Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Humusz 2.

Humusz 2.
Humusz 2.
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Első (2007-es) angliai tartózkodásom alatt találkoztam először ezzel a közel-keleti finomsággal. Házilag most készült először, ehhez több dolognak kellett teljesülnie. A mélyhűtőben figyelt egy kis doboznyi maradék főtt csicseri még karácsonyról. Aztán a mai vendégségre se ártott még egy mártogatós az előétel kollekcióhoz. Az utolsó löketet meg az adta, hogy felfedeztem: a NoSalty alapanyag gyűjteményében szereplő tahini szerzője, ze(n)derta szuper házi elkészítési módot is közölt. Így már éjjel nekiláthattam szezámmagot pirítani, nem kellett a szemben lévő keleti boltig se leugornom. A recept a BBC GoodFood-ról származik, a tejföl meg családi megegyezés alapján került bele.
Édesanyám nem nagy híve a csicseriborsónak. Szerinte mélyen igaz az az - egy 19. századi forrásban olvasott - információ, hogy az elmúlt századokban azért nem terjedt el a Kárpát-medencében ez a növény, mert nem kedvelték az itteni népek, hiszen nincs íze. Való igaz, hogy a "csicseriborsó, bab, lencse" mondóka ellenére a magyar gasztronómia egyáltalán nem fogadta be a humusz alapanyagát. Én állítom, hogy van íze: csicseriborsóíze van. :) Lényeg a lényeg, hogy ha már pirospaprikát nem voltam hajlandó a humuszba keverni, legalább egy kis tejföllel boldoggá tehettem szülőanyámat, aki nem utolsó sorban szakácsmesterem is. :)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ha szárított csicseriborsót használunk, egy éjszakára beáztatjuk, majd kuktában puhára főzzük. Konzerv használata esetén erre a lépésre nincs szükség.
  2. A csicseriborsót turmixgépben vagy botturmixxal, kevés főzőlé hozzáadásával péppé turmixoljuk.
  3. Hozzáadjuk a citromlevet, a lereszelt fokhagymát, az olívaolajat és a tahinit. Tovább turmixoljuk, amíg teljesen sima nem lesz.
  4. Ekkor ha krémesebbre, lágyabbra szeretnénk, jó magyarosan adhatunk hozzá 1-2 ek tejfölt. Az ízén nem fog érződni, viszont sokkal kellemesebb lesz tőle a textúrája. A vendégeknek ne híreszteljük, mi került a keleti finomságba! :)
  5. Az egészet fakanállal krémesre keverjük, valamilyen fűszeres szósszal a tetején tálaljuk mártogatósként vagy szendvics alapjául.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 45 857
elküldve: 9
receptkönyvben: 379
elkészítve: 11/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: arab
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós krémek
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

csicseriborsókrém, csicserikrém, hummusz

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

igaagrav
igaagrav / igaagrav Tue, 2012-04-24 16:56

Sziasztok!

Most lett kész, -és bár valami atom-erős fokhagymát sikerült kifognom- annyira finom, hogy csak na!!!!!!! (Én raktam bele egy kis római köményt is, és egyszerűen abbahagyhatatlanná vált, csak eszem, csak eszem...
Köszi a receptet! Tuti, hogy "alap-kaja" lesz nálam!!!! :-D

klaukara
klaukara / klaukara Sat, 2012-04-14 00:28

Mifelénk (Törökországban) sok ételhez használják a csicseriborsót (meleg ételek, saláták), nem konzervként, hanem előző este beáztatva majd másnap megfőzve. Így az íze engem kicsit a gesztenyére emlékeztet. Szeretek főzés közben, míg a mártás készül hozzá, csipegetni a főtt csicseriből. Tahinit pedig minden sarki boltban árulnak, itt ez alap élelmiszer - fokhagyma nélkül :) bár mi egy szőlőléből készült édes sziruppal (pekmez) keverjük össze és reggelihez esszük kenyérre kenve.

PappKata
PappKata Tue, 2011-07-19 20:24

Imadom a humuszt, ugyhogy muszaj volt kiprobalnom a receptedet, es jelentem, hogy nagyon jo lett! :)
A tetejere felapritott olivabogyot tettem, hat valami eszmeletlen finom volt!
Koszonom szepen a receptet, biztos, hogy sokszor el fogom meg kesziteni!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2010-09-21 09:15

Kedves Durcsó! Örülök, hogy anyudnak is ízlett, és annak is, hogy egy jó ízűt tudott nevetni!!Kipróbálom, aki meg még nem evett kuszkuszt, meg csicseriborsót, az más véleménye alapján megy,ami fontos.Köszi:Éva-Anyóca

Bató Edit
Bató Edit Mon, 2010-09-20 12:28

Csatlakozom az előttem szólóhoz, olívabogyóval tényleg isteni! A csicseriborsónak szerintem is nagyon kellemes íze van. Köszi a receptet!

modosa
modosa / modosa Mon, 2010-09-20 10:10

Durcsó :) De jó, hogy föltetted! Mi olivaolajjal meglocsolva, olivabogyóval, csemegeubival és chilipaprika krémmel, pitával mártogatva szeretjük, nagyon! A fotón látható zöld díszítés petrus, vagy koriander?
Külön köszönet a "botturmixxal" -ért, jól indult tőle a nap :))) üdv, Anikó

durcs
Durcsó / durcs Mon, 2010-09-20 20:25

Botturmixxal :D tényleg, észre se vettem. Botturmixszal vagy botturmix-szal vagy mi? :) Na mindegy, legalább vidám lettél ;) A képen petrezselyem van egyébként, de inkább csak dekoráció. Olívabogyó, chilikrém, de akár kalocsai paprikakrém is megállja a helyét! üdv, Durcs

durcs
Durcsó / durcs Mon, 2010-09-20 21:47

Igen, közben nyelvész édesanyám felvilágosított, meg egy jót nevetett ő is... :) Köszi!

villers
villers Mon, 2010-09-20 08:35

Szerintem a felsoroltak közül pont a csicseri az, aminek van íze, méghozzá különleges, de nem túl erőteljes. Én speciel imádom, és leginkább salátákba, egytálételekbe szoktam tenni. Aki még nem próbálta, annak nosza, itt a lehetőség :o)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2010-09-20 08:02

Szerintem guszta.Finom is látványra.Most kaptam kuszkuszt,csicseriborsót, én ezt megpróbálom,pirospaprikával én se jövök ki, az nem ide valósi, de az biztos,hogy az ízét a fűszerek, a hozzáadott dolgok adják meg,nem???Éva-Anyóca Végül is elfogyott-anyud????

durcs
Durcsó / durcs Mon, 2010-09-20 21:48

Igen, már csak egész picike van, és anyukám végülis bevallotta, hogy "nem is olyan szörnyű ez a humusz..." :)

361
csicseriborsó 24 dkg
citromlé 1 fél citromból nyert
fokhagyma 2 gerezd
olívaolaj 2 ek
tahini 2 ek
tejföl 2 ek