Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi töpörtyű Gabystól

Házi töpörtyű Gabystól
Házi töpörtyű Gabystól
105 perc / előkészület: 15 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

...vagyis pontosabban a férjemtől. Nem szeretem a bolti un. "kocsis" zsírt. Ezért amikor fogyóban van a zsír, felszólalok, és a párom beszerző körútra indul, majd nekiáll sütni.

De igazából a zsír készítésénél nekem már sokkal fontosabb a töpi, amit csinál. Soha meg nem ettem a töpörtyűt disznóvágás után, mert nagy darab, mert fehérlett a benne maradt zsírtól. Ki nem állhattam. Na de férjemé.:))) Picik, 1 falatnyiak, átsültek, zsírtalanok, ízletesek. Nagggggggggyon szeretem. Képes vagyok kenyér nélkül, ahogy jövök-megyek szedegetni belőle az épp szimpatikus darabokat, és elnassolni.:)   

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zsírszalonnát kb. 2-3 cm-es kockákra vágjuk.
  2. Nagy fazékba (amibe egyszerre belefér a felkockázott szalonna) felolvasztjuk a zsírt.
  3. Beletesszük a szalonnát, ráöntjük a hideg tejet, összekeverjük, és megsózzuk.
  4. Az elején sűrűn kevergetve kisütjük a zsírt a szalonnából.
  5. Amikor már szép pirosas barna a töpörtyűnk, a nagyja zsírt leszűrjük egy edénybe.
  6. Még egy kicsit hagyjuk sülni, hogy elnyerje az általunk kedvelt barna színt.
  7. Sűrű szövésű szűrőbe apródonként kiszedegetjük a kész töpörtyűket, és fakanállal erőteljesen kinyomkodjuk belőle a benne maradt zsírt
  8. A kész zsírt átszűrve hűtőbe, kamrába eltesszük, a töpit jó étvággyal, friss kenyérrel megesszük.:)
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 998
elküldve: 1
receptkönyvben: 80
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabys

Mióta szakács: 2012.08.10.
138 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, szilveszter, újév
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: hideg előétel
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

tepertő, mangalica töpörtyű, tepertő mangalicából

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Hobbychef
Hobbychef / Hobbychef Sun, 2014-01-19 17:34

Kedves Gabi!
Ez a "kocsis zsír" nekem új fogalom, nem tudom értelmezni. A töpörtyűhöz - mely szemlátomást guszta és finom - gratulálok a férjednek. Annyit talán megérdemelt volna, hogy a receptet a nevén jegyzed a sajátod helyett.

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2014-01-19 18:28

Kedves Hobbychef!
Én a sima papírban vagy műanyagdobozban árult sima, egyszerű zsírt nevezem "kocsis" zsírnak. Gyerekkorom óta ezt az elnevezést hallottam erre a típusra. Tehát: nem szeretem natúran, ezért mindig átsütöm hússal, és azt használom átszűrve főzésnél. Persze, ha a férjem által készített töpizsír van itthon, azt már nem sütögetem. Megjegyzésedre reflektálva: az ő nevén azért nem jegyeztem a receptet, mert egyszer megtettem, de sajna a NS. átírta a recept címét. Viszont ha olvastad a sztorit, azzal kezdtem és korrektül leírtam, hogy ez az Ő "főztje" a közös konyhánkban és a dícséretet mindig tolmácsolom a páromnak:) A palacsintánál is és az általa milánóinak nevezett spagettinál is. Ez így fair:) Üdv és szép estét: Gabi

vcsuka
pussycat / vcsuka Thu, 2013-09-12 09:14

Szia Gabika! Imadom a toportyut:) A story is nagyon jo! Gratulalok a ferjednek, a toportyu nagyon guszta! Pussz, Veronika

2019
mangalica szalonna 3 kg
mangalica zsír 50 dkg
tej 1 dl
4 teáskanál