Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Humusz

Humusz
Humusz
25 perc / előkészület: 5 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (46)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Legegyszerűbben különféle hámozott, szeletelt, nyers zöldségekkel együtt kínálom.
Szendvicsekben krémként, vagy pitában hússal és friss salátával, de akár tortilla chips-szel "kikanalazva" is isteni!

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csicseriborsót legalább egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, de még jobb, ha 2-3 napon kersztül hagyjuk a csírázást megindulni.
    (Ha ezt a módot választjuk, akkor minden nap leöntjük az áztatólevet és mielőtt friss vizet tennénk rá, átmossuk a csicseriborsót.)
  2. A beáztatott borsót annyi vízzel tesszük fel főni, hogy épp ellepje.
  3. Sóval és a fekete köménnyel együtt kb. 20 perc alatt puhára főzzük.
  4. A tűzről levéve hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd az összes többi hozzávalóval együtt pépesre turmixoljuk.
    Ha túl sűrű lenne az állaga, akkor némi vízzel krémes állagúra hígítjuk.
  5. Tálaláskor egy tányérra halmozzuk. Olívaolajat csorgatunk rá és megszórjuk némi pirospaprikával.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 21
össznézettség: 331 797
elküldve: 37
receptkönyvben: 1 316
elkészítve: 110/126
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
fogás: egyéb fogás
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós krémek
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: zsidó
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

Hummusz, csicseriborsókrém

Hozzászólások (46)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

peeety
peeety Thu, 2016-03-10 18:19

Éncsak most regisztráltam és ezt a receptet kb 5 éve használom.
Viszont elsőnek pont a mai napon használtam a citromlé pontos adagját. Így egy kicsit savanyú lett, de nem baj. Ja és pont ma nem tettem bele fokhagymát, mert akkor nem lehet napközben enni, ha emberekkel kell találkozni.
A recept szupr és jó. Köszönöm, hogy megtalálhattam. :)
Peti.

Zildinyo
Zildinyo / Zildinyo Sat, 2015-04-04 18:43

Kedves ze(n)derta!
Nagyon finom a recept, ma elkészítettem. :)
Viszont nincs véletlenül összecserélve a főzővíz és az olivaolaj aránya? Én mindenesetre diétásabb verzióval (2 ek. olaj) csináltam, nem 2 dl-rel :)
Üdv,
Zildinyo

nunu
nunu Mon, 2012-11-26 19:27

Sziasztok! A kerdes, mennyi ideig all el a humusz? Illetve fagyasztani lehet?

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Thu, 2012-08-16 15:17

Kedves Toma!
Meg sohasem ettem humuszt, de meg tahinit sem. Mindazonaltal annyira vonzott a recept, hogy egybol nekiestem mindegyiknek :) A humuszhoz csak fel citrom levet tettem es nagyon keves olivaolajat, gondolom ez mar csak izles kerdese. Nagyon finom, koszi a receptet!
Tovabbi szep napot: Chococat

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-03-20 01:41

Mi az a tahini???????? Bocs ha valaki már feltette ezt a kérdést, de nem volt időm minden hozzászólást elolvasni! Zs.

zederta
ze(n)derta / zederta Sun, 2011-03-20 12:51

kedves Zsuzsa! a tahini pirított szezámmagból készült krém.
a linkre kattintva Te is megismerkedhetsz az elkészítésével.
további jó sütés-főzést!
üdv,
toma

