Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsgombócok csőtésztával

Húsgombócok csőtésztával
Húsgombócok csőtésztával
55 perc / előkészület: 15 perc főzés: 25 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt az ételt most készítettük először a kedvesemmel, és mindkettőnknek nagyon ízlett. A sült húsgombócok "szárazságát" jól ellensúlyozza a barnamártás, amit előzőleg otthon főztem. Akinek nincs ideje egy napig készíteni a barnamártást, azt a barnamártás porból is készítheti. A makaróni, gyermekkorom csőtésztája, amit édesanyám sokszor főzött. Igaz, Ő sohasem készítette húsgombóccal vagy barnamártással.

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Apróra vágjuk petrezselyem zöldjét és a vöröshagymát, majd a szétnyomott fokhagymával megdinszteljük 2 ek olajon, és ha egy kicsit lehűlt, a darált húshoz adjuk.
  2. Az edényben újabb 2 ek olajon világosra pirítjuk a zsemlemorzsát. Ha kihűlt, elkeverjük a tejföllel, és állni hagyjuk.
  3. A húshoz adjuk a pirított hagymát, a tejfölös zsemlemorzsát, a tojást, a szerecsendiót és az oregánót. Sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összekeverjük.
  4. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk, és kevés forró olajon, serpenyőben barnára sütjük.
  5. A tészta főzővizébe teszünk egy kis olajat és egy nagy csipet sót, majd forráskor puhára főzzük benne a háromba tört tésztát.
  6. Tálaláskor a tésztára szedjük a kisütött húsgombócokat, és meglocsoljuk a barnamártással.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 047
elküldve: 0
receptkönyvben: 76
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

vicsys

Mióta szakács: 2013.03.17.
13 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
receptverseny: Barilla receptverseny
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

húsgombócok csőtésztával és barnamártással, húsgombócok mártással, húsgolyók barnamártásban, makarónival tálalt húsgombócok

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mocorgó
Mocorgó Fri, 2014-01-10 13:47

Már elnézést, tényleg nem kötekedni akarok!!, de ez gyakorlatilag fasírt, csak éppen a zsemlemorzsa nem kívülről, hanem bele kerül a masszába. Azt hittem a húsgombóc valami misztikus másfajta dolog, erre kiderült, hogy gyakorlatilag "ezerszer" ettem már húsgombócot! :)

vicsys
vicsys / vicsys Fri, 2014-01-10 18:42

Kedves Mocorgó!
Mondhatnám, hogy "A jó pap, holtig tanul"... :-)
Ebben nincs fűszerpaprika, viszont van benne oregánó és őrölt gyömbér. Más textúrája (és az íze is) és nem bő olajban vagy sütőben (egyben) van sütve, csak pirítva. Igaz a zsemlemorzsa is előre meg van pirítva és tejföllel van összekeverve- ami nem mondható, hogy jellemző az általánosan ismert fasírtra.
A többi viszont stimmel! :-) Mondhatjuk az is: Jééé! Disznót eszem! ;-)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-04-12 20:15

Kedves vicsys!

Csodás ötlet, érdekes, mentem, és szeretném elkészíteni, a családnak is ízleni fog.
Különleges finomság.. :)
A barnamártás elkészítési módjára én is vevő lennék, előre is köszönöm azt, hogy felteszed a receptjét. :)
Éva-Anyóca

vicsys
vicsys / vicsys Fri, 2013-04-12 21:02

Kedves Éva-Anyóca!
Köszönöm. A barnamártás receptjét már feltöltöttem. Már csak a moderációra vár, hogy megjelenhessen.

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2013-04-12 13:31

Szia vicsys,
nekem lenne időm megcsinálni a barnamártást. Gondolom valójában nem kell 1 álló nap egy mártás elkészítéséhez. Megosztanád annak is a receptjét? A készen vásárolt por nem érdekel, ha magam is el tudom készíteni. Köszi, Gabi

vicsys
vicsys / vicsys Fri, 2013-04-12 13:40

Szia Gabys!
Igazad van, nem egy hanem akár 2 napig is rotyoghat. :-) Olvastam mindenféle gyors változatot, aztán egy vendéglő öreg szakácsától, megkaptam az "eredeti" receptet. Többször megfőztem már otthon. Mindig nagyobb adagot, amit kiporciózva a mélyhűtőben tárolok. Ám legyen, kérésed nem talált süket fülekre. Hamarosan felrakom a receptet.

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2013-04-12 13:54

Ok, köszönöm:) Most már tényleg felkeltetted az érdeklődésemet. Kiváncsian várom a 2 napig készítendő mártás receptjét:) Remélem nem kerüli majd el a figyelmemet. Szép hétvégét, Gabi

1151
darált sertéshús 30 dkg
vöröshagyma 1 kis fej
fokhagyma 1 gerezd
tojás 1 db
zsemlemorzsa 4 ek
napraforgó olaj 6 ek
tejföl 3 ek
petrezselyem 1 csokor
szerecsendió 1 csipet
oregánó 1 csipet
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
barna mártás 4 ek
makaróni 25 dkg