Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hodosi mézes

Hodosi mézes
Hodosi mézes
40 perc / előkészület: 25 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még augusztusban egy határszéli kis faluban, Hodoson (Szlovénia) jártunk a Szerek, porták fesztiválján, ahol az egyik háznál méhészkedés rejtelmeibe pillanthattunk be. Amíg Vili gazda a méhek titokzatos életéről mesélt, az édesanyja, Mária néni csodálatosan finom mézes puszedlivel kínált minket.

Az ő engedélyével teszem közzé ezt a nagyon puha, erdei virágmézzel készült süteményt, amit azóta többször is megsütöttem otthon. A titka a minőségi hozzávalókban (leginkább a finom erdei virágmézben) és abban rejlik, hogy nem szabad 15 percnél tovább sütni, mert kiszárad és kemény lesz. Ha finom, aromás, kézműves mézet használunk, nem kell hozzá egyáltalán fűszer, de ha csak "gyári" mézünk van, akkor fűszerezzük bátran. Kiadós és mutatós vendégváró sütemény.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Kiadós, finom vendégváró sütemény

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Vízgőz felett felmelegítjük a mézet és a vajat (vagy margarint). Mikor folyékonnyá vált az elegy, belekeverjük a szódabikarbónát.
  2. Egy nagyobb keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzákeverjük a porcukrot, a sót és a fűszereket (fahéj, szegfűszeg, csillagánizs.... ). Ez utóbbi el is hagyható, ha finom, aromás mézünk van.
  3. A lisztes keverékhez adjuk a vajas masszát, és jól összegyúrjuk, majd hagyjuk pihenni fél órát.
  4. Diónyi gombócokat készítünk a tésztából, a tetejüket egy szem mogyoróval díszítjük, és előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 15 perc alatt megsütjük. Ne tegyük közel egymáshoz a gombócokat, mert sütés közben megnőnek, kicsit elterülnek.
  5. Az eredeti recept szerint natúr, de bevonható csoki- vagy cukormázzal is, a mogyoró helyett használhatunk diót vagy aszalt gyümölcsöt is. Akárhogy is díszítsük, ha betartjuk a sütési időt, nagyon finom, puha mézesünk lesz.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 209
elküldve: 0
receptkönyvben: 22
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

giuliettalupa

Mióta szakács: 2019.07.13.
76 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, uzsonna
alkalom: húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tojásmentes
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Mária néni mézese, puha mézes puszi

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

karijuci
karijuci Fri, 2020-09-25 20:37

Ez biztosan nagyon finom, és van hozzá virágmézem is. Egyetlen kérdésem lenne: hány fokon kell sütni hagyományos sütőben?

giuliettalupa
giuliettalupa / giuliettalupa Sat, 2020-09-26 09:33

Szia, nekem is hagyományos sütőm van (még két tetőcserép is van a sütő alján) és 180 fokon sütöttem.
Remélem, minden oké lesz és jól fog sikerülni. Jó sütögetést!

karijuci
karijuci Sat, 2020-09-26 18:37

Köszönöm a gyors választ! Nekem is van tetőcserép a sütőm aljában. :-) Hamarosan ki fogom próbálni ezt a csemegét!

531
finomliszt 50 dkg
vaj 15 dkg
porcukor 15 dkg
virágméz 15 dkg
1 csipet
szódabikarbóna 1 teáskanál
törökmogyoró 5 dkg
fahéj 1 kávéskanál
csillagánizs 0 ízlés szerint