Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hűsítő citromleves

Hűsítő citromleves
Hűsítő citromleves
25 perc / előkészület: 5 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

12 éve készítem már ezt a levest minden nyáron, én imádom! Egy régi-régi főzős műsorban láttam, Kudlik Juli készítette. :) Ő habgaluskával kínálta (mint a madártejet), de én azt nem szeretem... Az ananász saját találmány hozzá, nekem nagyon jól kiegészíti a citrom savanykásságát, és még üdébb, gyümölcsösebbé teszi a levest!

Pofonegyszerű és finom! Elkészíthető előre is. A héjától megfosztott, lereszelt citromok felhasználására is nagyon jó alternatíva. :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Csakis nagyon-nagyon hidegen!!!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A citromot meghámozzuk - amennyire tudjuk a fehér héjat is levágjuk, hogy ne legyen kesernyés a levesünk -, felkarikázzuk, kimagozzuk.
  2. A vízbe tesszük a fahéjat, szegfűszeget, 10 dkg cukrot, vaníliás cukrot és a citromokat. Addig főzzük, amíg a citromkarikák megpuhulnak (kb. 15-20 perc).
  3. Lehúzzuk az edényt a tűzről. A fűszereket kiszedjük a vízből. A vaníliás pudingport simára keverjük pár kanál vízzel, teszünk hozzá pár kanál forró levest is, és besűrítjük vele a levest. (Az eredeti recept nem a forró levest sűríti a pudingporral, hanem a végén a hideg tejszínben keveri el, és ez kerül - főzés nélkül - a hideg levesbe. Nekem ezzel a módszerrel olyan lisztes, nem befejezett érzésem van, de hátha másnak így ízlik majd. :) )
  4. Merülőmixerrel simára turmixoljuk. Aki fél a kicsapódó forró folyadéktól, hűtse be a levest, és utána turmixolja csak!
  5. Hűtsük be jól a levest!
  6. A hűtőből kivéve kóstoljuk, ha nem elég édes, ízlés szerint tehetünk még hozzá cukrot!
  7. A 2 dl tejszínt tálba öntjük, majd merőkanalanként adjuk hozzá a cittromlevest és kézi habverővel elkeverjük.
  8. Tányérra szedjük, levesbetétnek ananászt kínálunk hozzá!
  9. Nagyon hidegen kínáljuk!
  • elkészítettem: 56 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 39 493
elküldve: 29
receptkönyvben: 874
elkészítve: 36/61
Facebookon megjelent: -

szakács

nyihaj

Mióta szakács: 2011.07.20.
120 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, vacsora
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes, tojásmentes
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

hideg citromleves, pudingos tejszínes gyümileves, krémes citromleves

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kriszta6
Pogácsa / Kriszta6 Mon, 2019-07-29 13:24

Fantasztikusan finom, nagyon jó! Biztos vagyok benne, hogy többször fogom csinálni, remek ötlet vendégek elkápráztatására is.
Köszönöm a receptet.
Üdv
Pogácsa

Gombócka
Gombócka Tue, 2013-07-30 10:53

Mennyei!!!! Ezzel a szóval tudnám jellemezni :) Köszi a receptet!

zeparr
zeparr Fri, 2012-12-14 11:57

Már többször elkészítettem ezt a levest, és nagyon szeretjük! A napokban kaptam olcsó citromot, anyukám pedig beállított egy friss, érett ananásszal, úgyhogy nem volt kérdés, mi készül belőle. Ezúttal - december lévén - melegen ettük, így is ízletes, a friss ananásszal pedig isteni lett!

Jomagam
Jomagam Thu, 2012-08-09 14:02

ELKÉSZÍTETTEM! Nagyon finom, imádjuk, még a 2 éves kisfiam is. Az egyedüli gond (én nem tudom mit bénáztam el), hogy majdnem puding sűrűségű lett (nem igazán leves). Pedig - legalábbis emlékeim szerint - mindent ugyanúgy csináltam, ahogy le van írva. Köszönöm a receptet! A fiaskó ellenére biztos hogy még fogom csinálni.

nyihaj
nyihaj / nyihaj Thu, 2012-08-09 14:58

Szia! Nagyon örülök, hogy ízlik nektek! Nem tudom mitől lehet ennyire sűrű neked, hiszen az 1,2 liter folyadékot a fél csomag puding nem tudja jelentősen besűríteni. Remélem legközelebb már az állaga is jó lesz, nemcsak az íze. :) Köszönöm, hogy megírtad a véleményed! Hajni

