Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi túró és tejföl

Házi túró és tejföl
Házi túró és tejföl
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (34)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Cathy hamis túrógombóca juttatta eszembe, hogy tegyem fel a túró és tejföl házi elkészítését a mi oldalunkra is. Cathy nagyjából le is írta, de legyen itt pontosan. A piacomon persze lehet kapni házi túrót és tejfölt, de otthon is könnyen elkészíthetjük, nem nagy fáradtság. Pasztőrözetlen, házi friss tej kell hozzá, az is van a piacon.
3 l tejből körülbelül 35-40 dkg túró és 2 dl tejföl várható, persze a tej minőségétől függően.

hozzávalók / 4 adag

  • 3 l tej (friss, házi)

alapanyagok

tej
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet tiszta edénybe öntjük, tányérral vagy fedővel takarjuk. Én szélesszájú üvegedénybe altatom a tejet (abban, amelyikben a kovászos uborkát készítem nyáron). Az üvegben jól látszanak a folyamatok.
  2. 2 -3 nap alatt megalszik a tej. Némi gyakorlatot igényel annak helyes megítélése, mikor is van jól ’megaludva’ a tej, ezért jó az üvegedény használata, amelyben jól látjuk, hogy határozottan szétváltak a komponensek.
  3. Felülről lekanalazzuk a tejfölt.
  4. Az üveget egy nagyobb lábasba állítjuk, vizet öntünk mellé.
  5. Kis lángon lassan melegítjük. A fehérjék már 40 fokon kezdenek kicsapódni, denaturálódnak, a fontos tehát inkább az, hogy az egész tömeg jól átmelegedjen. Kézzel tapintva érezhető, hogy az üveg felső része is átmelegedett. Türelmesen, lassan! Óvatosan megkeverjük.
  6. Ritka szövésű szövetet terítünk a tésztaszűrőre, a szűrőt egy fazékra helyezzük, ráöntjük a jól átmelegedett, majd lehűtött aludttejet.
  7. Addig hagyjuk csöpögni, amíg csöpög. Akár  egy éjszakán át.
  8. A fazékban összegyűlő savót jól behűtve megisszuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 56
össznézettség: 175 536
elküldve: 33
receptkönyvben: 894
elkészítve: 23/35
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan nyitó, Dukan lépegető, Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – B vércsoport
mikor: mindig
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
fogás: egyéb fogás
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

túró és tejföl házilag, házi készítésű túró és tejföl, túró és tejföl készítése otthon

Hozzászólások (34)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nikkol30
nikkol30 Tue, 2015-06-09 12:53

azt had kérdezzem meg hogy én kecsketejből próbáltam de leszedtem a fölét és szinte a savó maradt csak benne miért? nagyon vastag volt a tejföl viszont a savóban szinte nem maradt semmi

Melcset
Melcset Tue, 2014-08-19 23:04

Elkészítettem! :) Tejautomatából vettem a tejet, de szerencsére felénk nagyon jó minőségű az onnan származó tej. A tejet felforraltam, mert fő a biztonság, de szerintem emiatt alig lett tejfölöm. 2,2 liter tejből 46 dkg túróm lett. Krémes, finom! Köszönöm!

Szotty
Szotty / Szotty Thu, 2013-11-21 15:48

Kedves Ildikó!
1 kérdésem lenne, Pihentetem ugye a tejet.. megalszik. Na most az audttej és a tejföl ugyan az? Mert ugye írod, hogy a tetejéről leszedjük a tejfölt. A tejföl más mint az aludttej? Tehát a pihentetés soran aludttej ÉS tejföl képződik? Mi a különbség? Mert a túróhoz az audttejet kell tovább melegíteni ha jól értem... tejföl meg teljesen külön van.. Remélem érted mit szeretnék kérdezni. :D :D Üdv Szotty

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Fri, 2013-11-22 10:03

Kedves Szotty!

A tej megalszik és aludttejet képez, amelynek felső, magas zsírtartalmú részét tejfölnek nevezzük, míg a maradék a lefölözött aludttej.
Üdv: Ildikó

vorsi0128
vorsi0128 Sun, 2013-08-11 18:33

Szia!

Kérdésem lenne!
A gyerkőc miatt a piacon veszem a tejet, melyhez ki van írva, hogy fogyasztás előtt fel kell forralni.

Itt a receptben nem írja, hogy fel kell forralni.

Felforraljam vagy nem kell?

Bárki válaszolhat:))

Köszönettel:

Orsi

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Mon, 2014-12-15 17:58

Kedves Orsi!

