Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hókifli fehér mákkal töltve

Hókifli fehér mákkal töltve
Hókifli fehér mákkal töltve
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Én az ősőktől úgy tanultam a hókifli sütést, hogy semmi nem kell a liszthez, csak jó zsír, és jó tejföl, ha élesztőt sem teszünk bele még tovább eláll. (Lakodalmakba általában így sütik, volt szerencsém néhány falusi lagzis sütkérezésnél segédkezni.) A kedvencem, ahogy a nagynéném készítette: fehér mákkal töltve, ami egy kicist a dióhoz hasonló ízű, de mégis más. A képen két oldali. Néhány éve eszembe jutott, megpróbálok szerezni magot, és ültetni. Hááát, úgy néztek ránk a gazdaboltokban, mint valami zakkantra. Azután piacokon próbálkoztunk, és végül egy idős bácsitól sikerült néhány gubót szerezni. Így már két évben termett. Nagyon kicsi fejű, kisebb a hozama, mint a rendesnek, ezért nem igen termesztik. Interneten is próbáltam utánanézni, jókat nevetve, mert ilyeneket írtak: a fehér mák biztos még az éretlen mák, stb. Most már lapja is van, ahogy látom.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A szóráshoz

ajánlat

Karácsonyi sütinek vagy akár az adventre ünnepvárónak.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejfölből, ha lehet  házit használjunk, de mindenképpen csepegtessük le, ha bolti, ha házi, és morzsojuk rá az élesztőt. A lisztet a zsírral összedolgozzuk, hozzátesszük a tejfölt, és közepesen lágy tésztát gyúrunk.
  2. 1/2 órát pihentetjük, de hideg helyen akár többet is.
  3. Közben elkészítjük a tölteléket, a darált mákot leforrázzuk a vaníliás-cukros tejjel.
  4. Szép vékonyra nyújtva közepes szaggatóval kiszaggatjuk, töltjük, kiflikké formáljuk. Egy kicsit pihenhet a tepsiben is.
  5. Szép világosra sütjük.
  6. Még melegen vaníliás porcukorba hempergetjük, és tálcára rakjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 35 786
elküldve: 10
receptkönyvben: 212
elkészítve: 13/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Mucus

Mióta szakács: 2011.12.09.
11 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

fehér mákos hókifli, hókifli, mákos kifli

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lazarrozsa
lazarrozsa Mon, 2014-12-15 16:32

Csak most találtam rá erre a receptre, én hoztam Ausztriából fehér mákot, ki is fogom próbálni!

ribizli555
ribizli555 Sat, 2014-05-17 17:06

Közben elolvastam a bevezető folytatását és így a választ is megkaptam, bocs:)

ribizli555
ribizli555 Sat, 2014-05-17 17:03

Megértem közel 60 évet, de nem hallottam fehér mákról. Boltban lehet kapni? Köszi.

zsebi
zsebi Mon, 2013-01-14 16:59

Csak én vagyok vaksi? Nem látom mennyi zsír kell hozzá.

keller teri
Mucus / keller teri Fri, 2012-12-07 23:49

Szia!
15 dkg cukrot pici tejben felmelegíteni, és úgy összeállítani a mákkal. (ne legyen híg)- Ott fenn a tölteléknél látod!

1806
finomliszt 50 dkg
sertészsír 25 dkg
tejföl 2.5 dl
1 kk
élesztő 2 dkg
mák 20 dkg
cukor 15 dkg
tej 0.5 dl
vanília 1 db
sütésálló lekvár 20 dkg
porcukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag