Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hot cross bun - az angol húsvéti zsemle

Hot cross bun - az angol húsvéti zsemle
Hot cross bun - az angol húsvéti zsemle
75 perc / előkészület: 60 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az Egyesült Királyság leghíresebb húsvéti hagyománya minden bizonnyal a hot bross bun sütése. Ezeket a csodálatosan fűszeres illatú, csillogó mázas, édes kis zsemléket a britek Nagypénteken fogyasztják, ezzel a nagyzolással ünnepelve meg a böjti időszak végét. Az ártalmatlan kis pékcsodák ugyanis mindenféle földi jóval készülnek: vaj, aszalt gyümölcsök, fahéj és citromhéj egyaránt kerül beléjük, és ez csak az alaprecept. Ennek ellenére egyáltalán nem tömény a végeredmény, ám egy jó félnapot rá kell szánnunk, ha el szeretnénk készíteni. Az angol elnevezést adó kereszt-díszítés a legenda szerint Krisztus kereszthalálát jelképezi, míg régi babonák szerint, ha felakasztunk egy-egy ilyen zsemlécskét a konyhában, az megóv minket a tűzesetektől, és biztosítja, hogy mindig sikerüljön a kenyerünk.

 

hozzávalók / 6 adag

a tészta

a tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet egy kis lábasban felmelegítjük, majd lehúzzuk a tűzről. Hozzáadjuk a vajat és alaposan elkeverjük, majd félretesszük, és megvárjuk, míg szobahőmérsékletűre hűl.
  2. Közben egy tálban összekeverjük a lisztet, a nádcukrot, az élesztőt és a sót. A halom közepébe krátert fúrunk, és ide beleöntjük a vajas tejet, majd utána küldünk egy tojást is.
  3. Kézzel lágy tésztát gyúrunk belőle, majd belisztezett nyújtódeszkára átpakoljuk a tésztát, és fényes-feszesre dagasztjuk 10-15 perc alatt.
  4. Amikor késznek ítéljük, kiolajozott tálba helyezzük a tésztagombócot. A tetejét is megkenjük egy kevés olajat, majd fóliával lefedjük, és hagyjuk a duplájára kelni.
  5. A gyönyörűen megkelt tésztánkat ezután visszapakoljuk a belisztezett felületre. Belekeverünk 50 gramm aszalt gyümölcsöt, egy kezeletlen citrom lereszelt héját, valamint ízlés szerint fahéjat, és az egészet alaposan eldolgozzuk a tésztában.
  6. A tésztát visszatesszük a kiolajozott edénybe, és a már ismert olajozós-fóliázós módszerrel befedjük, és újabb egy órát kelesztjük.
  7. A kész tésztát ezután 15-16 felé osztjuk, és kis gombócokat formázunk belőle. Újabb egy órát kelesztjük, ezúttal azonban csak tiszta konyharuhával fedjük le.
  8. Közben vízből és lisztből bevonó-sűrűségű krémet csinálunk, amit aztán habzsákba (vagy annak hiányában pl. ikeás frissentartózsákba) töltünk. Ebből lesz majd a névadó kereszt - de helyette akár egyszerű vajas tésztát is használhatunk, ha épp maradt valamiből. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  9. A harmadszorra is megkelt zsemléket óvatosan átpakoljuk sütőpapírral bélelt gáztepsikre (vagy keleszthetjük eleve ezen őket), majd a lisztes-vizes mázzal ügyesen kereszteket rajzolunk rájuk.
  10. A megkeresztelt zsemléket az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Közben egy kis tálkában összekeverünk baracklekvárt és mézet 1:1 arányban. A kisült zsemléket azon melegében bekenjük ezzel a mázzal, és így hagyjuk kihűlni őket.
  11. Magukban fogyasztva, kakaó vagy tej mellé, vajjal megkenve egyaránt csodálatosak ezek a kis zsemlék, úgyhogy jó étvágyat hozzájuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 180
elküldve: 1
receptkönyvben: 46
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

roskapetra

Mióta szakács: 2015.09.20.
102 recept

receptjellemzők

konyha: angol
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

hot cross bun, keresztes zsemle, édes angol zsemle, angol húsvéti zsemle

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

557
tej 3 dl
vaj 50 g
finomliszt 50 dkg
1 tk
nádcukor 70 g
instant élesztő 1 tasak
tojás 1 db
mazsola 50 g
citromhéj 1 citromból nyert
fahéj 0 ízlés szerint
víz 2 ek
finomliszt 4 ek
sárgabaracklekvár 2 ek
méz 2 ek