mesetó
meseto / mesetó Sat, 2011-02-19 21:23

Na, én ma csináltam, de emlékezetből, úgyhogy nem teljesen ugyanígy.
Még csütörtök este beáztattam a csicseriborsót, péntek reggel átöblítetem és új vizet tettem rá, majd este megfőztem a szokott módon: forrás után teszek bele sót, befedem, 80 fokra veszem vissza a tűzhelyet és beállítom, hogy 20 perc múlva kapcsoljon ki. Egy öreg gyatra turmixom van (de kedves darab, nem akarom kidobni), ebbe belecsavartam egy fél citrom levét, hozzáraktam 3 evőkanál tahinit (ázsiai boltból, a Blahánál), és összekevertem, majd kb. 3 dl-nyi főtt borsót raktam bele (hogy a gép ne rokkanjon bele), meg 5 kanál főzőlevet. Sajnos ezt nem bírta a gép, úgyhogy folyamatosan kanalaztam még a főzőléből, a végén lett az 20 kanál is. Így már elindult a turmix lapátja. A szép világos krémbe még hintettem 1-1 késhegynyit az őrölt korianderből és a kardamomból, amit a boltban javasoltak a humuszhoz. Valami olyan isteni ízű lett a végeredmény, hogy biztosan felkerül az "állandóan kell lennie itthon" listára az összes hozzávaló. A tahinit (ha a mostani elfogy, húzós volt az ára, 1200 Ft a 400 g-os kisebbik doboz) majd legyártom itthon (a nosalty megadja a receptet az alapanyagok között). Valahol azt olvastam, hogy a humuszba nem is kell fokhagyma, úgyhogy nem tettem bele, de nem is hiányzik belőle, így tudok vinni belőle munkába is.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-02-04 19:41

Nagyon finom!
Igaz, én előbb áztattam be a borsót, minthogy vettem volna fűszereket, és persze, hogy tahinit sehol nem kaptam.:( :) Lehet azt valamivel helyettesíteni?
Amúgy elkészített anélkül, egy kis feketeborssal, jó sok fokhagymával. Tálaltam mellé karikára vágott lilahagymát és szalámit. A párom erős pistával ette:) Mindenkinek nagyon bejött:D

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-01-23 23:11

Nagyon finom! Mióta először ettem, azóta "álmodozom" róla. Nagyon jó kissé megpirított pitával kimártogatni:)

4999
4999 Fri, 2010-12-17 12:17

Sziasztok!

Többen kérdezték, hogy hol lehet fekete köményt venni. Én a Reálban vettem. Mostanában a legtöbb Reálban van egy külön polc, ahol ilyen különleges fűszerek kapnak helyet, (sőt, ahová én járok, ott még egy külön füzet is ki van téve, ahová beírhatod mit szeretnél a polcon látni.) Én ott vettem római köményt is, meg még sok egyéb dolgot. Tahinit azonban nem találtam, így azt egy keleti fűszereket árusító boltból vettem (Debrecenben) (itt egyébként midnen előzőleg említett fűszer is megtalálható)

zederta
ze(n)derta / zederta Fri, 2010-12-17 14:26

kedves Hozzászóló!
köszönöm az információt a többiek nevében is.
kellemes Karácsonyt kívánok!
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-11-24 14:35

Üdv
Én úgy tudtam eddig hogy a hummusz Libanoni étel. Libanoni éttermek elég elterjedtek, (csak Magyarországon még nem), és mindegyiknak az étlapján szerepel. Izrael és Libanon határosak, innen lehet az átfedés. Én Hummuszt ettem már Luandában, Bukarestben és Ankarában is. Nagyon finom pitával és bárányhúsból készült sültekkel, arabos fűszerezéssel. Most gyártom éppen házilag...

zederta
ze(n)derta / zederta Wed, 2010-11-24 22:16

kedves Attis!
ez is olyan kérdés, minthogy a rétes vajon magyar vagy osztrák sütemény... ha innen nézem sárga, ha onnan nézem, villamos ;-)
a lényeg, hogy nagyon finom és egészséges étek! remélem jól sikerült a hazai gyártmány ;-)
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-10-22 11:04

Hol Lehet feketeköményt kapni? Csak olaj formában látom hírdetni. Gondolom por alakban kell a receptbe.

zederta
ze(n)derta / zederta Sat, 2010-10-23 09:28

kedves György!
ha jól emlkészem, akkor én egy arab fűszerboltban vásároltam. egyébként egészben, és én daráltam meg kávédarálón.
remélem találsz majd!
üdv,
toma

