Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hideg savanyúság alaplé

Hideg savanyúság alaplé
Hideg savanyúság alaplé
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kiskertemben nem érik annyi zöldség egyszerre, hogy egyszerre tudjak eltenni nagyobb mennyiségű savanyúságot. Ezen segített egy volt vendéglátós ismerősöm. A hozzávalókat jól elkevertem, 2-3 üveg savanyúságot eltettem, s a maradék várta a később érő zöldségeimet.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vizet, ecetet, cukrot, sót alaposan teljes oldódásig összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk a nátrium-benzoátot és borkénport.
  3. A fertőtlenített üvegekbe az előkészített zöldségeket, fűszereket beletesszük, s az alaplével felöntjük, lezárjuk légmentesen, és a végleges helyére állítjuk.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 53
össznézettség: 19 193
elküldve: 0
receptkönyvben: 36
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Xibig

Mióta szakács: 2015.06.23.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
kategória: befőttek
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
szezon: nyár
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: télire
hasonló kategóriák: fűszerek házilag, befőtt, kompót

egyéb elnevezések

savanyúság lé, alaplé savanyúsághoz, házi savanyúság alaplé

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

chickikari
chickikari Thu, 2020-03-19 13:13

Mit hibáztam?
Sziasztok!
Sokszor hallottam már mézben, olajban, vagy épp ecetes lében eltett hagymáról fokhagymáról. Mivel magam is készítek néha friss savanyúságot, gondoltam kipróbálok egy szinte friss, majdnem ropogós, pár napig érlelt változatot. Tapasztalat híján úgy gondoltam, hogy mivel nem hónapokkal későbbre szánom, nem fontos dunsztolni. Vettem egy pár fej fokhagymát, megpucoltam, majd teleraktam vele egy befőttes üveget és adtam hozzá egy púpozott teáskanál tengeri sót. Majd leforráztam zubogó vízzel, csak arra ügyelve, hogy az üveg el ne pattanjon. Ezután két púpozott teáskanál mézet adtam a majdnem csordultig levő üvegbe és egy csapott teáskanál ascorbinsavat.
Tudom a C-vitaminnak annyi, de igazából a savanyú íz végett használtam.
Ezután lezártam a csavaros tetővel és sötét helyre, a spájzba tettem.

Három nap múlva gondoltam megnézem, és elővettem. Az első döbbenetes élmény az volt, hogy jó pár gerezd megzöldült. Penészről szó sem lehet, mert a sós, mézes, savas folyadék alatt állt az összes.
Amikor lecsavartam a tetejét, a folyadék egyötöde szénsavas buborékolás közepette kifutott.
De az illata korrekt, fokhagymás volt. Savanyú illata nincs, hisz nem ecettel, vagy citrommal savanyítottam. Az íze is normális, savanykás, fokhagymás volt.
Megkóstoltam az épp fehér színű fokhagymát és annak teljesen friss fokhagyma íze volt.
De, mivel jó néhány gerezd méregzöld színt öltött, a bizodalmam odalett.
Az ötleteket előre is köszönöm.
Üdv: chickikari

chickikari
chickikari Thu, 2020-03-19 15:07

Xibig / xibig! Kösz szépen!
Utána olvastam.
"a fokhagyma bezöldülése" keresésre, rengeteg találatot adott a Google.
Ezek szerint ehető, és ez nem is egy új dolog, csak nekem volt az.

167
víz 3 l
ecet 4 dl
cukor 50 dkg
20 dkg
nátrium-benzoát 2 kk
borkén 2 kávéskanál