Jomagam
Jomagam Fri, 2012-08-10 13:25

Megvan, leírni is szégyellem. Én 1 egész csomag pudingport tettem bele. Most vettem észre, hogy felet írtál (de ettől még feltűnhetett volna, hogy az sok lesz). Na most kiállítottam magamrom a szegénységi bizonyítványt :-( De legalább mostmár legközelebb tökéletes lesz!

nyihaj
nyihaj / nyihaj Fri, 2012-08-10 16:53

Ó, ne szabadkozz! Van az úgy néha, hogy a legnagyobb odafigyelés mellett is tévesztünk. De legalább kiderült a bibi és legközelebb felezed a pudingot :)

Turbolya
Turbolya Fri, 2012-07-27 17:22

Vendégeimnek készítettem el,és nagyon ízlett nekik,viszont egy kis változtatással készült mivel elfelejtettem tejszint venni.Valamivel több pudingporral és tejet habosítottam azzal turmixoltam össze.Nagyon finom lett.

nyihaj
nyihaj / nyihaj Fri, 2012-07-27 20:56

Szia Turbolya!
Nagyon örülök, hogy sikere volt és annak is, hogy kreatívan megoldottad a tejszín hiányát! Köszönöm, hogy megírtad a véleményedet!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2012-07-12 23:06

De nagyon jó ötlet. Imádom a citromot és az ananászt is. Majd megírom milyen lett. köszi a receptet. Üdv: Évi néni

nyihaj
nyihaj / nyihaj Fri, 2012-07-13 08:57

Kedves Éva! Remélem ízlik majd! Mindenképp várom a véleményedet róla :) Hajni

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2012-07-14 12:17

Kedves Hajni!
Elkészítettem a levest a Kudlik Julis változatban. Nagyon finom. Én egy nagy citrom imádó vagyok, tehát biztos volt, hogy ízleni fog. Nagyon jó, hogy feltetted, köszönöm. Üdv: Évi néni

Jomagam
Jomagam Wed, 2012-07-11 09:27

Nagyon jól hangzik, meg fogom csinálni. Egy kérdésem van csak: a tejszínt miért a hűtés után teszed csak hozzá, a főzéskor nem lehet (mostanában kezdek csak ismerkedni a tejszínnel, nem ismerem még eléggé a tulajdonságait)? Ha válaszolsz azt előre is nagyon köszönöm!

nyihaj
nyihaj / nyihaj Thu, 2012-07-12 12:28

Szia Jomagam! A tejszínt főzni nem szabad (tudtommal), max. melegíteni, így a citrommal az elején nem lehet főzni. A forró citromos léhez a hideg tejszínt ismét nem ildomos hozzáadni, nehogy kicsapja. Persze lehet(ne) hőkiegyenlítéssel (kanalanként adod a forró levest a tejszínhez), de akkor az egész mennyiséget kell behűtened ismét. Ez a mozzanat az eredeti sorrendből maradt meg: miszerint a hideg tejszínben keverik el a pudingport és csak ezzel (hidegen) sűrítik be a levest. Nekem így a puding nem ízlett benne, ezért adom a forró citromos léhez, utána már a hideg citromlevest lazítom, krémesítem a hideg tejszínnel - így tuti szépre keveredik a két egyforma hőmérsékletű folyadék :) Nagyjából ennyi, de talán más tud majd konkrétabbat is mondani. A levest bátran ajánlom, én azt hiszem függő vagyok, képes vagyok egyedül megenni az egészet... :-D igaz, akkor más nem is kell :) Remélem neked is ízlik majd! Ha elkészítetted, kérlek, számolj be a tapasztalataidról! Üdv, Hajni

kakaóspék
kakaóspék Tue, 2012-07-03 16:12

Nagyon finom lett!!! :))) és tényleg nagyon finom hozzá az ananász ^.^

nyihaj
nyihaj / nyihaj Tue, 2012-07-03 12:12

Drukkolok! :-D Remélem ízlik majd! Várom a véleményedet a kóstolás után!!! :) Nálunk csütörtökön lesz (ismét) ez a leves :P

317
citrom 2 db
víz 1 l
cukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
fahéjrúd 1 db
szegfűszeg 4 db
vaníliás pudingpor 0.5 tasak
habtejszín 2 dl
ananászkonzerv 20 dkg