Nem forralom fel a tejet, ám a termelőnek kötelezően rá kell írni, hogy fogyasztás előtt felforralandó az ESETLEGESEN a tejben lévő kórokozók miatt. Amennyiben megbízható a termelő, akkor tudja, hogy nincs a tejben kórokozó és felesleges a forralás, amely a biológiai értéket jelentősen csökkenti.
Van olyan is, hogy valaki a nyers tejre érzékeny, egyedileg kell tehát dönteni.
Üdvözlettel: Ildikó

Ollocska
Ollocska / Ollocska Tue, 2012-12-18 00:51

Hulye kerdes: leszeditek a tejfolt, es a tejfolt kell tovabb melegiteni? Az aludtej eseteben kette valik es felemelkedik a tejfol (szeru) cucc, alul sargas-zoldes folyadek marad. Gondolom nem ezt a sargaszoldeset kell melegiteni, ugye?

nagyleila
nagyleila Sun, 2012-12-23 10:20

Szia Ollocska!
Remélem Ildikó nem haragszik meg, hogy beleszólok a receptjébe, csak látom rég járt itt, és én is ugyanígy készítem a túrót
Nem a tejfölt melegíted, azt leszeded és felhasználod bármilyen ételbe, az aludt tejet kell melegítened, lassan. A fehérje (túró) kicsapódik a savótól (ez a sárgás folyadék). Remélem tudtam segíteni :) Kellemes karácsonyt!

zante
zante Sat, 2012-12-01 09:39

Túró elkészítése nagyon egyszerű dolog.Házi tejet kell hozzá,mert a bolti tejek agyon vannak homogenizálva,és akkor nem fog ketté válni a zsír a savótól.A tejet felmelegítjük kb 36C .ra .Egy pohár nat kefirt öntünk bele.Elkeverjük,és langyos helyen érleljük.Ha megalvadt a tej,akkor lassan óvatosan felmelegítjük,és lehet is szűrni.A túró mennyisége a tej beltartalmi értékeitől függ.Nagyon fontos,hogy csak ellenőrzött minőségű tejből készüljön a túró.

hajnalka.ferencz
hajnalka.ferencz Mon, 2012-08-20 21:56

Én kb.egy hete készítettem először túrót,mert a szomszédunk megmondta a tutit.2liter friss házi tejet belerakom egy edénybe,elkezdem meg langyítani,nem forralni,csak langyítani.Mikor éppen csak langyos,a gázt elzárom alatta,majd 2-3 esetleg 4 evőkanál 20%-os ecetet keverek bele,egyenként.Fontos,h egyenként keverjük bele,mert akkor látjuk az állagát,h van-e még szükség a 4.evőkanál ecetre.Mikor belekevertem,a savó elválik,zöldes-sárgás lötty látható,és a túró egy csomóban van összeállva.Hagyom a savóban ki hülni,majd mehet a szűrőbe.Kész!Ja.és nem lesz savanyú ettől a 20%-os ecet mennyiségtől!

Fsly
Fsly Fri, 2012-09-14 17:35

Ha jól tudom, akkor amit te csináltál, azt ricotta túrónak hívják, és ebből lehet a házi sajtot készíteni úgy, hogy a sűrű szövésű anyagot összetekered rajta, és a kis "gombócot" valamivel lenyomatod, hogy összepréselődve kifolyjon belőle a fölösleges nedvesség. (ízesítés: mindenképpen só, a többi fakultatív) http://www.wiselady.hu/2010/05/snidlinges-hazisajt.html#axzz26QTunyNO
Én maradok az Ildikó által leírt hagyományos túrónál. A sajtot viszont így csinálom, ahogy az ajánlott oldalon írja Wise Lady.

robull
Robull / robull Fri, 2013-09-20 07:00

üdv:A Ricotta nem túró hanem sajt. Nem teker semmit mert a ricottához a savót is felhasználják újrafőzik. Hasonló mint a túró de nem túró hanem sajt. Maradjunk ennél.

angi68
angi68 / angi68 Thu, 2012-04-26 10:42

Este kiszedtem a szűrőből, isteni lett. Nem ez volt az utolsó, hogy ilyet csinálok.....

angi68
angi68 / angi68 Wed, 2012-04-25 15:33

Ma fogom leszedni a tejfölt, és melegíteni a túrót, majd csöpögteteni.... Kiíáncsi vagyok, bár én már házi sajtot is etettem a családdal, remélem ez is jó lesz. Vargabéles lesz belőle házi cérnametélttel... Hmmm alig várom már.

