Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hideg mézes dinnyeleves citromhabbal

Hideg mézes dinnyeleves citromhabbal
Hideg mézes dinnyeleves citromhabbal
30 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon-nagyon finom, a citromos habot nem szabad kihagyn, ez adja meg a pikans ízt. :)

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

1 adag kb. 375 kcal.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szegfűszeget és a fahéjat 2 dl vízben feltesszük főni, és amikor már csak 1 dl víz maradt, leszűrjük. (Ez kb. 8-10 perc.)
  2. A citromot alaposan megmossuk, a héját lereszeljük a levét kinyomjuk. Az előre megtisztított dinnyét összedaraboljuk nagyobb darabokra, kb. 4 evőkanálnyit szép apró kockákra vágunk, ráöntjük a fehérbort vagy a likőrt, majd hűtőbe tesszük.
  3. Felteszünk főni 6 dl vizet, beleöntjük a fűszeres levet, hozzáadjuk a mézet és ízlés szerint még cukrot ha kell, majd ha már forr, a feldarabolt dinnyét is. Picit megsózzuk, 3-4 percig forraljuk.
  4. Kikeverünk 2 dl tejszínt 2 dkg liszttel, ezzel besűrítjük a levest. Ízesítjük, beletesszük a citromlé felét, és forralunk egyet rajta, majd összeturmixoljuk. Beleteszórjuk a mentát, és kihűtjük.
  5. Amikor jól lehűlt a leves (kb. 3-4 óra), beletesszük a félretett, alkoholos dinnyekockákat a levével együtt.
  6. A maradék tejszínből kemény habot verünk, ebbe belekeverjük a reszelt citromhéjat és a megmaradt citrom levét, és a levest díszítjük vele.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 217
elküldve: 3
receptkönyvben: 161
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

doritol

Mióta szakács: 2011.01.26.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 15-30 perc
fogás: leves
diéta: tojásmentes
adag: 5 főre

egyéb elnevezések

sárgadinnye-krémleves, hideg sárgadinnye-leves

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Marokity Angéla
Marokity Angéla Wed, 2015-08-05 15:47

Nagyon finom ez a leves :) bár én kicsit leegyszerűsítettem a folyamatot (nem főztem meg a dinnyét, csak botmixerrel pürésítettem + a lisztet is kihagytam belőle) de így is mennyei lett. A citromos hab és a bor viszont kihagyhatatlan. Attól lesz igazán különleges :)

kisseszter79
Kiseszti / kisseszter79 Wed, 2012-07-11 11:22

Kedves Dóri,

Annyira lehet szeretni ezt a levest!
Mindenkinek meg kell kóstolnia, pontosan úgy elkészítve, ahogyan le van írva. Nagyon fincsik a "borba áztatott" dinnyekockák, és a citromos tejszín is kell hozzá. Igazán köszi a receptet!

doritol
doritol / doritol Wed, 2011-08-31 10:37

Kedves periscope!
Köszönöm a kedves hozzászólást, de próbáld is ki a levest, ígérem nem fogsz csalódni az ízében sem. Lehet zöld belű dinnyéből is csinálni, ebben az esetben nem sárga hanem zöld színű levest fogsz kapni:P :)
További szép napot!

275
szegfűszeg 6 db
fahéjrúd 1 db
citrom 1 db
sárgadinnye 80 dkg
fehérbor 50 ml
méz 6 dkg
cukor 1 ek
habtejszín 3 dl
finomliszt 2 dkg
menta 0 ízlés szerint
víz 8 dl
1 csipet