Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hosszú kelesztésű bagett

Hosszú kelesztésű bagett
Hosszú kelesztésű bagett
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A receptet ahol találtam, már nagyon régen elmentettem, de mindig féltem kipróbálni, hogy biztosan nagyon macerás. Csak egyszer kellett nekidurálnom magam, rájöttem, hogy egyáltalán nem macerás, és hogy olyan finom a végeredmény, hogy a család minden nap ezt követelné. 
Ropogós kérgű, puha, picit nedves bélzetű péksütemény az eredmény, házi kencékkel, de sima vajjal is isteni, tényleg!
Ne riasszon meg senkit a hosszabb kelesztés, este kb. 10 perc alatt kész vagyok, másnap csak bagett formára vágom, és sütöm.
Ízesíteni is lehet, de én csak így, kenyér ízűen szeretem a legjobban.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Kezdőknek és haladóknak. Péksüti imádóknak kötelező.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet kimérjük egy tálba. (Volt már, hogy vegyesen használtam BL55 és BL80-as liszteket, úgy is jó lett a végeredmény.) Belemérjük a sót, elkeverjük. Belemérjük az élesztőt is, elkeverjük.
  2. Hozzáadjuk a vizet. (Az erdeti recept jeges vizet ír, de én soha nem úgy csináltam, egyszerűen nem volt otthon épp jég, így csak sima hideg vízzel dolgoztam.) A száraz hozzávalóka szépen összekeverjük a vízzel. Akkor jó, ha az edény aljára még odaragad, de az edény oldalától elválik. (Ez tényleg így lesz, ahogy az eredeti recept is írja. Én a robotgép spiráljával szoktam összedolgozni a tésztát.)
  3. Letakarjuk, és hűvös helyre tesszük. (Nekem még soha nem volt reggel annyi időm, hogy megvájram, amíg szobahőmérsékletű lesz a hűtő után, de az eredeti receptben a hűtőben kell tárolni. Ilyenkor lassan dolgoznak az élesztő gombák, és ettől lesz finom, ropogós a héja.) Legalább12 órát kelesztjük.
  4. Reggel kivesszük, és lisztezett felületre borítjuk. A tészta szétterül a deszkán. Bagett adagokat vágunk le belőle, és sütőpapíros tepsire tesszük. Ha nagyon ragad, kicsit lisztezzük be a kezünk, de nem kell nagyon, ne legyen lisztes a bagett teteje. 
  5. Sütőben sütjük úgy, hogy a sütő aljában egy vizes edénykét teszünk. Rövid idegi sütjük, míg a teteje szép kenyérszínű lesz. Nem szabad túlsütni, mert megkeményedik a héja, bár attól még finom.

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 4 981
elküldve: 0
receptkönyvben: 142
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

margaretta

Mióta szakács: 2011.06.28.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

péksütemény, ciabatta, bagett

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bpvales
bpvales Wed, 2011-07-20 10:47

Tegnap előkészítettem, ma reggel megsütöttem, és nagyon jó lett. :) Vajjal, retekkel isteni!

Clear
Clear Wed, 2011-07-20 00:11

 
Ha az eredeti recept jeges vizet és hűtőt ír, akkor ez a Pain a l'Ancienne - a késleltetett kelesztés - módszere. Olvass utána, ha van időd!
Egyébként érdemes lenne kipróbálnod úgy is, hogy pontosan követed az eredeti utasításokat. Egészen más ízű kenyeret fogsz kapni.

margaretta
margaretta / margaretta Wed, 2011-07-20 09:08

Igen, Pákosztos macskánál (http://pakosztos.blogspot.com/2008/06/pain-lancienne.html) találtam a receptet, ha valaki az autentikusat szeretné kipróbálni. Biztos, hogy úgy még jobb. Nálunk valahogy mindig úgy alakul, hogy ha a férjem megkívánja ezt a fajta péksüteményt, semmi türelme várni, még az is nehezére esik, hogy egy éjszakát és délelőttöt várjon, így esélyem sincs, hogy igazán késleltetett kelesztéssel készítsem.:)

690
kenyérliszt BL80 760 g
16 g
instant élesztő 5.5 g
víz 550 ml