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2010-09-23 11:17

Paulnak üzenem, hogy eddigi legjobb hummuszomat (vagy humuszomat vagy hummus-omat - kinek hogy tetszik) izraeli "importként" ettem, egy barátom hozta, aki a zsidó rokonait látogatta. Nekem ez elég bizonyíték ahhoz, hogy a hummusz része a zsidó étkezési szokásoknak és punktum.
Ő egyébként egy öntetféleséget is hozott hozzá, ami olajban elkevert, sajnos felismerhetetlenül apróra darabolt zöldségekből (paprika?) és fűszerekből állt és csodás volt a hummuszra öntve. Felmelegített pitával kitörölgettük egy tálból, épp úgy, ahogy a barátom minden nap ezt reggelizte Izraelben. Máig számban az íze, fantasztikus.

kridosi
kridosi Fri, 2010-09-10 18:35

Kedves zederta!

megcsináltam egy napos és 2-3 napos áztatással is. nagyon bejött. még ez előtt soha nem ettem humuszt, de jobb később mint soha. :) ja és nem bántam meg. köszi a receptet.

davila
davila Mon, 2010-08-23 23:33

ja, és a lányeg! A tahinit és a feketeköményt vidéken vajon hol lehet beszerezni? Cora, Tesco? Vmelyikben esetleg?

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2010-08-26 20:28

kedves Davila!
bevallom még konzerv csicseriborsóból nem készítettem ezt a receptet, de mivel a konzervet én már rögtön tálalom, így gondolom egyáltalán nincs szükség további főzésre.
ami a feketeköményt illeti. abszolút helyettesíthető. a távolkeleti ízvilágban a római kömény használata jelentős, szóval nyugodtan készítheted azzal is.
további jó sütés főzést!
üdv,
toma

davila
davila Mon, 2010-08-23 23:32

Nagyon szimpatikus a recept, kérdésem, h. ha konzerv csicseriborsóval készítem, akkor ugye nincsen szükség áztatásra (s talán a főzési idő is lerövidül)?

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-08-23 23:42

Kedves Davila! Bocs, hogy én válaszolok, csak megláttam a kérdést. Nem kell beáztatni a konzervcsicseriborsót! A főzési idő lerövidülésére nem esküdnék meg azonban. A tahinivel könnyebb dolgod van, itt a recept, bár az alapanyagoknál van feltüntetve: http://www.nosalty.hu/tahini_alapanyag_712 Én nem láttam még feketeköményt se Corában, se Tescoban. A Tescoban római köményt lehet kapni az idegen népek konyhájánál, indiai csomagolásban, mint a madras curryt és stb-it. Feketekömény az a Culinárisban, vagy Ázsia Bt-ben Budapesten van, sajnos. Azért reméljük, valaki tud segíteni, és vidéken is van! Esetleg valami bioboltban érdeklődj, hátha szereznek be! A legjobbakat: Mrs Smith

Hajncus
Hajncus Mon, 2010-03-22 20:55

Sziasztok, én is megcsináltam a hummust, és nagyon finom lett, bár a többi családtagom kicsit sokallta a római kömény ízét, kb. 3/4 teáskanállal tettem bele, a fent említett mennyiségekhez, és tényleg eléggé dominált az íze. A recept ettől függetlenül jó, tényleg olyan mint az eredeti!
Szóval mindenki bánjon óvatosan a római köménnyel!
Üdv:H

zederta
ze(n)derta / zederta Tue, 2010-03-23 11:26

kedves Hajncus!
köszönöm szépen az elismerő szavakat. a római köménnyel már csak így van: vagy szereti valaki az ízét, vagy ki nem állhatja...
a fűszerek mennyiségét mindenki nyugodtan változtathatja ízlése szerint.
további jó sütés-főzést!
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-01-28 18:14

Én úgy tudom, h a csicseriborsót minimum másfél órát kell főzni, különben nyers, kemény marad...

