Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hideg Litván Borscs

Hideg Litván Borscs
Hideg Litván Borscs
35 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Legyen ez az első igazi litván recept a Nosalty-n! A litvánok egyébként többféle képpen is készítik a borscsot (Kelet-Európában közkedvelt szláv egytálétel céklával, esetleg marhahússal), de ez a fajta kimondottan meleg nyári hónapokban készítendő, mivel leginkább akkor jutni hozzá a friss alapanyagokhoz. 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha a kefír elég sűrű és zsíros, akkor elegendő csak az bele, a joghurtot elhagyhatjuk. Ajánlatos kisuborkákkal elkészíteni, mivel azok aromásabbak a salátának való uborkánál. Céklabefőttel is készíthetjük, de csak ha nem túl ecetes! Ekkor kb. 0,5 liternyi lé mehet a leveshez. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Nagylyukú reszelőn reszeljük le az uborkát és a céklát.
  2. Vágjuk apróra a kaprot és a hagymát.
  3. Egy nagyobb lábasba beleöntjük a joghurtot és a kefírt, beletesszük az uborkát, céklát, kaprot, hagymát, ízlés szerint sózzuk.
  4. A megfőtt tojásokat vagy felvágjuk csíkokra (kétszer a tojásszeletelőn átmegyünk rajtuk) és beletesszük a kész borscsba, vagy pedig kettévágjuk őket,és külön-külön a tányérokba rakjuk.
  5. Egy evőkanálnyi tejföllel, valamint főtt (esetleg tört) burgonyával tálaljuk! Hidegen vagy langyosan fogyasszuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 788
elküldve: 7
receptkönyvben: 227
elkészítve: 13/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Boyar

Mióta szakács: 2011.01.25.
4 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: orosz
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

receptkategóriák

egyéb elnevezések

hideg litván céklaleves, litván borcs, kefíres céklaleves

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Erui
Erui Tue, 2013-08-06 18:20

Kedvenc recept lett, köszi szépen a feltöltést :D

cicamatrica
cicamatrica Sat, 2011-08-13 14:15

Kedves Boyar!

Fél évet töltöttem Litvániában és teljesen odavoltam ezért az ételért. Köszi a receptet.
Továbbá, ha esetleg le tudnád írni, hogy hogy kell készíteni azt a sajtszószos ropogós fűszeres pirított kenyércsíkokat (kb így tudom körbeírni), amit sörkorcsolyaként szoktak felszolgálni, nagyon megköszönném.

boyar
Boyar / boyar Sat, 2011-01-29 19:21

Kedves Eszter!
Örülök, hogy tetszik, valóban, ahogy nézegettem, ez az első olyan, aminek van némi kötődése a baltikumi konyhához, de remélem, nem az utolsó! Küldök még be majd más litván recepteket is a jövőben.
Bár az időjárás lenne olyan, hogy a piacokon tudjunk venni friss csemegeuborkát, kaprot!
További kellemes főzögetést-sütögetést kívánok!

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2011-01-29 18:51

Boyar! Isteni a recept! Éljen az első litván ételünk! :-)))
Eszter

515
kaukázusi kefir 10 dl
joghurt 5 dl
kígyóuborka 1 közepes db
tojás 5 db
cékla 0.5 kg
kapor 0 ízlés szerint
zöldhagyma 1 közepes db
0 ízlés szerint
burgonya 1 kg