Torquemada
Torquemada Tue, 2011-05-17 03:23

Amatőr kérdés! nagyon bosszantanak a túró és tejföl árak, közelünkben van egy nagy tehenészet, ahol mindig kapni friss tejet, pasztőrözés nélkül. Ebből szeretnék készíteni.
Forralás nélkül rakjam meleg helyre?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2011-02-23 13:56

A házi tej vásárlásakor érdemes az eladótól megtudni, hogy nem e borjadzó a tehén, mert olyankor bizony nem jó a tej! A házi tehéntúrót, pedig tíz perc alatt el lehet készíteni: főni teszem a tejet, majd mikor kezdi, akkor beleteszek egy káciumtablettát összetörve, és egy kiskanál ecetet. Még 5 perc főzés, és lehet leszűrni. 1 literből, kb 35 dkg túró lesz.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-03-12 22:46

Tetszik a recept, de honnan veszek kálcium tablettát? és milyen ecetet 10 vagy 20%-osat?
Köszi a segítséget.
Szia

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-03-13 18:07

Kálciumot azt az első patikában, ecetet, pedig, amit a konyhában használsz... S kész, na persze az ecetet nem kell eltúlozni, ha erősebb, akkor természetesen kevesebbet.

Nacuska
Nacuska Wed, 2011-07-06 22:39

Kálcium tablettánál a simára, vagy a pezsgőtablettás megoldásra gondolsz?
mert nagyon kíváncsi vagyok erre a receptre :)

Sancho
Sancho Thu, 2011-07-07 09:32

Természetesen nem pezsgőkálciumra gondoltam. Csakis a sima jöhet számításba. Tehát: amikor kezd főni, bele egy kiskanál ecetet, meg egy széttört kálciumtablettát. Ennyi az egész.

Nacuska
Nacuska Fri, 2011-07-08 11:10

Szia!
Kipróbáltam, sajnos nem sikerült. Vagyis lett 1 literből kb 10 dkg túró szerű képződmény, de sajnos ízre nem finom.
Amire gondolok, hogy ilyen "vastehénből" vettem a tejet, tehát automatából, és tudom, h ott lefölözik rendesen.
Néha kicsit meg is kavartam, m féltem, h nagyon leég.
Aztán mikro nem jött össze még raktam bele plusz kálciumot, akkor több lett a túrós rész, de sajnos tleg 10 dkgnál több semmiképp nem...
Szerinted mit rontottam el?

Sancho
Sancho Fri, 2011-07-08 15:26

Jól gondolod, a tejen kell változtatni. Ha van lehetőség, akkor be kell szerzni házitejet, vagy nagyon zsírosat.

Pozitívforma
Pozitívforma Thu, 2012-02-23 10:50

Felforralni nem árt a tejet túró készítése előtt! Csak sajnos akkor utána még vissza kell hűteni és a többi már le van írva... 1,3-1,5%-os zsír tartalmú tej már bőségesen megfelel!

Sancho
Sancho Thu, 2012-02-23 10:56

Ott írtam le az elején. Az 1,5% os tejet pedig felejtse el. Minél zsírosabb, annál több túró lesz belőle. Higgye el, nem először készítem, s soha sem bolti tejből.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-01-23 16:22

a túró én nem igy csinálom.hanem:egy 5literes üveget tele öntök házi tejjel ,meleg helyre teszem.3-4 napmulva megalszik,le szedem a tejfölt róla, azután óvatosan bele öntöm egy fazékba.Lassu tüzön jól átforrósitom, /az ujjod bele dugod ,és éezed ha már jó forró.Azutánleveszem a tüzhelyről,és egy fedövel beboritom,és hagyom a kihülni és hidegen öntöm egy szüröbe és másnapig csöpögtetem
a túró sokkal finomabb és több is van belöle 1,15dkg.és 1/2 l.tejföl.és a túró szép darabor, nem morzsalékos.

vorsi0128
vorsi0128 Sun, 2013-08-11 18:40

KEdves Jutka!

Szeretném megkérdezni, hogy a tejet fel kell-e forralni előtte? Ahol veszem piacon a tejet, ott ki van írva hogy fogyasztás lőtt fel kell forralni. A túrókészítésnél is? Köszönöm válaszát!

Orsi

crazygirl26
crazygirl26 / crazygirl26 Thu, 2010-11-11 19:02

Jó a recept,de nálunk senki sem szereti a házi tejet.Egyszerűen maga a szag az,amitől iszonyodom.A párom,meg a lányaim pedig kipattognak a házi tejtől,túrótól.Így marad nekünk a bolti megoldás.

Lilla777
Lilla777 Wed, 2012-09-05 20:51

Kedves Crazygirl26!

Magam is azt gondoltam, hogy allergiás vagyok a házi tejre, de nem! A férjem nagy tejivó. Ő kínált házi tejjel (korábban a szagtól is kiütéseim lettek és bedagadtak a szemeim), félve kóstoltam. Elsőre feltűnt, hogy nincs kellemetlen szaga, később az is hogy nem ütött ki. Mint kiderült, a titok a tisztaságban van (lényegében). Ha tisztán tartják az állatot, akkor nincs az az iszonyú istállószaga a tejnek sem. Persze sok múlik azon is, hogy milyen évszak van és mit eszik a tehén, de ez már egy hosszabb történet... Én azóta rendszeresen iszom házi tejet és semmi bajom tőle.

420
tej 3 l