Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hízott libamáj cserépedényben

Hízott libamáj cserépedényben
Hízott libamáj cserépedényben
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fejedelmi előétel, bár elég drága. Ne lepődjünk meg, ha nagyon összemegy, és sok zsírja lesz! De már a libazsíros kenyérért is megéri!
1 hét alatt el kell fogyasztani, ha megkezdjük.
Sok zsírt ereszt, de azt szépen le lehet szedegetni, és zsíroskenyérnek eltenni. Vagy ki-ki zsírral együtt szed a táljára, és együtt keni a májjal piritósra.

 

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Pirítós fehér kenyérre vagy toast kenyérre keni ki-ki a maga tányérjára szedett adagot. Lehet kitenni az asztalra olasz módon szárított olajos paradicsomot vagy friss koktélparadicsomot is. Édes fehérbor dukál mellé, és nem is akármilyen! Méltó párja a Tokaji és abból is többputtonyos, pincepenésszel és porral az üvegén.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Szedjük le a hártyát (ha van) és a zöldes foltokat (ha van) vágjuk ki. Szeleteljük fel a májat 2 cm-es szeletekre. Tegyük egy tálba, öntsük rá a tejet és még annyi vizet, hogy a folyadék éppen ellepje. Körkörösen mozgassuk meg az edényt, hogy a víz elkeveredjen a tejjel. Tegyük hűtőbe letakarva 12 órára.
  2. Ezután vegyük elő, öntsük le róla a folyadékot, és öntsük rá a tokaji bort. Kb. 30 percig hagyjuk állni benne. Többször forgassuk át, hogy a máj egyéb részeit is érje a bor. Ez idő alatt elkészülhetünk a sütéshez szükséges előkészületekkel.
  3. Kapcsoljuk be a sütőt melegedni. Készítsük el a fűszerkeveréket egy kis tálkában: a sót a borssal keverjük el. Ezután a többi fűszerrel.
  4. A májról öntsük le a bort (Ne igyuk meg, mert nyers májon volt!)
  5. A szeletek minden oldalát fűszerezzük be. Ezt úgy is megtehetjük, hogy soronként, ahogy beletesszük a cserépedénybe, minden sort megszórunk vele. Egyenletesen oszlassuk el. A májat jól nyomkodjuk le. Tegyünk rá tetőt.
  6. 1kg /1 óra sütés igénye van. Ezt az arányt ne lépjük túl!
  7. Hagyjuk kihűlni, majd 1-2 napra tegyük hűtőbe.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 21 743
elküldve: 1
receptkönyvben: 144
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

lolo

Mióta szakács: 2009.09.27.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatechnológia: hidegkonyha
alkalom: karácsonyi receptek, Márton-nap
nehézség: közepes
szezon: tél
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

cserépedényben sült libamáj, hízott libamáj-pástétom, foie d'oie, paté de foie d'oie, paté de foie d'oie cuit en terrine, tokajiban pácolt szerecsendiós hízott libamáj

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lolo
lolo / lolo Tue, 2012-01-03 20:46

Kedves Kérdezők! Ezer bocs, hogy csak most válaszolok! Hát én eddig még csak a régi fajta, gázos sütővel készítettem ezt a receptet. Azon kb. 3/4 lángon szoktam sütni. Elektromosnál hát...most csak saccolok kb.180-200. De ha valaki megcsinálta és van konkrét tippje köszönöm, hogy megírja!

lizabennet
lizabennet Fri, 2010-11-19 11:39

Szia lolo engem is erdekelne a jenais megoldas..egyebkent gratulalok ez a recept inycsiklando!

vkjudit
vkjudit Sat, 2010-11-13 13:55

szia,

Sajnos nincs cserépedényem. Azt szeretném kérdezni, hogy szerinted jénaiba megpróbálhatom elkészíteni. Hány fokon kell sütni?
Köszi a válaszod
Judit

383
libamáj 1 kg
tej 1 l
12 g
fekete bors 3 g
szerecsendió 1 csipet
fahéj 1 csipet
porcukor 1 csipet
desszertbor 2.5 dl