Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hotburger

Hotburger
Hotburger
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem vagyok az  a hamburgeres fajta. Nem sznobságból, volt idő, mikor heti három simán lecsusszant, csak hát változnak a dolgok, az ízlés is. Rossz dolognak viszont egyáltalán nem mondanám. Ahogy a hot-dogot sem. Pedig volt már szerencsém néhány penetra darabhoz. A legrosszabbat mindkettőből születési helyükön ettem, a tavaly nyári rabszolgasors után jól megérdemelt utazgatásom alatt. A legpocsékabb hamburgeremet egy útszéli büfében tették elém a Grand Canyon közelében, és ami a vicc az egészben, hogy csak 1 dollárral volt olcsóbb, mint a győztes, valaha volt legjobb, a San Francisco-i Zuni Caféban. Leghorrorisztikusabb hot-dog élményem New Yorkban volt, mentségére legyen mondva, hogy experimentális jelleggel kóstoltam meg, nem számítottam sokkal jobbra, és összesen 99 centembe fájt. A legjobb viszont a Sziget fesztiválon jött velem szembe, hajnali 4 órakor, három végigugrált koncert, és jó pár fröccs után - bár az a sanda gyanúm, hogy nem a kulinária csúcsa volt, csak az esett a legjobban.

Mindegy is, lényeg a lényeg: rosszul csókolózni nem lehet, csak rossz partnerrel hozott össze a véletlen, és rossz étel sincs, csak silány alapanyagból elkészített, összecsapott munka. Szóval ha valaki úgy gondolja, nem szereti a hamburgert, vagy a hot-dogot, akkor álljon neki ő maga, és szánja rá az időt, alapanyagot - garantáltan nem bánja meg. Nem állítom, hogy ez itt a valaha volt legjobb hamburger, de azt igen, hogy a legjobb, amit hot-dog formában kóstoltál :)

Ha pedig máshogy szeretnétek csinálni, csak hajrá: nagyon kozmopolita étel, mindenféle változtatást eltűr. Ha magunk készítjük a zsömlét, húspogácsát, és ipari szószok helyett friss zöldséget, vagy házi majonézt/ketchupot használunk, tuti finom és egészséges vacsink lesz, aminek többé semmi köze a gyorsételekhez.

hozzávalók / 8 adag

A húshoz

Zsemléhez

A kenéshez, szóráshoz

A sütéshez

Összeállításhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kilfik elkészítése: A tejet meglangyosítjuk, hozzátesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk, hogy felfusson.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olajat, a tojást és az írót. Megvárjuk, míg az élesztő felfut. 
  3. Ha kész, a tálban lévő anyagokat elkezdjük összedolgozni, és fokozatosan öntjük hozzá az élesztős tejet. Puha, rugalmas tésztává dolgozzuk össze úgy, hogy lehetőleg hosszúkás formát kapjunk, mintha veknit készítenénk.
  4. A tetejét kicsit meglisztezzük, letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.
  5. Ha megkelt, 8 egyforma, hosszúkás darabra vágjuk, és kicsit még nyújtjuk, hogy kifliforma legyen. Figyelem, nem kell meghajlítani!
  6. Lekenjük őket a felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
  7. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
  8. A húspogácsa elkészítése: A húst ledaráljuk, vagy szépen nézünk a hentesre, és megkérjük, hogy darálja le nekünk. Ha kapunk faggyús szegyet, az a tökéletes, ha nem, akkor szalonnával pótoljuk a zsírosságot (különben száraz lesz a húspogácsánk).
  9. A hagymát vágjuk nagyon finomra, tegyük a húshoz a tojással, fűszerekkel, és parmezánnal együtt.
  10. Dolgozzuk jól össze, és tegyük a hűtőbe fél órára.
  11. Formázzunk belőle téglalap alakú húspogácsákat, és hevített serpenyőben, a vaj és olívaolaj keverékén kis lángon, óvatosan süssük át. Egy pogácsának kb. 10-15 perc kell, attól függően, hogy milyen vastagra készítettük, és hogy mennyire szeretnénk átsütni. Ha kész, hagyjuk állni 5 pecig.
  12. Összeállítás: A kihűlt kifliket vágjuk ketté, tegyünk bele egy húst, rá egy szelet sajtot, és ízlés szerint pakoljunk bele a salátából, hagymából.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 249
elküldve: 6
receptkönyvben: 562
elkészítve: 7/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: húsételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

hamburger hot-dog formában, hot-dog formájú hamburger

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bandipapa
Bandipapa / Bandipapa Mon, 2013-01-21 12:58

Kedves Dakota!
Azért szeretem ezt a fórumot mert mindig tanul valamit az ember. Én pl. most jöttem rá miért lett az én hamburger próbálkozásom olyan mint a csizmatalp: száraz, sovány húsból (női elnyomás hatására) sütöttem a húspogácsát.
Nagyon ott van a toppon a recept ! Tuti "nekifutok" az elkészítésnek!
Ui. Úgy jártál a Hamburgerrel mint én a Pizzával: életem legrosszabb Pizzáját Pisában ettem! A legfinomabbat meg itthon, a párom süti ! fantasztikus receptjei vannak.
Hobbi szakács üdvözlettel : Bandipapa

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2013-01-21 13:14

Kedves Bandipapa,
Bizony-bizony, a hamburger nem véletlenül kívánja a marhahúst, ráadásul nem is túl sovány fajtát. :) Próbáld meg egyszer így, és hidd el, finom és szaftos lesz a végeredmény. A női elnyomóknak pedig üzenem (minden tisztelettel, hisz magam is az vagyok) hogy 2 havonta egyszer simán belefér egy jó, szaftos hamburger :)
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

726
salottahagyma 1 db
tojás 1 db
parmezán sajt 5 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 1 kávéskanál
köménymag 1 kávéskanál
darált sertéshús 80 dkg
tej 1.5 dl
cukor 1 ek
tojás 1 db
író 1 dl
2 kk
finomliszt 50 dkg
élesztő 2 dkg
napraforgó olaj 5 ek
tojás 1 db
szezámmag 1 ek
olívaolaj 4 ek
vaj 4 ek
jégsaláta 8 közepes db
paradicsom 2 db
lila hagyma 1 kis fej
cheddar sajt 80 g
csemegeuborka 3 közepes db