Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsgolyók harisszaszószban

Húsgolyók harisszaszószban
Húsgolyók harisszaszószban
72 perc / előkészület: 25 perc főzés: 35 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A harissa, az észak-afrikai konyhák fűszeres, fokhagymás és kellemesen csípős chilipasztája, amellyel az autentikus ételek mellett számtalan más fogást is egy csapásra életre kelthetünk. Akkor sem kell aggódni, ha éppen nem lapul egy üveggel a kamrapolcon, hiszen egyszerűen elkészíthetjük mi magunk is.

hozzávalók / 2 adag

A harissához

A húsgolyókhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

A harissához

  1. A sütőt melegítsük elő 220 fokra. Egy tepsit béleljünk ki alufóliával, és tegyük rá a kápia paprikát, majd süssük 12-15 percig, amíg kívül már kezd feketedni. Ha elkészült, tegyük egy edénybe, fedjük le, és hagyjuk állni 5-6 percig. Ezalatt a gőztől összeesik, és a paprika húsa elválik a héjától. Ezután pucoljuk meg, csumázzuk ki, majd pakoljuk félre.
  2. A fűszerköményt, a római köményt, a koriandermagot és a fekete borsot dobjuk száraz serpenyőbe, és nagy lángon pirítsuk 2-3 percig, amíg illatozni nem kezd. Tegyük át egy mozsárba, és őröljük meg.
  3. Tegyük késes betétű robotgépbe a chilit, a sült paprikát, a megőrölt fűszereket, a pirospaprikát és a megtisztított fokhagymagerezdeket. Reszeljük hozzá a citrom héját, aprítsuk fel a mentát, és ezt is adjuk hozzá. Dobjuk bele a szárított paradicsomot, ízesítsük kevés sóval, és adjuk hozzá az olajat is, majd az egészet turmixoljuk simára.

A húsgolyókhoz

  1. A kolbászhúst nyomkodjuk ki egy tálba. Üssünk hozzá egy tojást, és szórjuk meg kevés zsemlemorzsával, majd kézzel dolgozzuk össze, végül gyúrjunk belőle pingponglabda nagyságú golyókat. (Ha darált bárányhússal dolgozunk, akkor sózzuk-borsozzuk.)
  2. Egy serpenyőben forrósítsunk fel kevés olívaolajat, és pirítsuk meg rajta a húsgolyókat. Ha minden oldaluk szép arany színű, akkor szedjük ki őket, és pakoljuk félre.
  3. Ugyanebbe a serpenyőbe tegyük bele a felaprított vöröshagymát, és adjunk hozzá még egy kevés olajat, ha szükséges. Pirítsuk 5-6 percig, majd öntsük hozzá a darabolt paradicsomot és pürét is, valamint ízlés szerint a korábban készített harissából is kanalazzunk bele.
  4. Főzzük 10 percig, amíg kissé be nem sűrűsödik, majd tegyük vissza a golyókat, és további 6-7 percig főzzük a mártásban, amíg teljesen át nem sülnek.
  5. Friss, aprított korianderrel, mentával és morzsolt feta sajttal tálaljuk. Köretnek pedig mehet hozzá kuszkusz.
  • sütési hőfok: 220°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 018
elküldve: 0
receptkönyvben: 56
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
351 recept

receptjellemzők

konyha: ausztrál
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
kategória: húsételek
nehézség: közepes
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

pikán húsgolyók

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1190
kápia paprika 2 közepes db
chili 3 db
őrölt fűszerkömény 1 teáskanál
római kömény 1.5 teáskanál
koriandermag 1.5 kávéskanál
fekete bors 0.5 teáskanál
fűszerpaprika 1 teáskanál
fokhagyma 3 gerezd
citromhéj 1 citromból nyert
menta 2 szál
1 teáskanál
szárított paradicsom 5 db
olívaolaj 3 ek
sütnivaló kolbász 30 dkg
tojás 1 db
zsemlemorzsa 2 ek
olívaolaj 3 ek
vöröshagyma 1 közepes db
konzerv paradicsom 400 g
passzírozott paradicsom 2 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
koriander 1 csokor
menta 1 csokor
feta sajt 150 g