Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi trappista

Házi trappista
Házi trappista
35 perc / előkészület: 10 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Naponta friss házi tejet kapunk. Van amikor nem isszuk meg kakaónak, kávéval, a maradékot megcsinálom sajtnak, túrónak.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A készítés után folpackba csomagolom, így tárolom a hűtőben!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet a túróval felforraljuk. Ha felforr, levesszük a tűzről, amikor is a túró kicsapódik, elválik a savótól. (A savó egy halvány sárgás-zöldes folyadék.)
  2. Leszűrjük tiszta pelenkán vagy sűrű gézen a túrót. A pelenka négy sarkát megfogva összekötjük, felakasztjuk. Edényt teszünk a csöpögő savó alá, és megvárjuk, hogy kicsepegjen.
  3. Zománcos lábasban a túrót, vajat, tojást, szódabikarbónát, a sót feltesszük nagyon lassú tűzre. Folyamatosan 10 percig keverjük, ügyelve, hogy oda ne kozmáljon. Amikor a massza már meglágyul, kicsit nyúlós lesz, kiöntjük a tálkába. A tálkát kicsit megnedvesítjük, így nem ragad bele. Könnyen ki lehet borítani.
  4. Amikor kihűl, betesszük a hűtőbe 1-2 napra. Ekkor kész. Egy hétig is fogyaszthatjuk hűtőben tárolva. Keményebb, reszelhető, szeletelhető trappistát kapunk.
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 27 826
elküldve: 9
receptkönyvben: 435
elkészítve: 14/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Tésztásfül

Mióta szakács: 2013.10.24.
111 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – B vércsoport
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék tejtermékből
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Házi sajt, trappista sajt házilag, házi készítésű sajt

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Thu, 2016-08-18 10:30

Kérlek bocsájtsd meg a kötekedésem,
Tojás? Szódabikarbóna? Bolti "tej"? Még jó indulattal sem nevezhető sajtnak ez a dolog.
Ettől függetlenül biztos finom, csak az elnevezés sérti a fület.

Ellák
Tésztásfül / Ellák Fri, 2016-10-14 17:49

Kedves Norbi06

A receptem szerint , olyan , hogy a 10. emeleten lakók , akik tehenet is tartanának, azaz házi tejből készítsék el ? :) Azért van a bolti tej , mert a 10.-en is azt használják csak ! Elkészíteni tudják , abból amihez hozzáférnek ! Mégis saját és finom !
Tisztelettel : Tésztásfül.

MacLeod78
MacLeod78 Sun, 2014-03-09 10:33

Elkészítettem. De nekem kb olyan 403 g lett. Fél kg házi túróból lecsepegtetés után csak 350 g lett. Házi friss tehén tejet használtam, és teavajat. Tojást nem tettem bele. Mi lehet a baj?

Ellák
Tésztásfül / Ellák Sun, 2014-03-09 10:59

A grammokban mért sajt igen jelentős kihozatalokat produkál. A túró , ha házi is , a fél kg a benne lévő szárazanyag , zsír tartalom, még igen sok tényező befolyásolja. A házi tejek is , rettentően nagy differenciákat mutatnak . A teheneknek laktációs görbéje van , a tej termelése esetén, ezt nevezik annak. A fiatal borjúknak az első időben , sűrűbb, táplálóbb tejet adnak , ami később felhígul, a borjú korával előre haladván. A biológiai laktáció , egyéni , és a tehenek takarmányozása is befolyásolja. Akkor még a túró készítése , módja , sorolhatnám. A tojás : átlagos súlya 60 g , ettől jóval nagyobbak is vannak . Aztán a grammban mért súly így eltérők lehetnek. Ha mindent recept szerint készít és a végtermék állaga , íze megfelelő, semmi probléma! Sokszor készítettem , nekem sem volt mindég olyan szép nagyok . Vásároltam házi tejet is , ami gyanúsan vizezett volt, sajnos. Szerettem volna segíteni, remélem kielégítő választ adtam rá!
Tisztelettel: Tésztásfül

