Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Háztáji csirkeleves

Háztáji csirkeleves
Háztáji csirkeleves
70 perc / előkészület: 10 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A falumban, ahol élek, szinte mindenki tart háziállatokat, köztük csirkéket, tyúkokat is a  baromfiudvarban. Azért szeretem a vidéki életet, mert itt a tyúk alól veszem ki a tojást, a kecske adja a tejet, meg persze a mai napig készítünk házi tejből túrót, és így tovább. Ezt a receptet rengetegszer készítjük, bátran mondhatom, hogy ez a család kedvenc levese. Az olajon kívül minden más megtalálható itthon, a zöldségek a kertben (rejtélyes módon télen is, bár akkor nem a kertben, de nem is a fagyasztóban), a tyúk (csirke) a baromfiudvarban, a fűszerek a fűszer- és gyógynövénykertben. Többféleképpen szoktam fűszerezni a levest, idénynek megfelelően, télen sincs nehéz dolgom, mert vannak olyan fűszerek, amik télen sem romlanak el, és persze mágikus személyiség lévén, egész évben takarítom be a fűszernövényeket. És ha mágia, akkor meg kell mondanom, hogy ebben a levesben kitűnően érvényesül a színek mágiája, mert minden tavaszi szín megtalálható benne, és a fűszerekről is jól tudjuk, hogy mágikus hatással bírnak. Nálunk, még mindig (és remélem sokáig) nagyon erőteljesek a népszokások, miszerint miután felbontottuk a csirkét, legelőször a mellét kell feldolgozni, mert az a legértékesebb része, és ugye a legfinomabb is, bár ezzel vitába szállnék. Ehhez a leveshez érdemes beszerezni a házi csirkét és a kertben termett zöldségeket, persze tudom, hogy ez egy városinak nagyobb erőfeszítést jelent, de miután egyszer kipróbáltuk a levest, többször nem kell mondani, mert úgyis ez lesz a kedvenc. Nem mondom, hogy rövid idő alatt el lehet készíteni, de egy gyakorlottházi aszzonynak vagy úrnak nem jelent nagy gondot a zöldségek feldarabolása, és pikk-pakkra megsül az egész. Én mindenképpen szeretném ajánlani a levest, márcsak azért is, mert tavasz van, és itt az ideje a kertészkedésnek, és ebből következően a sütés- főzésnek. Szerintem bátran kezdjék el azok is, akik nem gyakorlottak a konyhában, mert abszolút nem nehéz elkészíteni, és tényleg pikk-pakkra megvan.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Vasárnapi ebédnek ajánlom egy könnyű főétel mellé, mert bár nem túl laktató, de hajlamosak vagyunk sokat enni belőle.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az apróra vágott hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk.
  2. Rádobjuk a szeletekre vágott csirkemellet, és addig pároljuk, amíg levet nem ereszt.
  3. Beletesszük az apróra vágott petrezselymet és sárgarépát, majd a zöldborsót is.
  4. 10 percig pároljuk fedő alatt.
  5. Felöntjük vízzel, fűszerezzük.
  6. Addig főzzük, amíg meg nem puhulnak a zöldségek.
  • elkészítettem: 12 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 13 916
elküldve: 5
receptkönyvben: 182
elkészítve: 6/7
Facebookon megjelent: -

szakács

NapsütötteVidékünkön

Mióta szakács: 2011.11.22.
117 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
szezon: tavasz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

tárkonyos csirkeraguleves, tárkonyos csirke leves, tárkonyos ragu leves, csirkeleves, zöldséges csirke leves

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

216
csirkemell filé 50 dkg
napraforgó olaj 2 ek
vöröshagyma 1 kis fej
sárgarépa 10 dkg
petrezselyem 10 dkg
cukorborsó 15 dkg
víz 1.5 l
bors 0 ízlés szerint
tárkony 0 ízlés szerint
ételízesítő 0 ízlés szerint