Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hun-Tex húsos babfőzelék

Hun-Tex húsos babfőzelék
Hun-Tex húsos babfőzelék
110 perc / előkészület: 20 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hun-Tex magyarázata Magyar-Texasi. Ezt a receptet improvizáltam így a nevét is. A bab és a hús is vajpuhára főtt, krémes ízletes rántás nélkül. Lehet az én emlékeim ködösek, de engem a sólet ízére emlékeztetett, csak egy kicsit fűszeresebb volt. A marhahúst én mindig így kezdem főzni, ugyanis olyan puhára fő hogy még a kanál érintésétől is szétmállik a rostok teljesen felpuhulnak. Jó étvágyat kívánok:)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha ajánlhatom, tegyünk barna curot a hagymára, a  babnak is jobb lesz így az íze!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A babot áztassuk be egy éjszakára hideg vízbe, vagy néhány órára.
  2. Tegyük a babot egy lábasba, öntsük fel vízzel, tegyünk bele sót, és a babérleveleket. Főzzük puhára, csak annyi vizet hagyunk rajta hogy ellepje, és ne égjen le. A főzés vége felé elfőzzük a víz nagy részét, időnként kevergessük, és ellenőrizzük, nehogy oda égjen.
  3. Miközben a bab fő, a húst kockákra vágjuk (kb. 3 cm) a hagymát apró kockákra szeleteljük, a zöldségeket nagyobb, 2-2 cm darabokra vágjuk. 
  4. A zsiradékon megdinszteljük a hagymát (lehet kevés barna cukorral vagy sóval ki hogy szokta), félre húzzuk a tűzröl, beletesszük a sót, a pirospaprikát, borsot, chili, cumint, koriandert, és a húst.
  5. Jól összekeverjük, és visszarakjuk a tűzre (közepes vagy egy  kicsit alacsonyabb).
  6. Folyamatosan keverjük a húst, a fűszerekben ekkor hozzá rakjuk az apróra vágott fokhagymát.
  7. Így kevergessük, dinszteljük víz nélkül legalább 10-percig, tapasztalatom, hogy így a marhahús nagyon finom, vajpuha omlós lesz a végén. Ha nagyon száraz, nagyon kevés vízzel felönthetjük (kb.1dl)
  8. Tegyük bele a paradicsomot, zöld paprikát, ízlés szerint a házi kolbászt.
  9. Hagyjuk, hogy a zöldség levében főjön 5 percig, ne felejtsük el kevergetni.
  10. Lassan hozzáöntjük a paradicsomlevet is, és addig főzzük, amíg a hús puha nem lesz. Szükség esetén kevés vízzel felöntjük. Arra azért vigyázzunk hogy ne legyen túl leveses!
  11. Ha a bab és a hús elkészült, öntsük a húst a levével együtt a babhoz, és forráspontig melegítjük. Ezért is nem jó, ha sok levet hagyunk rajta, akkor nem lesz sűrű és krémes.
  12. Figyelem, ha sok a víz a babon öntsük le belőle és csak azután tegyük a húst hozzá!
  13. Tejföllel, és petrezselyemmel vagy cilantro tálaljuk.

  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 23 757
elküldve: 2
receptkönyvben: 217
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

RAW

Mióta szakács: 2011.03.15.
137 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
szezon: bármikor
kategória: főzelékek
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
fogás: főétel

egyéb elnevezések

babfőzelék marha hússal, chilibab hússal, texasi chilis babfőzelék

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-01-18 13:10

 Koszi a gyors es reszletes(tortenelmi)valaszt!Jo napot neked es csaladodnak!:-)))

Kristina
RAW / Kristina Tue, 2011-01-18 18:11

Kedves Husika!
Nagyon szivesen, Te voltál eddig az egyetlen akinek feltünt:)) Bocsi a történelmi részért azt csak a fűszer reklámozásáért;) Tisztelettel Neked is és családodnak.
Krisztina

Kristina
RAW / Kristina Mon, 2011-01-17 21:21

Hello Husika!
Darált magot használj (por koriander). Ez a titkos ingredient a babomban mivel nagyon jól megy a chilivel;). Az íze legjobban a tex-mex chilihez hasonlít, és a Mexikói ízeket hozza ki egy kis twist-tel.

It has been around a long time, this round, light brown seed whose leaves we know as cilantro. Coriander was used as an ingredient in love potions by the Greeks and Romans and suggested as an aphrodisiac in The Thousand and One Nights. Hippocrates recommended it often for medicinal purposes. Coriandrum sativum, coriander's botanical name, was among the first herbs cultivated by America's colonists.
Remélem tudtam válaszolni a kérdésedre.
Tisztelettel Krisztina

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-01-17 19:41

 Hello Krisztina!A koriander az mag,vagy zolden tetted a babhoz?Ha mag,egesz vagy daralt?Babhoz meg nem hasznaltam koriandert,milyen vele?Udv!

Kristina
RAW / Kristina Mon, 2011-01-17 21:23

Hello Husika!
Darált magot használj (por koriander). Ez a titkos ingredient a babomban mivel nagyon jól megy a chilivel;). Az íze legjobban a tex-mex chilihez hasonlít, és a Mexikói ízeket hozza ki egy kis twist-tel.

It has been around a long time, this round, light brown seed whose leaves we know as cilantro. Coriander was used as an ingredient in love potions by the Greeks and Romans and suggested as an aphrodisiac in The Thousand and One Nights. Hippocrates recommended it often for medicinal purposes. Coriandrum sativum, coriander's botanical name, was among the first herbs cultivated by America's colonists.
Remélem tudtam válaszolni a kérdésedre.
Tisztelettel Krisztina

Kristina
RAW / Kristina Thu, 2011-01-13 13:52

Kuktában is megfőzhetjük a babot így nem kell állandóann ellenőrizni, csak a végén lefőzzük a maradék levet ha szükséges. Erről jut eszembe vennem kellene egy kuktát :)
Tisztelettel Krisztina

laraed
Edit / laraed Thu, 2011-01-13 19:43

Kedves Krisztina Január 9 -én tettem fel babfőzelék receptet , de még nem jelent meg. Csak simán a főzeléket tettem fel. Én is szoktam bele cukrot rakni mer mi is úgy szeretjük a babot ha picit édes. Puszi Edit

Kristina
RAW / Kristina Thu, 2011-01-13 21:48

Kedves Edit!
Még múlt évben készítettem, de csak nem régen(ebben az évben) volt rá időm, hogy felrakjam. Már olvastam a fincsi bab receptedet ami fent van nagyon jól hangzik:) Én nagyon szeretem a babot ahogy Te mondod még hús nélkül is. Örülök, hogy Te is:)))))majd meglesem ha már fent lesz:)
Még van valami..a nyúl ...láttam a receptjeidett hmm nyami otthon én is sok nyúlpaprikást csináltam.
Itt a kertünkben rengeteg nyúl van mindíg mondom a fiúknak, hogy fogjanak nekem egyett, sajna nem jártak szerencsével a közértben meg nincs....talán majd egyszer
Puszi Kriszti

1151
fejtett bab 50 dkg
marhahús 1 kg
kolbász 20 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 3 gerezd
paradicsom 2 db
zöldpaprika 2 db
paradicsomlé 4 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
babérlevél 2 db
fűszerpaprika 1 kk
chili 0 ízlés szerint
római kömény 1 kávéskanál
koriander 0.25 teáskanál
napraforgó olaj 3 ek
jalapeño 1 db
tejföl 1 dl
petrezselyem 2 ek