Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Holland almás torta

Holland almás torta
Holland almás torta
105 perc / előkészület: 30 perc sütés: 75 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez is a Holland konyha egyik alapja. Aki már járt Hollandiában, az tudja, hogy ezt minden kávézóban lehet kapni, és hogy főleg télen isteni egy forró csoki kíséretében!

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

A mazsolát természetesen rumban is lehet áztatni. Van aki egy kis őrölt diót is tesz a töltelékbe - és a leghagyományosabb variációt írtam itt le...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mazsolát vízben áztatjuk, majd ha megszívta magát konyharuhával szárazra töröljük.
  2. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, sózzuk, hozzákeverjük a 75 g cukrot és a pici darabokra szelt vajat. 2 ek (jég)hideg víz hozzáadásával tésztát gyúrunk belőle. 
  3. A meggyúrt tésztát fóliába tekerve 1 órára a hűtőbe helyezzük.
  4. Közben az almát meghámozzuk és apró darabokra vágjuk. Egy nagy tálban összekeverjük az almát a maradék cukorral, fahéjjal, mazsolával és a citromlével. Letakarva szintén hűtőbe helyezzük.
  5. Sütőt 175 fokon előmelegítjük. Kivajazunk egy kb 25 cm átmérőjű tortaformát.
  6. A tészta 3/4-t 5 mm vastagságúra nyújtjuk és kibéleljük vele a tortaformát. A szélén legyen kb 3 cm magas "fala". Belekanalazzuk az almás tölteléket.
  7. A maradék tésztából rácsozatot készítünk a tetejére.
  8. Kb 75 perc alatt aranybarnára sütjük.
  9. Ha kész, megkenjük a tetejét a higított (vagy előmelegített) baracklekvárral és hagyjuk kihűlni.
  10. Porcukrozva vagy tejszínhabbal tálaljuk.

  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 854
elküldve: 17
receptkönyvben: 223
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Zsuzsci

Mióta szakács: 2010.06.16.
21 recept

receptjellemzők

konyha: holland
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

holland almás pite, torta almából, rácsos almatorta

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

baltighp
baltighp Thu, 2013-10-10 13:33

Nekem van egy jól bevált almáspite receptem, ami hasonlít ehhez. Viszont nagyon untam reszelni hozzá az almát. Kipróbáltam a te receptedet, igaz, kicsit variálva - a mazsola kimaradt, valahogy a baracklekvárt meg elfelejtettem a végén rákenni, de így is csodájára jártam - jártunk családostul. Nehéz volt dolgozni a tésztájával, de nálam ez annak a jele, hogy könnyű és finom a tészta. Volt aki megkóstolta, és kérdezte, hogy miből van ez az isteni krémes-zselés töltelék, nem hitte el, hogy csak cukor, alma, fahéj. Más meglátta, és azonnal az volt a kérdés, hogy hol vettük...szóval köszönöm a receptet, imádtuk, még sokszor meg meg fogom sütni! Kíváncsi vagyok ez milyen lenne, ha cseresznyével kombinálnám az almát - a saját pitémnél ez nagyon bevált.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2012-11-05 11:53

Oh appeltaart, nagyon szeretem. Ha anyósoméknál vagyunk látogatóba, mindig megragadom az alkalmat, hogy meglepjem magam egy kicsi szelettel. Ha lemegy a pepernoten és speculaas szezon, azonnal ki fogom próbálni. Ha annyira finom, mint amilyen gusztusos a kép alapján, akkor csak jó lehet. Köszönöm a receptet. Szép napot!

426
mazsola 150 g
finomliszt 250 g
cukor 100 g
vaj 150 g
alma 750 g
citromlé 1 ek
fahéj 2 tk
sárgabaracklekvár 2 ek
1 csipet
porcukor 1 ek
víz 2 ek
vaj 1 ek