Ellák
Tésztásfül / Ellák Fri, 2014-04-04 16:44

Szia MacLeodd78
Annyit tudok mondani , gyártás technológia , a tejek kezelése eléggé kötött. Házilag , talán változtatni az eszközökön lehet . Az anyagokban , ipari méretekben , mindenféle oltóanyagok használata. A házi sajtokat , többet kevesebbet lehet , az ízesítésen. Amennyire ismerem , a trappista sajt készítése már ősidők óta ,elmondás alapján, valamint a bemérések alapján készítették. Katharosz jóindulatú, ügyes , a technológián, anyagon, bármiben tud segíteni , tegyék meg !
A legjobb receptek , már volt olyan , nem is egy , úgy születtek , elrontották! :) A lehetőséget mindenkinek meg kell hagyni ! Őszintén bevallom , jómagam is ,régi könyvben találtam a receptet.
Köszönöm , hogy meghallgattál! Üdvözletem , Tésztásfül, Ellák

myldy
myldy Tue, 2014-02-18 09:52

Szeretném kipróbálni,ezt a remek receptet,csak előtte szretném tudni kb mennyi ideig kell cepegtetni?
Üdv Ildikó

Ellák
Tésztásfül / Ellák Tue, 2014-02-18 10:48

Tisztelt myldy,

Elárulom , nem szoktam sokáig . A többit , a belevalókkal, vissza kell tenni főzni. A tojással vigyázzon , mert azt csak , ha meghűlt, olyan kézhőmérsékletű, akkor keverem bele. Addig kicsöpög, a felesleget kézzel kinyomkodom, a szűrőgézen át.
A többit recept szerint.
Remélem kellemesen telik a gyors sajt gyártás!
Üdv. Tésztásfül

Ellák
Tésztásfül / Ellák Sun, 2014-02-16 21:43

Marcsika007

Nem csalódsz benne. Finom! Reszelve melegszendvicsre, tepsis receptek , amik reszelt sajtot ír , nem hagy cserben. :)
Üdvüzletem: Tésztásfül

Ellák
Tésztásfül / Ellák Sun, 2014-02-16 21:40

Szia,

Pontosan 682 g volt . Megmértem , mert sokan kérdezik. A készítése során az alapanyag , a tej , a túró, minősége is befolyásolja a sajt súlyát . Irányadó adat!
Köszönöm , hogy sajtot készítetek magatoknak , egészséges, adalékmentes ételeket.
Tisztelettel: Tésztásfül

szeag
Sz. Ági / szeag Mon, 2014-02-10 20:37

Ez csak házi tejjel és házi tejből készült túróval működik, igaz?
Pedig de kipróbálnám...

Ellák
Tésztásfül / Ellák Mon, 2014-02-10 21:47

Kedves szeag,

Működik a bolti , 3,5 %-os napi tejjel . A zsíros zacskós túró is jó , szintén bolti. A sovány tejek, túrók nem valami jók!
Üdvözlettel , Molnár Ellák , Tésztásfül

JucusH
Jucush / JucusH Sat, 2014-02-01 18:07

Gratulálok szuper a sajt. Ugyanezt a receptet már régen kaptam egy nagyon kedves baráttól, most próbáltam ki, gondoltam ha jól sikerül, holnap feltöltöm ide. Ránéztem az oldalra, és nyugtáztam, hogy már megelőztél. ;) Viszont a többieket buzdítom próbálják ki nem olyan ördöngösség, az íze már melegen is fantasztikus. Én megfeleztem az egyik felébe kaprot kevertem. Azt hiszem más ízekben is ki fogom próbálni.

Ellák
Tésztásfül / Ellák Sat, 2014-02-01 21:23

T. JucusH

Örömmel olvastam a soraid. Remek recept , valóban egyszerű. Régóta ismertem ezt a receptet. A technológiát jó betartani , mert akkor tartjuk a minőséget! Arra utalok , hogy ezek ősi receptek. Az ízesített házi sajtokat , kicsit másként szoktam készíteni. Sok receptet talál arra is, itt a NoSalty-n.
Jó egészséget és kísérletezgetést!
Molnár Ellák, alias : Tésztásfül.

300
tehéntúró 50 dkg
tej 1 l
vaj 6 dkg
tojás 1 db
szódabikarbóna 1 kk
1 kk