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2009-10-13 18:58

Nem tudtam, hogy a humusz az zsidó eredetü lenne, mivel az ételek háttere nagyon érdekel, kérném a recept felhelyezőétől ezt bizonyítani.

Kösz,

Paul

skattamatta
skattamatta Sun, 2013-01-27 12:02

A hummusz nem népre, hanem tájegységre jellemző étel: fogyasztják egész Észak-Afrikában és a Közel-Keleten. A neve alapján arab eredetű, de az izraeliek ma már többet fogyasztanak belőle, mint az arabok. Budapesten az összes arab ill. izraeli étteremben megtalálható.

zederta
ze(n)derta / zederta Sun, 2009-10-18 09:43

kedves Paul!
az a szép a gasztronómiában, hogy népek és kultúrák, hagyományok és szokások folyamatosan keverednek, majd beintegrálódnak a mindennapi éteink repertoárjába. hogy zsidó étel-e a humusz, vagy sem, azt nem tudom "bizonyítani", de azt hiszem nem is kell.
ahogy a zsidó gasztro-kultúrában úgy a Közel-Kelet és a mediterránium valamennyi országának konyhájában megtalálható a humusz.
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2009-10-19 16:21

Kedves Toma,

Mi a zsidó gasztro-kultura, és erről hol olvashatok angolul vagy magyarul?

Kösz,

Paul

loncsi
loncsi Fri, 2010-03-19 08:47

Ami nem is humusz, hanem hummus, amint a következő oldalon láthatod: http://hu.wikipedia.org/wiki/Hummus
Még ilyet kérdezni, szerinted az USA-ban nem élnek zsidók? Bár, ha tényleg érdekelne a zsidó gasztro kultúra, akkor, akkor utána néznél, kedves szakácstársaim által megadott oldalaknak magyarul.
Szeretettel
loncsi

loncsi
loncsi Fri, 2010-03-19 08:38

Kedves Paul!

Úgy tudom, hogy a humusz arab étel, persze biztosan készítik Izraelben is, mert egész Észak-Afrikára jellemző ez az étel. Azt viszont nem állítanám, hogy a Kelet- ill. Közép Európai zsidóságra jellemző lenne, mert akkor már kis hazánkban is találkoztál volna vele, azaz ismernéd, de a szefard, azaz az iszlám hitű országokban élő, ill. onnan bevándorló zsidó konyhában biztosan megtalálható. Mint biztosan tudod, a zsidó nép diaszpórában él, és persze vannak igen komoly étkezési szabályaik, de a több évszázados együttélés más népekkel, helyileg befolyásolta az ételeiket. Erre példa a lengyel-, vagy zsidó tojás, a sólett, a barhesz, stb.
Szeretettel
loncsi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2009-04-07 09:21

Nagyon jó kis recept!

Mindenképpen kipróbáljuk!

Alternatív felhasználási módokért érdemes megnézni a Ne szórakozz Zohannal! c. filmet!

Disco, disco!
Jó, Jó!

Üdv:
H.selago

zederta
ze(n)derta / zederta Tue, 2009-04-07 11:20

hali H.selago!
nem láttam a filmet, de a leírás alapján vicces lehet...
jó főzőcskézést és kellemes ünnepeket!
xxx
toma

zederta
ze(n)derta / zederta Mon, 2009-02-23 22:06

sziaa Belubi!
remélem ízlett a recept. igazi tápláló alap, főleg így télvíz idején...
további jó főzőcskézést!
xxx
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2009-02-20 17:32

Hát aztán ez egy igazi humusz!

432
csicseriborsó 20 dkg
1 teáskanál
feketekömény 0.5 teáskanál
tahini 2 ek
fokhagyma 2 gerezd
római kömény 1 teáskanál
citromlé 2 citromból nyert
olívaolaj 2 dl
víz 2 evőkanál