Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hízott kacsamáj-terrine tokaji aszúzselével

Hízott kacsamáj-terrine tokaji aszúzselével
Hízott kacsamáj-terrine tokaji aszúzselével
45 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szerettem volna a kacsamájból valami igazán különleges előételt készíteni. Hosszas utánaolvasás és több receptből történő információból elkészítettem a saját verziómat, és isteni lett. Bátran ajánlom akár ünnepi asztalra is.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hízott kacsamájat hagyjuk egy kicsit kiengedni, majd apró darabokra vágva gondosan eltávolítunk belőle minden eret és hasonlót. Villával vagy kézzel szétnyomkodjuk egy műanyagdeszkán vagy üveglapon.
  2. A színes borsot, szegfűszeget, szegfűborsot és a fahéjat egy mozsárban finomra őröljük, és megfűszerezzük vele a májat. Közben sózzuk is ízlés szerint, és folyamatosan adagolva belegyúrjuk a borpárlatot (én tokaji tölgyfahordós aszútörköly-párlatot használtam, de konyak is kiváló bele) és az aszút vagy aszú-fordítást (én utóbbit preferálom általában, bár boltban nehezen beszerezhető).
  3. Ha kész, akkor vagy egy sous vide tasakba kanalazzuk a jól összedolgozott májat, és levákuumozzuk, vagy egy folpackba légmentesen becsavarjuk (ha kell, használjunk több réteget). Ezt 60-65 fokos vízbe helyezzük (használjunk a sütőbe helyezett lábast, ha nincs sous vide edényünk, abban is jól beállítható a hőfok, de a víznek már melegnek kell lenni, mikor belerakjuk). Max. 15 percig melegítjük, ha kiválnak a zsírcseppek a tasak szélére, akkor már jó.
  4. Jeges hideg vízben 5-10 perc alatt gyorsan visszahűtjük, közben a kivált zsírcseppeket visszamasszírozzuk a zacskón keresztül, hogy egyenletes legyen az állaga. Egy formaedényt folpackkal kibélelünk, és belekanalazzuk a májat, felülről megnyomkodjuk, a tetejét elsimítjuk, hogy mindenütt kitöltse légmentesen a formát. Olyan formát válasszunk, hogy minimum még 1 cm legyen a pereméig, hiszen rá fogjuk még önteni a zselét. Hűtőbe rakjuk, és 2 napig érleljük.
  5. Az első nap után, mikor a máj már keményre dermedt, 1-1,5 dl aszút felmelegítünk (a tál méretétől függ, amiben a máj van), és feloldunk benne kb. 7 g zselatint. Ha jól visszahűlt, de még folyós, ráöntjük a máj tetejére (kb. 1 cm vastag réteg, ami szépen is néz ki és szeleteléskor sem fog szétesni). Mehet vissza a hűtőbe.
  6. A 2. nap érlelés után a folpackkal óvatosan kiemeljük a májat a formából, és megfordítva a borzselével lefelé egy lapos tálra vagy kőlapra helyezzük a tálaláshoz. A tetejét pirított (de már kihűlt) szeletelt mandulával és mazsolával díszítjük. Pirítóssal, friss kovászolt cipóval isteni. Hozzá lila hagymát vagy édes paradicsomot fogyaszthatunk ízlés szerint. Természetesen egy pohár aszú sem hiányozhat kísérőként mellőle.
  • sütési hőfok: 60°C
  • tepsi mérete: 8x16 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 230
elküldve: 0
receptkönyvben: 3
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

NdeeDeville

Mióta szakács: 2020.04.12.
19 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
konyhatitkok: gourmet
alkalom: karácsonyi receptek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
kategória: sós krémek
mikor: ebéd, vacsora
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

aszús kacsamáj

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

126
kacsamáj 60 dkg
négyszínű bors 1 kávéskanál
1 kávéskanál
szegfűszeg 4 db
szegfűbors 0 ízlés szerint
fahéj 1 kávéskanál
édes fehérbor 0.5 dl
konyak 0.3 dl
édes fehérbor 1 dl
zselatin 7 g
mazsola 5 g
mandulapehely 5 g