. A fagyasztóból kivett tejszínes csokit kézi robotgéppel felhabosítjuk, beleöntjük habmestert vagy a hulalát, és kemény habot készítünk. (Ha sötétebbre szeretnénk, kiskanál kakaót keverhetünk hozzá.)
  6. Habzsákba tesszük, és a tölcsérek aljába dugva spirál alakban megtöltjük a tölcséreket.
  7. Ha díszíteni akarjuk, a  cukrot és a kakaót kevés vízzel összekeverjük, folyósra összefőzzük, elzárjuk a gázt, és belekeverjük a vajat. A tölcsérek alját belemártogatjuk rácsra tesszük.
  8. Az alját még a habbal való töltés előtt célszerű elkészíteni. A hűtőbe tegyük be egy kicsit, hogy rádermedjen a csoki. Utána töltsük meg a csokihabbal A csokihabra ecsettel csurgassuk rá a csokimázt.
  9. Kb. 1 órára tegyük be a hűtőbe, hogy teljesen lehűljön.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 435
elküldve: 4
receptkönyvben: 155
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabys

Mióta szakács: 2012.08.10.
138 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

téli fagyi, házi készítésű fagylalt, süti fagyi, csokikrémes tésztafagyi

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vcsuka
pussycat / vcsuka Thu, 2013-07-04 10:38

Szia Gabika! Hogy en ezt meg hogy nem vettem eszre?! Nagyon ugyes vagy! A melegfagyit en is nagyon szeretem most is es hatvan evvel ezelott is szerettem:-))))
Ki fogom ezt a recit probalni. Koszonom szepen! Puszi: Veronika:)))

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2013-07-31 14:06

Édes Veronikám,
bocsi, bocsi, bocsi ♥:) Tán szemüveget kéne cserélnem........Szóval, tényleg finom, első 1-2 darab után gyorsan megy és egészen más mint az ostyatölcsér. Érdemes kipróbálni, remélem rászánod magad:) Puszim: Gabi

433
vaj 6 dkg
finomliszt 6 dkg
porcukor 6 dkg
tojásfehérje 2 db
főzőtejszín 1 dl
tejcsokoládé 10 dkg
habtejszín 2.5 dl
cukor 1 ek
cukrozatlan kakaópor 1 ek
víz 25 ml
vaj 3 dkg